Harran Ören Yeri’ne gece ışıklandırılması!

Şanlıurfa’da bulunan Harran Ören Yeri’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Kazı çalışmalarının yapıldığı alanı gezmek isteyen ziyaretçiler için de özel bir çalışma gerçekleşti. Alanı akşam saatlerinde gezmek isteyenlere, özel bir ışıklandırma yapıldı.

KÜLTÜR-SANAT 17.11.2020, 12:27
Harran Ören Yeri’ne gece ışıklandırılması!

Dünyadaki en eski yerleşim alanlarından biri olan, Şanlıurfa’ya 44 km uzalıkta ve kentin güneyinde bulunan “Harran Ören Yeri” nin kazı alanına özel ışıklandırma! UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan “Harran Ören Yeri” nde, yeni kazı çalışmaları sürüyor. Kazı alanı, ören yerini gezenler için de ziyarete açıldı. Harran Ören Yeri’ni akşam ziyaret etmek isteyenler için bölgele özel bir ışıklandırma yapıldı.
M.Ö. 6000 yıl öncesine kadar uzanan ören yeri, tarihinde Emevi ve Asur boylarına da başkentlik yaptı. Bir Açıkhava müzesi tadı da verilen “Harran Ören Yeri” nde, tarih tutkunları için özellikle kazı alanında yapılan ziyaretler oldukça anlamlı olacak.
 


 

Kültür ve Turizm Bakanlığı finansmanlığında ve Şanlıurfa yerel yönetimin de desteğiyle devam eden kazı çalışmaları, belirli aralıklarla 70 yılı aşan bir süredir gerçekleşiyor. Kazı başkanı olan ve aynı zamanda Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü başkanı Mehmet Önal, bölgenin UNESCO’nun ‘geçici’ den ‘kalıcı’ listesine alınması için de çalışmaların sürdüğünü ve kazılarda ortaya çıkan eserleri ziyaretçiler için farklı çalışmalarla sunacaklarını dile getirdi.

Üçhöyük bölgesinin, Hitit uygarlığı öncesi döneme ait olduğu düşünülüyor


Kazı çalışmaları yapılan bölümün özel ışıklandırılması ile ilgili  Mehmet Önal; alanın mistik bir görüntü elde ettiğini söyledi. Harran Ulu Cami’nin görkemli görüntüsünün alana farklı bir efekt verdiğini söyleyen Önal, iki yıllık restore çalışmalarının iyi bir sonuç verdiğini, alanın hem gündüz hem akşam gezilebileceğini dile getirdi.
 



Kazı çalışmalarında bugüne kadar heykeller, fildişi eserleri, seramik kalıntıları, madeni eserler, sikkeler, depolama küpleri ve mimari parçalar bulundu.
 

Yorumlar (0)