Ali Babacan'dan Erdoğan'a 'çözüm süreci' soruları

Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretine ilişkin olarak, "Artık bu konuda bir karar vermeli. Çözüm süreci başarısız olduğu için üzüldüğü bir deneyim mi, yoksa yargılama hususu olan adli bir vaka mı?" diye sordu.

SİYASET 12.07.2021, 23:29
Ali Babacan'dan Erdoğan'a 'çözüm süreci' soruları

DEVA (Demokrasi ve Atılım) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gaziantep’te partisinin Şahinbey ve Şehitkamil ilçe kongrelerinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini ve buradaki açıklamalarında verdiği mesajları değerlendiren Babacan, şu sözleri sarf etti:

"Erdoğan'ın çözüm süreci partnerleri cezaevinde"

“Diyarbakır’a geldiğinde sahip çıktığı çözüm sürecinin, kendi bilgisi dahilinde gerçekleştirilen birçok detayı, bugün bazı davalarda suçlama konusu durumunda. Bunu kendisi bilmiyor mu? Artık bu konuda bir karar vermeli. Çözüm süreci başarısız olduğu için üzüldüğü bir deneyim mi, yoksa yargılama hususu olan adli bir vaka mı? Çözüm sürecini Diyarbakır'da başka, Ankara’da başka değerlendiremezsiniz. ‘Çözüm sürecini başlatan biziz, sürecin bazı partnerlerini de cezaevine koyan da biziz’ mi demek istiyor? Çözüm süreci partnerlerinin hapiste olduğu bir dönemde, çözüm süreci sebebi ile bazıları hapse giderken, yine çözüm süreci sayesinde şu anda sarayda olduğunu unutmaması lazım.

"Kürtlerin hakları pazarlık konusu yapıldı"

Biz geçmişten ders çıkaran siyasi hareketiz. Çözüm süreci iyi niyetli bir şeydi. Fakat Kürlerin doğuştan sahip oldukları şeylerin pazarlık hususu yapılması bir hataydı. Biz, Kürt vatandaşlarımızın haklarını pazarlık etmeden tanıyacağız.

"Bu zihniyetin Kürt meselesini çözmesi imkansızdır"

Kürt meselesinin varlığını bile kabul etmeyen bu zihniyetin, Kürt meselesini çözmesi imkansızdır. Önce bir meseleyi kabul edeceksin. Ankara'da kurdun yanı başında her şeyi unutuyorsunuz, Diyarbakır’a gelince Dicle’nin kenarındaki kuzuyu hatırlıyorsunuz.

"Hangi sözünüzün arkasındasınız?"

'2005 yılında ne dediysem arkasındayım.’ diyor. 2005 yılında ne dediğini anımsayalım ama örneğin 2015’te, 2019’da, 2020’de ne dediğini de bir anımsayalım. 2005 yılında, ‘Kürt sorunu benim de sorunumdur.’ demişti. Anımsayalım, 2015’te ne demişti? ‘Kürt sorunu yoktur.' 2019 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürtlere 'Kürdistan'a defolun.' demişti. Geçtiğimiz yıl da 'Kürt sorunu diye bir şey yok.' diye tekrarlamıştı. Sayın Cumhurbaşkanı, siz hangi sözünüzün arkasındasınız?

"Küçük ortağını neden götürmedin?"

2,5 yıldır adım dahi atmadığı kent ne hikmetse bir anda aklına geldi. Çözüm sürecini başlattığıyla, sonlandıran taraf olmadığıyla övünüyor. Küçük ortak çözüm sürecini 'ihanet' olarak nitelendirmişti fakat Erdoğan nasılsa 'Diyarbakır'da konuşulan Diyarbakır'da kalır' diye düşünmesi sebebi ile rahat rahat konuşmuş. Sayın Cumhurbaşkanı, Diyarbakır'a Sayın Bahçeli'yi neden götürmemiş? Niye beraber görüntü vermemiş?"









Yorumlar (0)