Ertegün kardeşlerin ırkçılığa meydan okuma öyküsüne 'En İyi Belgesel Ödülü'

ABD’de, Ümran Safter’in yönetmenliğini üstlendiği "Kapıyı Açık Bırak" (Leave The Door Open) isimli belgesel, 2021 Washington DC Bağımsız Film Festivali'nde "En İyi Belgesel Film" ödülüne layık görüldü.

KÜLTÜR-SANAT 23.04.2021, 10:09 23.04.2021, 16:06
Ertegün kardeşlerin ırkçılığa meydan okuma öyküsüne 'En İyi Belgesel Ödülü'

2021 Washington DC Bağımsız Film Festivali’ne katılan ve Ümran Safter’in yönetmenliğini yaptığı ‘Kapıyı Açık Bırak’ belgeseli, festivalden ödülle döndü.

‘En İyi Belgesel Film’ ödülü

Yönetmenliğini Ümran Safter’in yaptığı ve 1930-1940'larda ırkçılıkla mücadele etmek için caz müziğinin yaygınlaşmasına destek olan Nesuhi Ertegün ile Ahmet Ertegün öykülerini anlatan ‘Kapıyı Açık Bırak’ (Leave The Door Open) isimli uzun metrajlı belgesel, 2021 Washington DC Bağımsız Film Festivali'ne katıldı. 1930-40'lı yılların Amerikasındaki ırkçılığa, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin o dönem ırkçılıkla mücadelesini gözler önüne getiren belgesel, Washington festivalinde "En İyi Belgesel Film" ödülünü kazandı.

1934-1944 yılları arasında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğini yapan Münir Ertegün'ün çocukları Nesuhi Ertegün ve Ahmet Ertegün’ün caz müziğe olan alakaları, ırkçılığın yoğun olarak görüldüğü o süreçte, Büyükelçiliğin siyahi caz sanatçılarına kapılarını açması üzerine çok sayıda siyahi caz sanatçısı bu elçilikte performanslar sergilemişti. 

Kısa dönemde müzik sektöründe yankı bulan bu olay, ırkçılıkla mücadele kapsamında önemli bir başarı olarak görülmeye devam ediyor. Ertegün kardeşler tarafından kurulan Atlantic Records şirketi, bugün de ABD müzik tarihinin en başarılı ve önemli şirketlerden biri kabul ediliyor.

Yorumlar (0)