Bir yılda 15 bin yabancıya Türkçe öğrettiler

Yunus Emre Vakfına (YEV) bağlı olarak kurulan ve dünya genelinde 70 ülkede ve 100'ün üzerinde noktada Türk dilini, kültürünü, sanatını anlatan Yunus Emre Enstitüsü (YEE), bir yılda 15 bin yabancıya Türkçe öğretti.

KÜLTÜR-SANAT 12.12.2019, 17:02
Bir yılda 15 bin yabancıya Türkçe öğrettiler

Türkiye adına yurt dışında kültürel diplomasi faaliyetleri yürüten ve yabancı toplumlara Türkleri, Türk tarihini, Türk dilini, kültür ve sanatını anlatan Yunus Emre Enstitüsü (YEE), 2019 yılı içinde 70 ülkede 15 bin 182 yabancıya Türkçeyi öğreterek Türkiye imajına önemli katkıda bulundu. Yunus Emre Enstitüsü, 2019 yılının ilk 11 ayında açtığı bin 131 kursla 15 bin 182 yabancıya Türkçe öğretti.

70 ülkede 170 bin yabancıya Türkçe öğrettiler

Yunus Emre Vakfına (YEV) bağlı olarak kurulduğu günden beri onlarca ülkedeki 58 kültür merkezi, 23 üniversite ve 194 okulda toplam 170 binin üzerinde yabancıya Türkçe öğreten YEE, 2019 yılı içerisinde yüzlerce projeyi hayata geçirdi. YEE Ocak-Aralık döneminde yaklaşık 70 ülkede 2 bine yakın etkinlik düzenlerken, 15 bin 182 yabancı, Yunus Emre Enstitüsünün 2019 yılı ocak ayı itibariyle açtığı bin 131 kurs sayesinde Türkçe konuşmaya başladı. "Türk Filmleri Haftası" ile Türk sinemasını, Türk mutfağı tanıtım etkinlikleriyle Anadolu'nun lezzetlerini tanıtan Yunus Emre Enstitüsü, tüm bu etkinliklerle yabancıların Türkçeyi de pratik olarak kullanmalarını sağlarken, geleneksel Türk sanatları programlarıyla da sene boyunca yüz binlerce yabancıya ulaştı.

Şubesi olmayan ülkelerde de faaliyetteler...

YEE (Yunus Emre Enstitüsü), yabancı ülkelerdeki şubeler görevi gören kültür merkezlerinin olmadığı ülkelerde de sene boyunca bilimsel toplantılar, sergiler, konserler ve atölye çalışmaları gerçekleştirdi.

Diğer taraftan Okçular Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "Kemankeş" projesiyle 20 ülkede on binlerce yabancıya Türk okçuluğu eğitimi sağlanırken, Türkiye'ye dost yabancı sayısını artırmak isteyen Yunus Emre Enstitüsü (YEE) son birkaç yıl hayata geçirdiği "Tercihim Türkçe", "Türkçe Öğretim Portalı", "Yaz Okulları" ve "Kültürel Diplomasi Akademisi" gibi projelerle daha geniş kitlelere ulaşmayı başardı.

2020 için iddialı hedefler belirlediklerini söyleyen Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye'yi ve Türkleri seven, Türkçeyi öğrenmek isteyen yabancı sayısını iki katına çıkaracaklarını ifade etti.

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, "Yunus Emre Enstitüsü olarak bu yıl 15 binden fazla yabancıya Türkçe öğrettik. Gelecek yıl bu sayının 30 binden fazla olmasını hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve sayın bakanlarımız sayesinde enstitümüzün dünyadaki tanınırlığı çok arttı. Yunus Emre Enstitüsü, soft power olarak tabir edilen yumuşak güç kullanarak Türkiye'yi yurt dışında doğru anlatmakta ve algıları değiştirmektedir.” diye konuştu.

Dünyada olumsuz kurgulanmak istenen kötü Türkiye algısının aksine olumlu yönde her geçen gün güçlenmeye başladığını aktaran Prof. Dr. Şeref Ateş sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Kültürel faaliyetlerimizin hız kazanması sonucu 2020 yılının Yunus Emre yılı olacağını düşünüyoruz. 2020 yılı boyunca Amerika'dan Afrika'ya kadar birçok ülkede 10'un üzerinde yeni kültür merkezi açmayı planlıyoruz. Bu çalışmalarla kültürümüzü ve dilimizi dünyanın dört bir tarafına tanıtmayı sürdüreceğiz.”

Yorumlar (0)