Kanada Türklerinden 1915 olaylarıyla ilgili ortak açıklama

Kanada Türk Asamblesi ve Kanada Türk Dernekleri Federasyonu (KTDF), 1915 olaylarına ilişkin ortak bir açıklamada bulundu.

DÜNYA 23.04.2021, 10:14 24.04.2021, 12:55
Kanada Türklerinden 1915 olaylarıyla ilgili ortak açıklama

Sözde soykırımın siyasi hesaplar uğruna Kanada hükümeti tarafından kabul edildiği hatırlatılan açıklamada düşmanlıktan çok dostluk kapılarının açık tutulmasından yana olunduğu vurgulandı.

“1915 olayları için endişe duyuyoruz”

Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan trajik olayların sürekli siyasallaştığını hatırlatan açıklamada şöyle denildi, “Bu acılar Osmanlı vatandaşlarının yaşadığı ortak acılardır. Bu durumun sürekli siyasete malzeme yapılmasından derin endişe duyuyoruz. Sözde soykırım yapıldığına dair 2004’de parlamentoda kabul edilen yasanın tek amacı Ermeni vatandaşların oylarını alabilmekti. Kanada Hükümeti önyargılı bir görüşe sahip. Nefret içeren Ermeni diasporası iddiaları Kanada’da yaşayan Türkleri tehdit etmeyi sürdürmektedir. Şimdiye kadar hiçbir uluslararası mahkeme Ermeni iddialarını kabul etmemiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), dahi bu iddiaların yerleşik gerçekle bağdaşmadığını açıklamıştır. Ayrıca yine Fransa Anayasa Konseyi, yetkili bir mahkeme kurulmadığı sürece herhangi bir olayın doğrudan soykırım olarak kabul edilemeyeceğini onaylamıştır.”

"Türkiye’deki Ermeniler, her alanda toplumunun parçasıdırlar"

1915 iddialarına yönelik yapılan ortak açıklamada, Türkiye’de yaşayan Ermenilerin her alanda toplumun tam bir parçası haline geldiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi, “Kanada Türkleri, düşmanlıktan değil dostluktan yanadır. Bunun içinde her türlü diyaloğa açığız. Ermenistan, anayasasını yeniden gözden geçirmeli Türkiye’nin toprak bütünlüğünü ve sınırlarını tam olarak tanımalıdır. O zaman ilişkiler düzelir ve sınırlar açılabilir. Kanada hükümetinin sözde soykırım kararları, olaylardan hiçbir haberi olmayan Kanada halkını aldatmaktan ve Ermeni oylarına talip olmaktan başka bir şey değildir.” 

Yorumlar (0)