Çocukluğumuzun Okumayı Öğreten Kahramanına Yakından Bakış: Cin Ali Müzesi’ni Gezdik!

HaberNeDiyor.com ekibi olarak, Ankara Kavaklıdere’de bulunan Cin Ali Müzesi’nde bir gün geçirdik! Müzenin özel ve anısı olan bölümlerini de sizler için gezerken, karakterin yaratıcısı öğretmen Rasim Kaygusuz ve eşi Remziye Kaygusuz hakkında bilgi de aldık. Ayrıca Kaygusuz çiftinin kızı, Cin Ali Müzesi Kurucularından ve Cin Ali Vakfı Başkan Yardımcısı Nesrin Kaygusuz Kalaycıoğlu ile müzeye dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik

KÜLTÜR-SANAT 21.01.2021, 20:12 17.04.2021, 14:58
Çocukluğumuzun Okumayı Öğreten Kahramanına Yakından Bakış: Cin Ali Müzesi’ni Gezdik!

Salgın sürecinde uzak kaldığımız kültür-sanata, biraz daha yaklaşmak için verdiğimiz çabalar, yerini bulmaya devam ediyor. Bu kez Ankara’nın Kavaklıdere bölgesine doğru gittik ve bizi ilkokul sıralarımıza götüreni büyüleyici bir müze ile karşılaştık!

Türk halkının okumayı öğrendiği, ilkokul sıralarımızın adeta bir ‘sıra arkadaşı’ olan Cin Ali, Ankara Kavaklıdere’de yeniden canlanıyor. ‘Oyunla Öğrenme Yöntemi’ sayesinde ortaya çıkan Cin Ali’nin yaratıcısı Rasim Kaygusuz’un kızları, Nesrin ve Nevin Kaygusuz tarafından ‘müze’ olarak yaşatılıyor. Ankara’da eğlenceli ve öğretici bir müze haline gelen ‘Cin Ali Müzesi’ aslında bir ailenin tarihini, ‘Cin Ali’ nin Ankara ile bağını, kitaplardaki yerini ve oyunla okumayı öğrenmenin bir bakıma yollarını gösteriyor.

Cin Ali Müzesi kurucularından  Nesrin Kaygusuz Kalaycıoğlu, HaberNeDiyor.com’un sorularını yanıtladı

2016 yılında ‘Cin Ali Vakfı’ nın kuran Nesrin ve Nevin Kaygusuz kardeşler, ‘Cin Ali’ yi ‘büyümeyen bir kardeşleri’ olarak gördüklerini ve ona sahip çıkmak için vakıf ve müze halinde yaşatmaya çalışıyorlar. Cin Ali Müzesi kurucularından ve Cin Ali Vakfı Başkan Yardımcısı Nesrin Kaygusuz Kalaycıoğlu ile; hem Rasim Kaygusuz, hem Cin Ali’nin hayatlarındaki yerini konuştuk. Aynı zamanda müzenin kısımlarını beraber gezip, keyifli bir röportajda tüm detayları konuştuk.

Babası Rasim Kaygusuz ve annesi Remziye Kaygusuz’un köy öğretmeni olduklarını belirten Nesrin Kaygusuz, ailesinin hayatı hakkında detaylardan bahsediyor. Müzenin de tıpkı Cin Ali gibi hayatlarına işlendiğini belirten Nesrin Kaygusuz, Cin Ali’yi yaşatmak amacıyla bir vakit kurma karar aldıkları belirtiyor.2013 yılında ‘Cin Ali’ kitaplarının telif haklarının ailelerine döndüğünü belirten Kaygusuz, Cin Ali’nin gördüğü ilgi karşısında bir müze kurma fikrinin ortaya çıktığını belirtti.

Bir Ankara-Bahçelievler çocuğu: Cin Ali

2016’da Cin Ali Vakfı’nın kurulduğunu söyleyen Nesrin Kaygusuz, 2018 yılında ise Cin Ali Eğitim ve Çocuk Araştırmaları Kütüphanesi’ni kurduklarını belirtti. 1 Kasım 2019 tarihinde ise Cin Ali Müzesi’nin açıldığını söyleyen Kaygusuz, müzenin her bir noktasında birer anısı olduğunu ve müzeye geldiğinde geçmişine gitmiş gibi hissettiğini dile getirdi. Nesirn Kaygusuz, kendisi için müzedeki en değerli parçanın ise, Babası Rasim Kaygusuz ve annesi Remziye Kaygusuz’un yaşantısından önemli parçaların yer aldığı odada bulunduğunu belirtiyor. Annesinin köy enstitüsüne giderken kullandığı tahta bavulunun ve annesinin kemanının, kendisi için çok değerli olduğunu söyleyen Kaygusuz, babasının aynı zamanda ‘marangozluk’ yaparken ortaya çıkardığı ‘komodin’ in de kendisi için kıymetli olduğunu söyledi.  

Müzede bulunan sınıftaki sıraların, kapanmış bir köy okulundan geldiğini söyleyen Nesrin Kaygusuz, müzede bir Ankara odası olduğunu da belirtti. Cin Ali’nin bir Ankara-Bahçelievler çocuğu olduğunu belirten Kaygusuz, odada bulunan masanın, babası Rasim Kaygusuz tarafından yapıldığını ve üzerinde ders çalışan her bir aile bireyinin ‘üniversite’ kazanması nedeniyşe ‘uğurlu’ olduğunu da sözlerine ekledi.

Gelen ziyaretçilerin müzeyi çok sevdiklerini ve güzel duygulara ayrıldıklarını belirten Nesrin Kaygusuz, görme engellieri de düşünerek onlar için de ‘erişilebilir bir müze’ olduklarını belirtiyor.

Röportaj: Deniz Ali Tatar / Kamera & Montaj: Yücel Karaduman

Yorumlar (0)