Küresel dans hareketi, Dünya Dans Günü’nde başlıyor!

Tüm dünyada her yıl 29 Nisan’da kutlanan Dünya Dans Günü’ne özel, tüm dünyadan özel dans yeteneğine sahip dansçılar bir araya geliyor. Küresel bir hareket olarak başlatılacak olan dans hareketinin amacı, özgürce ve gönlünden nasıl geçiyorsa o şekilde dans etmek olarak açıklanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 29.04.2021, 15:43 30.04.2021, 10:30
Küresel dans hareketi, Dünya Dans Günü’nde başlıyor!

Küresel olarak tüm dünyada kutlanan ‘Dünya Dans Günü’, yılın her 29 Nisan’ında kutlanıyor. Dünyanın önde gelen dansçılarının dans stilleri, bir içecek markası tarafından derlendi. Ortaya çıkan sonuca göre, UNESCO tarafından da tescil haline getirilmiş olan Dünya Dans Günü’ne özel, ‘Küresel dans hareketi’nin başlatılmasına karar verildi. Küresel dans hareketinin amacı ise, dans etmeye ilgi duyan her vatandaşın özgürce dans etmesine teşvik etmek olarak belirlendi. Böylece herkes gönlünce dans edebilecek ve dansa duyulan ilgi de artmış olacak.



Beş tane dans stili seçildi

Dansların oluşmasında bir etken olarak görülen müzik, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor. Farklı coğrafyalar da işin içine girince özgün yen stiller de ortaya çıkabiliyor. Böylene dünyanın önde gelen dansçılar, Küresel dans hareketi için referans alındı. Ayrıca beş tane de dans stili, detaylı bir şekilde hareketi başlatan firma tarafından derlendi. O danslar arasında; Hip-Hop, Waacking, Krumping ve Popping yer alırken, ayrıca geçen sene gerçekleşen Dance Your Style 2020 yarışmasında dereceye giren ve özgün stiliyle dikkat çeken Kieran Lai’nin stilleri de değerlendirmeye alındı. 



Özel günde, Jean-Georges Noverre de doğum gününde anılıyor

1982 yılında tanıtılan Dünya Dans Günü, Uluslararası Dans Komitesi tarafından belirlendi. Modern balenin yaratıcısı Jean-Georges Noverre’yi doğum gününde de anan özel gün kapsamında, özgün stillere sahip bir koreograf veya dansçı seçilir. Dünyayı dolaşması beklenen dansçı, dansa dair bir mesaj vermesi için görevlendirilir. Bu kişiyi seçenler ise, World Dance Alliance ve ITI Uluslararası Dans Komitesi iş birliğiyle oluşturulan Uluslararası Dans Günü kurucu kurumudur. Uluslararası Dans Günü Mesajı’nın amacı ise, ortak bir dil olarak dansla insanların bir araya gelmesi ve sanat içerisinde bu değerli günü kutlamak olarak belirlendi.

Yorumlar (0)