Empresyonizm Akımı Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı? Özellikleri Nelerdir?

19. yüzyıl sanat dünyasına adeta damga vuran empresyonizm akımı, nesneleri doğrudan tasvir etmek yerine, onların sanatçıda uyandırdığı duyguları anlatma yolu olarak tanımlanabilir.

KÜLTÜR-SANAT 13.09.2020, 01:14 13.09.2020, 01:17
Empresyonizm Akımı Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı? Özellikleri Nelerdir?

Empresyonizm akımının etkisiyle oluşturulan eserler, iç dünya ve dış dünya sentezini esas alır. Türkçe ifadesiyle izlenimcilik akımı, başta resim olmak üzere bütün sanat dallarını etkilemiştir. Peki empresyonizm nasıl ortaya çıktı, özellikleri neler, akımın önemli temsilcileri kimler ve onların eserleri neler?

Empresyonizm Nasıl Ortaya Çıktı?

    İzlenimcilik (empresyonizm) akımı, diğer birçok 19.yüzyıl sanat akımı gibi Fransa’da ortaya çıkmıştır. Empresyonizm terimini ilk olarak ortaya atan kişi bir gazeteci olan Louis Leroy’dur. Leroy bu terimi, 1872 yılında bir serginin tanıtım yazısını hazırlarken kullanmıştır. Ona ilham veren şey ise sergideki Claude Monet’nin İmpresyon-Gün Doğumu tablosunun ismi olmuştur.

Claude Monet İmpresyon / Gün Doğumu

    Terim zamanla tutulmuş ve değer görmüştür. Bir akıma dönüştüğünde ise -diğer akımlarda olduğu- kendinden öncekilere karşı tepkisel bir hareket oluşturmuştur. Bu bağlamda empresyonizm, insanın sadece dışına odaklanan ve insanı yalnızca buna göre yargılayan natüralizm, realizm ve şiiri adeta ruhtan yoksun bir manzara tasvirine döndüren parnasizm akımına karşı çıkmıştır.

Empresyonizm Akımının Özellikleri Nelerdir?

    Empresyonist sanatçılar ‘sanat için sanat’ anlayışını benimsemişlerdir. Onlara göre sanat gerçekleri yansıtmak zorunda değildir, kaldı ki tek bir gerçek de yoktur, çünkü her varlığın ve her oluşun kişide uyandırdığı izlenim çeşitlilik gösterecektir. İzlenimcilikte, dış dünyanın birer ürünü olan ışık ve renkten yararlanılmış ve bunların yarattığı görsel izlenimler eserlere yansıtılmıştır. Eserler, izlenimlerden yola çıkarak oluşturulduğu için mutlaka yaratıcılarından izler taşır. Ek olarak, empresyonist yazarlar ve şairler herhangi bir, biçim yahut ahlak kaygısı taşımadan eserlerini yaratmıştır.

Empresyonizm Akımının Temsilcileri ve Onların Önemli Eserleri?

    Empresyonizm akımında etkilenen sanatçıları şu şekilde sınıflandırmak mümkündür:

Resimde Temsilcileri

  • Van Gogh, önemli eserleri: Yıldızlı Gece, Patates Yiyenler, Kafe Terasta Gece
  • Cezanne, önemli eserleri: Banyo Yapanlar, Noir Şatosu, Kırmızı Yelekli Çocuk
  • Claude Monet, önemli eserleri: Gelincikler, Gezinti, Bahçedeki Kadınlar

Kırmızı Yelekli Çocuk / Paul Cézanne

Müzikte Temsilcileri

  • C.Debussy, önemli eserleri: Children’s Corner, La Mer, Reverie
  • Maurice Ravel, önemli eserleri: Bolero, Miroirs, La valse

Edebiyatta Temsilcileri

  • Rainer Maria Rilke, önemli eserleri: Auntumn Day, The Panther, Duino Ağıtları
  • Arthur Rimbaud, önemli eserleri: Cehennemde Bir Mevsim, Illuminations, The Durnken Boat
  • James Joyce, önemli eserleri: Ölüler, Dublinliler, Ulyesses
Yorumlar (0)