Fethin başladığı yer: Aydos Kalesi yeniden ziyarete açılacak

"İstanbul'un fethinin başladığı yer" olarak kabul gören Doğu Roma eseri Aydos Kalesi'ndeki 12 yıllık restorasyon süreci tamamlandı. Tarihi kalenin açılış töreni, 3 Şubat Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak. Bir zamanlar turistlerin uğrak noktası olan kale, yenilenen görünümüyle ziyaretçilere açılacak.

KÜLTÜR-SANAT 01.02.2023, 10:33 02.02.2023, 09:13 Hakan Öksüz
Fethin başladığı yer: Aydos Kalesi yeniden ziyarete açılacak

İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde yer alan tarihi Aydos Kalesi'nde 12 yıl boyunca devam eden restorasyon çalışmaları sona erdi. 127 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Sultan Korusu ile restorasyonu tamamlanan Aydos Kalesi'nin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 3 Şubat Cuma günü yapılacak. Açılış töreni, Sultanbeyli Kent Meydanı'nda düzenlenecek.

"İstanbul'un fethinin başladığı yer"

Doğu Roma döneminde inşa edilen Aydos Kalesi, "İstanbul'un fethinin başladığı yer" olarak kabul görüyor. Mimarisi ve konumundan dolayı tarih meraklılarının dikkatini çeken Aydos Kalesi, son 12 yıldır restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalıydı. Turistlerin gözde uğrak bölgelerinden biri olan Aydos Kalesi'nin açılmasının, kültür turizmi açısından önemli olduğu vurgulandı.

Yüksekliği 325 metre

Kalenin ismi, Yunanca "Kartal" manasını taşıyan "Aetos" kelimesinden geliyor. Konstantinopolis-Anadolu ticaret yolu üzerinde yer alan en stratejik konumlardan birine sahip olan kale, bölgenin savunmasını kolaylaştırmak için 26 bin metrekare alana yapıldı. Yüksekliği 325 metre olan Aydos Kalesi, çevreye hakim konumu sayesinde üst düzey güvenlik sağlıyordu. Bu özellikleri nedeniyle düşman kuvvetlerin kaleyi ele geçirmesi bir hayli zordu.

Türk akınları, kalenin inşasını zorunlu kıldı

Aydos Kalesi, Türk akınlarının arttığı 11-12'nci yüzyılda yapılmaya başlandı. Bazı kısımları 13-14'üncü yüzyılda yapılan kale, bir dönem Aydos Tekfurluğunun yönetim merkezi olarak işlev gördü. Restorasyon çalışmalarıyla sağlamlaştırılan tarihi Aydos Kalesi, yenilenen görünümüyle ziyaretçileri ağırlayacak.

Yorumlar (0)