Karadeniz'de tek: Gün yüzüne çıkarılacak

Zonguldak'ta bulunan Tieion Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait olan Tios tiyatrosu, yaklaşık olarak 10 sene sonra tekrar başlayan kazı faaliyetleriyle kültürel hayata ve turizme kazandırılacak. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Bu tiyatro, Karadeniz'in kıyı bölgesinde yer alan, günümüze dek ulaşmayı başaran yegane antik tiyatro konumunda." ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR-SANAT 04.12.2022, 18:23
Karadeniz'de tek: Gün yüzüne çıkarılacak

Çaycuma ilçesindeki Filyos beldesinde, Karadeniz'in kıyı bölgesinde günümüze değin ulaşabilen 'yegane' antik tiyatro olduğu kaydedilen Tios tiyatrosundaki bilimsel kazı faaliyetleri 2006 senesinde başladı.

Yoğun bitki örtüsünün kapladığı tiyatro yapısında üç kazı sezonu boyunca çalışıldı. Kara yolunun tiyatronun oturulan kısımlarının önemli bir bölümünden geçmesi, elektrik hatları ve buna benzer teknik sorunların yanı sıra bütçe sebebiyle faaliyetlere ara verildi.

Karadeniz Ereğli Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında, TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) ve Zonguldak Valiliği'nin sağladığı destekle kazı faaliyetleri, yaklaşık olarak 10 senelik aranın ardından gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesiyle Doç. Dr. Yıldırım'ın koordinatörlüğünde tekrar başladı.

Yeni faaliyetlerle daha evvel 5 bin olarak tahmin edilen tiyatronun kapasitesinin 7 bin olduğu tespit edildi.

Antik tiyatronun, yapılacak restorasyon, restitüsyon ve rölöve projeleriyle kültürel yaşama kazandırılması amaçlanıyor.

"Taş ocağı olarak kullanılmış"

Yıldırım, basın mensuplarına, antik kentte çeşitli sebeplerle durdurulan ve yaklaşık olarak 10 senelik aradan sonra tekrar başlayan kazı faaliyetlerinin tiyatronun olduğu bölgede yoğunlaştırıldığını ifade etti.

Yaklaşık olarak 15 gündür sürdürdükleri faaliyetlerle tiyatronun oturma sıralarının, taşlarının önemli oranda sökülmüş vaziyette olduğunu belirlediklerini aktaran Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Tiyatro, büyük ihtimalle 1930, 1940 ve 1950'li senelerde taş ocağı olarak kullanılmış. Oturma sıralarının önemli bir kısmı modern yapıların temelinde kullanılmış. Bu seneki faaliyetler esnasında oturma sıralarının bulunduğu kısımda hem güneyinde hem kuzey hattında oturma sıralarına ait önemli parçalar bulduk. 

"Karadeniz'de tek"

Bu tiyatro, Karadeniz'in kıyı bölgesinde yer alan, günümüze dek ulaşmayı başaran yegane antik tiyatro konumunda. Tiyatrodaki ana hatlarda, Roma İmparatorluğu dönemindeki mimari yapıyı görebiliyoruz. 

Buradaki faaliyet, uzun soluklu bir faaliyet. Tiyatroyu yapılacak restorasyon, restitüsyon ve rölöve projeleriyle yeniden hizmete açmayı, kültürel yaşama dahil etmeyi planlıyoruz. Çok güzel bir yapı. Yaklaşık olarak 7 bin kişilik bir kapasiteye sahip olduğunu görebiliyoruz. Tieion, Karadeniz'de günümüze değin gelebilmiş, üzerinde modern yerleşim bulunmayan yegane antik kent durumunda."

Yorumlar (0)