İki yıl sonra yeniden geldiler: Çanakkale'nin Anzak Koyu'nda şafak ayini!

Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yılı anma törenleri çerçevesinde Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Anzak Koyu'nda "Şafak Ayini" düzenlendi. Yeni Zelanda ve Avustralyalılar, geleneksel "Şafak Ayini" kapsamında Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Anzak Koyu'na geldi.

KÜLTÜR-SANAT 25.04.2022, 10:08 25.04.2022, 17:20
İki yıl sonra yeniden geldiler: Çanakkale'nin Anzak Koyu'nda şafak ayini!

Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yılı anma törenleri çerçevesinde, Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Anzak Koyu'nda "Şafak Ayini" düzenlendi.

Çanakkale'de 'Şafak Ayini'

Geçtiğimiz iki sene içinde Kovid-19 salgını sebebiyle yalnızca askeri ve elçilik yetkililerin geldiği anma törenine, bu yıl Yeni Zelanda ve Avustralya’dan gelen Anzak torunları da katılıyor. Yüzlerce Avustralya ve Yeni Zelandalı, 107 sene önce atalarının hayatını feda ettiği topraklarda onları anıyor.

Yeni Zelandalı ve Avustralyalılardan oluşan 200’e yakın kişi, gece saatlerinde Çanakkale şehir merkezinden Gelibolu Yarımadası'na geçti.

Katılımcılar, battaniyeler ve uyku tulumları içinde, tören alanında hazırlanan dev ekrandan Çanakkale Savaşları'na yönelik röportaj, film, belgesel ve bazı şehirlerdeki Anzak Günü törenlerini seyrederek "Şafak Ayini"ni bekledi.

Şafak vakti başlayan etkinlikte, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage ile Yeni Zelanda Gaziler Bakanı Meka Whaitiri, günün anlam ve önemine işaret eden bir konuşma yaptı.

Etkinlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Çanakkale Savaşları'nda yaşamını yitiren yabancı ülke askerlerinin ailelerine yolladığı mektup okundu. Alana Türkiye Cumhuriyeti adına katılan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, diğer devletlerin temsilcileri ile birlikte çelenk bıraktı, saygı duruşu düzenlendi.

Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya milli marşlarının okunmasından sonra dua edilmesiyle sona eren programa, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Fas'ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Ali Lazreq, İrlandalı Büyükelçi Sonya McGuinness, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Yeni Zelandalı Büyükelçi Zoe Coulson-Sinclair, Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Jamal Khokhar, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jurgen Schulz ile yurt içi ve dışından misafirler katıldı.

Anzak ve Anzaklar günü

Anzak, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) sözlerinin ilk harflerinin kısaltılmasından meydana geliyor.

Anzaklar 1915 yılında Çanakkale'de, ardından Avrupa ve Orta Doğu'da müttefikleri adına mücadele etti. Anzak Günü ise Yeni Zelandalı ve Avustralyalı askerlerin, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu'da karaya çıkışının yıl dönümü şeklinde anılıyor.

Yorumlar (0)