5 bin yıllık Troya tarihi su kemerinin restorasyonu tamamlanıyor

Çanakkale’de 5 bin senelik Troya Antik Kenti’ne su taşınması imkanı sağlayacak tarihi su kemerinde restorasyon çalışmalarında sona gelinmek üzere. 

KÜLTÜR-SANAT 24.05.2021, 17:59 25.05.2021, 14:08
5 bin yıllık Troya tarihi su kemerinin restorasyonu tamamlanıyor

Troya’ya su sağlanması için Roma döneminde yaptırılan su kemeri, Çanakkale’de Kemerdere Göleti’nde yer alıyor.

Turizme tekrar kazandırılacak

Uzun seneler kullanılan ve yıpranan tarihi su kemerinin, restore edilerek turizme kazandırılması kararlaştırıldı. 2020’nin Mart ayında, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından, Batı Anadolu’daki Roma Dönemi’ne ait olan ve sağlam kalmış nadir kemerlerden biri olması sebebiyle restorasyon çalışması başlatıldı.

Yapımı süren su kemerinin cephe temizliği ve güçlendirme çalışmaları yüzde 70 oranında tamamlandı. Derz imalatlarıyla süren projenin 2021 yılının Temmuz ayında bitmesi bekleniyor. 

Tarihi su kemeri orman içinde yer alırken, akmakta olan dereleriyle ziyaretçileri, kendisine hayran bırakıyor. Kamp kurmak isteyenlerin özellikle büyük ilgi gösterdiği bölgede, derenin oluşturduğu gölet ise tarihi su kemerine farklı bir güzellik katıyor. 

“Küçük bir cennet”

Kazdağları ve Çanakkale bölgesine dağ ve kamp gezisi düzenleyen 36 yaşındaki Burak Çiftçi, şunları söyledi:

“Restorasyon çalışması başladı burada. Bizim sürekli kullandığımız ve beğendiğimiz lokasyonlardan biri. Şu anda Kemerdere köyünde bulunan su kemerindeyiz. Çok eski bir kemer bu. Troya kentine su taşınmış ve bu yüzden su kemeri olarak biliniyor. İl Özel İdare burada bir restorasyon çalışması başlattı. Kemer yenileniyor, dökülen taşları falan vardı. Çanakkale’de eşsiz bir doğa, burası küçük bir cennet bizim için. Bir gezgin ve doğasever olarak şunu şöyle söyleyebilirim, çok önceden aslında restorasyon yapılması gerekiyordu fakat yine de geç kalınmış değil. Çok keyifli bir bölge olacak, daha önce de öyleydi. Tek gayemiz burayı temiz tutalım ve gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktaralım. Çok iyi bir lokasyon. Arkada bir gölet de bulunuyor, balıklar var akvaryum gibi, bir de deremiz var.”

“Atikhisar Kalesi de restore edilmeli”

Çanakkale’nin merkezine 10 km uzaklıkta yer alan Atikhisar Kalesi’nin de restore edilmesi gerektiğini belirten Çiftçi, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çanakkale’nin merkezinin su kaynağı olarak bilinen bir Atikhisar Barajı var, tam tepesinde ise bir kale bulunuyor. Gavurhisar, ama şu anki ismiyle Atikhisar deniliyor. Virane ve terk edilmiş bir alan şu anda. Pers dönemine kadar dayandığı belirtiliyor. Pers ordusuna gözcülük yapması hedefiyle inşa edildiği söyleniyor. Uzmanlar daha iyi bilirler tabii ki. Orayı da restore edip, Troya gibi turizme kazandırabiliriz. Turizm açısından Çanakkale fazlasıyla zengin. Yalnızca deniz değil, doğa, tarih, eski yapılar vs. birçok zenginliği var. Yetkililer umarım orası için de bir çalışma başlatır”





















Yorumlar (0)