Hulusi Kentmen kimdir? 

Yeşilçam’ın babacan yüzü Hulusi Kentmen, Google’da ‘doodle’ olarak bir kez daha hafızalardaki yerini tazeledi. Peki, Hulusi Kentmen kimdir? Hulusi Kentmen nerede doğdu? İşte ayrıntılar…

KÜLTÜR-SANAT 01.11.2022, 13:03 02.11.2022, 11:21
Hulusi Kentmen kimdir? 

Yeşilçam deyince akla ilk gelen isimlerden olan Hulusi Kentmen, birçok filmde oynadığı babacan karakterlerle Türk halkının gönlünde taht kurdu. Bugün Google’da ‘doodle’ olarak bir kez daha hafızlardaki yerini tazeleyen usta ismin yaşamına ilişkin araştırmalar arttı. Peki, Hulusi Kentmen nerede doğdu? Hulusi Kentmen evli miydi? İşte detaylar…

Hulusi Kentmen nerede doğdu?

Hulusi Kentmen, 29 Ocak 1912 tarihinde Bulgaristan’ın Tırnovo şehrinde doğdu. Çocukluğu İzmit Körfezi’nde geçen Kentmen, ilerleyen senelerde Deniz Kuvvetleri’nde astsubay olarak görev yaptı. 1961 senesinde görevi sona eren usta isim, bu dönem içerisinde üstlerinin de onayı ile sanat icra etmeyi sürdürdü. Gençliğinde halk evlerindeki tiyatro oyunlarında yer aldı. Bu süreçte Burhan Tepsi tarafından yeteneği keşfedildi. Bilinen ilk oyunlarını ise Ses Tiyatrosu’nda oynadı. 

Hulusi Kentmen’in ilk filmi

Hulusi Kentmen’in ilk filmi, 1942 yılında çekilen ‘Sürtük’ filmdir. İlk büyük rolünü ise Ferdi Tayfur’un ‘Senede Bir Gün’ isimli filminde oynadı. Beyazperdede yer alırken, tiyatro oyunlarına da ara vermeden devam etti. Sonraki yıllarda kurduğu ‘Hulusi Kentmen Tiyatro Topluluğu’ ile turnelere çıkarak oyunlarını sergiledi. Bunun yanı sıra bazı televizyon reklamlarında da yer aldı. Babacan ve tatlı-sert üslubu ile çoğu yapıtta baba, bahçıvan, komiser ve hakim gibi roller üstlendi. Bu filmlerin birçoğunda ise kendi adını kullandı. Yeşilçam’da ‘babacan karakter’ deyince akla gelen ilk isim olmayı başardı. Hulusi Kentmen’i birçok filmde Kemal Ergüvenç seslendirdi. Kentmen, yaşamının sonuna kadar 270’den fazla filmde rol aldı. 

Hulusi Kentmen ne zaman vefat etti?

Hulusi Kentmen, 1938 yılında Refika Kentmen ile dünya evine girdi. Bu evlilikten Volkan isimli bir çocuğu oldu. Tiyatro ve sinemanın yanı sıra amatör olarak keman çaldı ve fotoğrafçılıkla ilgilendi. Usta isim, 20 Aralık 1993 tarihinde böbrek yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Kentmen’in en sevilen filmleri arasında ise; Oh Olsun, Yalancı Yarim, Kınalı Yapıncak, Küçük Hanımefendi ve Sev Kardeşim gibi efsaneleşmiş yapıtlar bulunuyor. 

Yorumlar (0)