Diyarbakır'da bulundu: 1700 yıllık

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası olarak da tescillenen Diyarbakır Surları'nın restorasyon çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda yaklaşık olarak 1700 senelik amfora bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 31.07.2022, 18:15
Diyarbakır'da bulundu: 1700 yıllık

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'a bağlı Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Surları'nın restore edilerek eski görünümüne kavuşması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından etap etap gerçekleştirilen faaliyetler devam ediyor.

Surlarda sürdürülen faaliyetler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kurduğu Bilim Komisyonu ve bölgedeki uzman kişilerden meydana gelen Danışma Kurulu tarafından büyük bir titizlikle kontrol ediliyor.

1700 senelik amfora gün yüzüne çıkarıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tesis edilen finansmanla faaliyetlerin yürütüldüğü beşinci etapta gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda yaklaşık olarak 1700 senelik bir tür testi olan amfora gün yüzüne çıkarıldı.

Yürütülen çalışmalarda söz konusu bölgede pek de rastlanmayan amforanın şarap ve zeytinyağı taşımacılığında kullanıldığı üzerinde duruluyor. Amforanın milattan sonra 330'lu senelere tarihlendiği, yaklaşık olarak 1700 sene evveline dayandığı belirtildi. Öte yandan, bölgede ender olarak görülen dibi sivri amforanın Diyarbakır Müze Müdürlüğü'ne teslim edildiği öğrenildi.

"Ticari maksatlı olarak kullanıldığını düşünmüyoruz"

Konu hakkında konuşan arkeolog Süleyman Karakaş, şunları kaydetti:

"Bölgemizde ender olarak görülen amfora kentte ilk kez görüldüğü için bizde büyük bir heyecan yarattı. Bunun heyecanını halihazırda yaşıyoruz. Bölgemize ticari maksatla geldiğini düşünmüyoruz çünkü ticari maksatla gelmiş olsaydı buna benzer çok sayıda esere rastlardık. Bu amforanın içerisinde taşınan şarap, zeytinyağı veyahut benzeri bir şeyin hediye etmek maksadıyla geldiğini düşünüyoruz."













Yorumlar (0)