Balıkesir'de ortaya çıkarıldı: 2 bin 400 yıllık

Balıkesir'e bağlı Edremit ilçesi Altınoluk Mahallesi'nde milattan önce 10. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Antandros Antik Kenti'nde 2 bin 400 yıllık pitos (küp) mezar bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 31.07.2021, 22:40 02.08.2021, 09:24
Balıkesir'de ortaya çıkarıldı: 2 bin 400 yıllık

Kazdağları'nın eteklerinde bulunan antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda sürdürülen 21. dönem kazıları devam ediyor.

Söz konusu kazılarda, biri 2 bin 400 yıllık pitos, diğeri 2 bin 200 yıllık olduğu öngörülen, direkt olarak toprağa gömülmüş mezar ortaya çıkarıldı.

Prof. Dr. Gürcan Polat, basın mensuplarına, COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgınında yoğun çalışmalarını devam ettirdiklerini dile getirdi.

"Çalışmalarımız iki ayrı alanda devam ediyor"

Antandros'taki kazıların iki ayrı alanda yürütüldüğünü, bunlardan birisinin yamaç ev olarak değerlendirilen Roma villası olduğunu aktaran Polat, şu ifadeleri kullandı:

"Yamaç evde Roma villasının yer aldığı bir üst terasta çalışmalara henüz yeni başladık. Orası yeni bir sektör olarak devreye girmiş oldu. Nekropolis'teki çalışmalarımız da devam etmekte. An itibarıyla arkadaşların arkada çalıştıkları alan bir 'pitos' mezar. Milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu üzerinde duruyoruz. An itibarıyla bir bireyin kafatasına dair bulgular gelmeye başladı. Daha henüz mezar hediyesine ulaşmış değiliz."

Nekropolis'teki diğer faaliyet alanında da direkt olarak toprağa gömülmüş bir mezarı açığa çıkarmaya çalıştıklarını dile getiren Polat, Antandros'ta lahit, pitos, çatı kiremiti ya da direkt olarak toprağa gömme gibi çok farklı ölü gömme geleneklerini görmenin ihtimaller dahilinde olduğunu sözlerine ekledi.











Yorumlar (0)