Balıkesir'de bulundu: İşte Roma dönemine ait ısıtma sistemi!

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde 11 yıldır sürdürülen arkeolojik çalışma neticesinde Roma Dönemi'ne ait olduğu belirlenen bir hamamın taban altı ısıtma sistemi ortaya çıkarıldı. Kazı heyeti başkanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Özgen, çalışmaya dair bilgi verdi.

KÜLTÜR-SANAT 19.10.2022, 12:17 20.10.2022, 09:26 Hakan Öksüz
Balıkesir'de bulundu: İşte Roma dönemine ait ısıtma sistemi!

Balıkesir'de yıllardır devam eden arkeolojik çalışmalar, meyvesini vermeye başladı. Burhaniye ilçesinin sahile yakın kısımlarında 11 yıldır yapılan çalışmalar sonucunda antik bir hamama ait yer altı ısıtma sisteminin bulunduğu kaydedildi. Söz konusu keşif, arkeoloji tutkunlarını heyecanlandırdı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Özgen, kazı heyetinin başkanı olarak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha önce de tek katlı ve iki katlı evleri açığa çıkardıklarını kaydeden Özgen, bu yapıların 6 metre altında ise Roma döneminde ait bir hamam bulduklarını ifade etti. Özgen, "Bu keşifle birlikte Balıkesir'de ilk kez Roma Dönemi'ne ait karasal bir eseri bulduk." dedi.

"Taban mimarisi 3'üncü yüzyıla ait" 

Söz konusu Roma hamamının oldukça iyi korunduğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Özgen, "Yapının çeşitli dönemlerde farklı fonksiyonlarda kullanıldığını belirledik. Çevre ve taban mimarisi, 3'üncü yüzyıla ait görünüyor. Çalışmalarımız sonucunda geometrik motifli mozaik tabana ulaştık. Çöken tabanı mermerle restore etmişler." ifadelerini kullandı.

"Drenaj sistemini yaparken özenli davranmışlar"

Hamamın ısıtma sisteminin drenaj sisteminin hayli özenli bir şekilde inşa edildiğini aktaran Özgen, "Kanal sistemini oluştururken oldukça dikkatli davranmışlar. Daha önce yapılan çalışmalarda bu yapının hamam olabileceğine dair görüşler vardı. Son çalışmamızda taban altındaki ısıtma sistemine ait bulgulara erişmemiz, bu yapının hamam olarak kullanıldığını ortaya koydu." dedi.

Yorumlar (0)