Osmanlı mirası haberleşme kulesine, üç boyutlu proje yapılıyor!

Kütahya’da bulunan ve Osmanlı döneminden günümüze kalan Berçin Haberleşme ve Gözetleme Kulesi için, üç boyutlu dijital belgeleme projesi yapılıyor! Kule, 36 metrekare genişliği ve 9 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor.

KÜLTÜR-SANAT 07.03.2021, 13:44 08.03.2021, 10:19
Osmanlı mirası haberleşme kulesine, üç boyutlu proje yapılıyor!

Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Berçin köyünde, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir kule bulunuyor. Domaniç Kaymakamlığı tarafından şu sıralar restore çalışması süren Berçin Haberleşme ve Gözetlemesi Kulesi için, 3 boyutlu dijital belgelemesi yapılıyor. 800 yıllık tarihiyle görsel bir güzelliğe sahip olan Berçin köyü, 36 metrekare genişliğinde ve 9 metre yüksekliğinde bulunuyor.

Tarihi kuleler, kültürel turizme kazandırılacak

Kentin en önemli tarihi ve kültürel yapılarından olan Berçin Haberleşme ve Gözetlemesi Kulesi hakkında Kaymakam Muhammet Enes İpek, kulenin ahşap hatıl, balkon ve çatısı haricinde tamamen taş yapısında olduğunu belirtti. Atıl bir halde bekleyen kulenin Domaniç'te bulunan en yüksek tarihi yapı olduğunu belirten İpek, tarihi kulenin ilçe tarihine ve kültürel turizme kazandırılması için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Üç boyutlu dijital belgeleme çalışması yapılıyor

Beş aylık bir araştırma süreci geçtiğini beliren İpek, kuleyi röntgen cihazı ile ölçtüklerini, mimari ve teknik açıdan çalışmanın ilk aşamasına başlandığını müjdeledi. Proje belirlendikten sonra kulenin tescil sahibi Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile görüşüleceğini belirten Kaymakam Muhammet Enes İpek, izinler ve kaynaklar alındıktan sonra turizm için açılış yapılacağını belirtti.



Ayrıca kule için, üç boyutlu dijital belgeleme çalışması da yapılıyor. Mimari belgeleme uzmanı Doğan Tekin, gelecekte yapıda herhangi bir yıpranma tehlikesi olmasına karşın, üç boyutlu dijital verilerle beraber restorasyon çalışmalarının rahatlıkla yapılacağını belirtti.

Yorumlar (0)