Göbeklitepe, Birleşmiş Milletler’de sergileniyor 

“Tarihin Sıfır Noktası” Göbeklitepe’deki dikili taşların bir replikası, New York’taki Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde sergilenmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, replika ile çektirdiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşarak haberi duyurdu. 

KÜLTÜR-SANAT 22.09.2021, 11:57
Göbeklitepe, Birleşmiş Milletler’de sergileniyor 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ortak çabalarıyla yürütülen çalışmalar neticesinde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 2018 senesinde kaydedilen Göbeklitepe, hala keşfedilmeye devam ederken Birleşmiş Milletler de konuyla ilgili bir adım attı. BM, T formlu P18 dikilitaşın 1/2 oranında küçültülmüş replikasını (kopyasını) New York’taki Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde sergilemeye başladı. 



Erdoğan, haberi sosyal medya hesabından duyurdu 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 76’ncı Genel Kurulu’na hitabının ardından BM binası bahçesinde sergilenen dikilitaş replikasını ziyaret etti. Çokça fotoğraf çektiren Erdoğan, o anları sosyal medya hesabından paylaştı. 



Erdoğan’a ziyaret sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, BM 75’inci Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu eşlik etti. 



Eser, 2 ayda yontuldu  

Dikilitaş replikası, BM yerleşkesinde sergilenen ikinci antik dönem Anadolu eseri olarak tarihe geçti. BM’nin, bu replikalara kalıcı olarak ev sahipliği yapacağı açıklandı. Replika eser, Göbeklitepe’deki tüm dikilitaşlarda olduğu gibi “Şanlıurfa taşı” olarak bilinen ve kireç taşından yapılan bir eser olarak sergileniyor. Kendisi de Şanlıurfalı bir heykeltraş ve arkeolog olan Ahmet Demirtaş ve ekibi tarafından üretilen eser, 2 ayda yontuldu. 



Yorumlar (0)