O bir efsane, soruyoruz: Joaquin Phoenix kimdir?

Canlandırdığı her karakterle Hollywood’a damga vuran Oscar Ödüllü oyuncu Joaquin Phoenix’in hayatına, kariyerine ve filmlerine hep birlikte bakıyoruz…

KÜLTÜR-SANAT 06.01.2021, 09:10 06.01.2021, 13:49
O bir efsane, soruyoruz: Joaquin Phoenix kimdir?

Canlandırdığı karakterleri, sanki ‘yaşıyormuşçasına’ bir üslupla canlandıran ve gündem olmayı başaran Oscar ödüllü ünlü Hollywood aktörü Joaquin Phoenix’in kariyerine hızlıca bir göz atıyoruz…


28 Ekim 1974’te Dominik Cumhuriyeti’nin yanında bulunan Porto Riko’nun başkenti olan San Juan’da doğan Joaquin Phoenix’in annesi Arlyn Sharon Dunetz (Phoenix) ve babası John Bottom (Phoenix) dir.

Oyunculuğa henüz çocukken başlayan Joaquin Phoenix, 1982 yılında henüz 8 yaşındayken “Seven Brides for Seven Brothers” dizisinde konuk oyuncu oldu. Daha sonra çeşitli dizilerde konuk olmaya devam eden Phoenix, Backwards: 1984 yapımı The Riddle Of Dyslexia filmiyle sinemaya adan attı. Filmde Phoenix, Robby Ellsworth karakterini canlandırdı. Daha sonrasında ise peş peşe birçok filmde de rol alan Phoenix, 1986'da 'SpaceCamp', 1987'de 'Russkies', 1989'da 'Parenthood' adlı filmlerde rol aldı. 1995 yılında rol aldığı roman uyarlaması “To Die For” filminde Jimmy Emmett karakterini canlandırdı.


2000 yılında ise üç projede birden göründü.“The Yards” yani “Çeteler Savaşı” filminde Mark Wahlberg ile rol aldı. Willie Gutierrez karakterini canlandırdığı filmdeki rolüyle BFCA Critic's Choice ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandı. Aynı yıl yayınlanan Quills filminde ise Kate Winslet, Geoffrey Rush ve Michael Caine ile rol aldı. ‘The Abbe du Coulmier’ rolünü oynadığı filmdeki rolüyle BFCA Critic's Choice ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülü ve San Diego Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü kazandı. Aynı yıl büyük etki yaratan film “Gladyatör” ise yankı uyandırdı. Filmde “Commodus” karakterini canlandıran Phoenix, BFCA Critic's Choice ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünün yanında Altın Küre ve Akademi adaylıkları da yakaladı.


2005 yılında ise “Walk the Line Johnny Cash” filminde rol aldı. Johnny Cash karakterini canlandırdığı filmle Altın Küre En İyi Erkek Oyuncu ödülü ve Hollywood Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu ödülü olmak üzere bir çok ödül kazandı. 2012 yılında ise “The Master” filminde rol aldı.’Freddie Quell’ karakteriyle Phoenix, Austin Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ve Londra, Los Angeles, San Francisco ve Vancouver gibi ülkelerin film eleştirmenleri ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu kazandı.

Joker ile Oscar'ı yakaladı!

2013 yılına damga vuran Aşk yani Her filminde canlandırdığı ‘Theodore’ karakterye oldukça ses getirdi. Scarlett Johansson’un da ses olarak yer aldığı film, sanal bir sese aşık olan Theodore’a odaklanıyor. Phoenix bu filmdeki rolüyle San Diego Film Eleştirmenleri Topluluğu’ndan “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü kazandı. Ayrıca Oscar ve Altın Küre’ye de aday oldu. 2015 yılında ise Woody Allen filmi “Mantıksız Adam” yani “Irrational Man” filminde rol aldı. Filmde Emma Stone ve Parker Posey ile rol alan Phoenix, ‘Abe Lucas’ karakterini canlandırdı.

2019 yapımı “Joker” filmi ise, kariyeri için önemli bir film oldu. Daha önce Jared Letto, Heath Ledger, Cesar Romero gibi oyuncular tarafından da canlandırılan karakter, 2019 yılında daha bir’solo’ ele alındı. Asıl adı Arthur Fleck olan Joker’in kötü bir adam olma sürecinde onu bu hale getiren macerayı anlattı. Yayınlanır yayınlanmaz olay olan filmle birlikte Joaquin Phoenix 77. Altın Küre ve 92. Oscar Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerini kazandı. Oscar ödülü aldığında yaptı konuşması da ses getiren Phoenix’in, ödülü eşi oyuncu Rooney Mara ile hamburger yiyerek kutlaması da büyük olay olmuştu.


Canlandırdığı unutulmaz karakterleri, asil ve mütevazi kişiliğiyle Joaquin Phoenix unutulmaz bir aktör olarak zihinlerimize kazılı kaldı. Bütün karakteri hep keyifle izlenecek, her zaman da zevkle hatırlanacak…
 

Yorumlar (0)