Çöpten topladığı tarım aletleriyle evini adeta müzeye çevirdi

Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesinde yaşayan Halit Ordu isimli bir vatandaş çöpte bulduğu ve satın aldığı tarım aletleri ile evinin bahçesinde adeta bir müze oluşturdu. Eski tarım aletlerinin çöpe atılmasına ya da hurdaya verilmesine kıyamadığını belirten Halit Ordu bunları evinin bahçesinde toplayarak insanlara sergilediğini belirtti. Tarihe bir kapı açan Halit Ordu insanların bu durumdan oldukça memnun olduğunu söyleyerek evine ilgi gösterdiklerini de belirtti.

KÜLTÜR-SANAT 02.05.2022, 10:55 03.05.2022, 11:47
Çöpten topladığı tarım aletleriyle evini adeta müzeye çevirdi

Karaman’da yaşayan hurdacı Halit Ordu çöplerde bulduğu tarım aletlerini atmaya kıyamayarak toplamaya başladı. Bazı eşyaları da satın alan Halit Ordu bu eşyaları evinin bahçesinde biriktirmeye başladı. Bahçesini adeta bir müzeye çeviren Halit Ordu’nun evini ziyaret edenler yıllar önce kullanılan bu tarım aletlerini gördüğünde şaşkınlığını gizleyemiyor. Geçmişte kullanılan bu tarım aletlerinin atılmasına kıyamadığını belirten Halit Ordu bunları toplayarak vatandaşlara sergilediğini ifade etti.

“İnsanlar bu durumdan oldukça memnun ve buraya ilgi gösteriyorlar”

Amacının ticaret olmadığını belirten Halit Ordu sözlerine şu şekilde devam etti:

Gücümün yettiği ölçüde bunları satın alarak buraya getiriyorum. Çok eskiden dedelerimizi, ninelerimizin ve atalarımızın nasıl mücadele ettiğini ve hangi zorluklarla yaşadığını anımsatmak adına bu aletleri burada topluyorum. İnsanlar bu durumdan oldukça memnun ve buraya ilgi gösteriyorlar. Burada binden fazla alet bulunuyor. Kanunların müsaade ettiği ölçüde ve elimizden geldiğince toplamaya çalışıyoruz. Bunları sadece ben toplamıyorum. İç Anadolu bölgesinde yaşayan tanıdıklarım da sağ olsunlar bana yardımcı oluyorlar. Bu aletlerin hurdaya ya da çöpe gitmesine müsaade etmiyoruz. Elimizden geldiğince burada biriktirerek halkımızla paylaşmaya çalışıyoruz.

“Gezmek isteyenler için çok güzel bir yer oluşturmuş “

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram da şu ifadelere yer verdi:

Kazımkarabekir’de oturan bir arkadaşımız üşenmeden ve yılmadan tarihe tanıklık eden bu değerli aletleri toplayarak sergiliyor. Ben şunu belirtmek istiyorum ki burada oldukça çok sayıda tarım aleti yer alıyor. Sandıklar var, kara sabanlar var, kancalar var yabalar var. Eskiden herkesin ambarı yoktu ve insanlar ununu, yağını ve bulgurunu küplerde saklardı. Ayrıca çok sayıda da semer bulunuyor. Geçmişe ait birçok alet bulunuyor. Arkadaşı vermiş olduğu bu emeğinden ötürü kutluyorum. Gezmek isteyenler için oldukça güzel bir yer oluşturmuş.

Yorumlar (0)