Bilecik'te 8 bin 500 yıllık müzik aleti bulundu

Bilecik'e bağlı Bahçelievler Mahallesi üzerinde 9 binlik kalıntıların bulunduğu kazı bölgesinde 8 bin 500 sene öncesine ait kemik bir müzik aleti gün yüzüne çıkarıldı. Yakın dönemde Bilecik Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlayacak olan kemik objenin, Anadolu’nun bilenen ilk müzik enstrümanı olabileceği ifade ediliyor.

KÜLTÜR-SANAT 12.07.2021, 22:47 13.07.2021, 15:21
Bilecik'te 8 bin 500 yıllık müzik aleti bulundu

Bilecik'e bağlı Bahçelievler Mahallesi'nde ikamet eden bir kişinin, boş arazide bulduğu seramik parçalarını Arkeoloji Müzesi'ne bildirmesi neticesinde, Bilecik Valiliği ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin desteğiyle başlatılan kazı faaliyetleri devam ediyor.

Son olarak üniversitenin arkeoloji bölümü tarafından devam eden arkeolojik kazıda, kemikten yapılmış müzik aleti gün yüzüne çıkarıldı.

Müzede sergilenecek

Rektörlük tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Bahçelievler Mahallesi üzerindeki boş bir arazide arkeolojik kazıya devam edildiği kaydedildi.

Söz konusu kazıda, kemikten yapılmış bir müzik aletinin bulunduğu bildirilen açıklamada, bu eserin Bilecik Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceği duyuruldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Erkan Fidan, Batılı tanımlamayla düdük ya da flüt olarak adlandırılabilecek objenin bir tarafında iki, diğer tarafında ise bir deliğin yer aldığını dile getirdi.

Deliklerin genişliğinin 1 santimetreden küçük olduğu bilgisini paylaşan Fidan, şöyle konuştu:

"Deliklerin biri kullanılamaz hale geldiği için kullanım dışı kalan üflemeli çalgı günümüzden 8 bin 500 sene öncesine tarihlenen bir avlu dolgusu içinde bulundu. Bahse konusu eserin iz analizi ve restorasyon sürecinin ardından kullanımına dair faaliyetlerin de yapılması planlanmaktadır. Türk dünyasında da iyi bilinen bu müzik aleti tipi, Kaşgarlı Mahmud'un Divanu Lugati't-Türk isimli eserinde 'tütek' olarak adlandırılmaktadır."

Yorumlar (0)