2020’de Kültür-Sanat dünyasında neler yaşandı?

2020 yılını uğurlarken, kültür sanat dünyasında yaşananlara şöyle bir bakış atıyoruz. Koronavirüs’ salgınının gölgesinde geçen sanat dünyası, dijital açılımlarda da bulundu. Ayrıca Rasim Öztekin’in Şevket Çoruh’a kavuk devir teslimi ve sosyal mesafeli etkinlikler de damga vurdu.

KÜLTÜR-SANAT 31.12.2020, 13:28 01.01.2021, 12:01
2020’de Kültür-Sanat dünyasında neler yaşandı?

2020’de Kültür Sanat dünyası, ‘Koronavirüs’ salgınının gölgesinde geçti desek, yeridir. Mart ayı ortasından itibaren tehlikesini gösteren salgın, hepimizi evlere mahkûm etti. Sinemalar, tiyatro salonları, operalar kapandı. Konserler, tiyatro oyunları ve festivaller iptal oldu. 



Ocak ve Şubat ayında 2020 planlarını yapan kültür-sanat dünyası, salgın gerçeği karşısında bir anda ne yapacağını şaşırdı. Ama birçok etkinlik bu süreçte, çalışmalarını internet üzerinden yapma fikrini geliştirdi. Böylece birçok festival çevrim içi olarak düzenlendi. Filmler bilet alınarak evde izlendi. Konserler çevrimiçi olarak izlendi. Bir çok opera ve tiyatro, oyunlarını sosyal medyada yayınladı ve pandemi sebebiyle herkes sanatı evinden ‘online’ olarak takip etti.

Festivaller, çevrimiçi ve ya sosyal mesafeli fiziki yapıldı

Festival filmlerini vizyona sokan Başka Sinema, dijital platform Blu Tv ile bir anlaşma yaptı. Sinema salonlarının kapalı olduğu bir süreçte platform üzerinden ‘kirala-izle’ yöntemiyle vizyona girecek filmlerini dijital olarak vizyon yaptırdı. Bu karara birçok sinema salonu işletmecisi tepki gösterdi.
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Ankara Caz Festivali, Engelsiz Filmler Festivali gibi festivaller, bu yıl hiçbir fiziki etkinlik yapmadı. Sosyal medya üzerinden kendi sistemlerini kuran festivaller, çevrimiçi düzenlendi.

Ulusal ve uluslararası birçok tiyatro ve opera, oyunlarını çevrimiçi olarak sundu. Devlet Tiyatroları’nın birçok oyunu sosyal medyada izlenebildi. Özellikle ‘National Theatre’ ın Benedict Cumberbatch’li “Frankenstein” oyununu yayınlaması oldukça ilgi çekti.



31. Ankara Uluslararası Film Festivali ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, sosyal mesafeye uyarak ve salgın tedbirlerini alarak bir festival gerçekleştirdi. 39. İstanbul Film Festivali ise hem çevrimiçi gösterimler için bir web sitesi tasarlayıp filmlerini oradan sundu. Hem de normalleşme süreciyle açılan açık havada ve sinema salonlarında sosyal mesafeye uygun gösterimler yaptı. 27. Adana Altın Koza Film Festivali, sadece Adana halkına özel bir festival yaptı. Yarışma filmlerini ise dijital ortamda gösterdi.



Haziran 2020 itibariyle başlayan normalleşme süreciyle bazı Açıkhava tiyatroları düzenlenmeye başlandı. KüçükçiftlikPark’ta her gün bir tiyatro sahnelenmeye başlandı. Açıkhavada düzenlenen organizasyonlar, sosyal mesafeye uygun bir şekilde düzenlendi. Parket-seyret konseptli konserler de düzenlendi. Arabasıyla konser alanına gelen vatandaş, konseri arabasında dinledi. Aynı konseptte sinema etkinlikleri de düzenlendi.



Salgın, dizi ve film setlerini de vurdu

Koronavirüsü nedeniyle dizi ve film setleri de durdu. Bazı dizilerin seti devam etse de, büyük çoğunlukta diziler ara verdi. Bazıları ise krizi fırsata çevirdi. Son birkaç sahnesinin çekimi zamanı seti duran Jet Sosyete dizisi, çareyi evlerinden telefona dizinin kalan sahnelerini çekmekte buldu. Bu formül sosyal medyada çok beğenilince dizi ekibi birkaç tane #evdekal özel bölümü çekti.



Yapımcı Birol Güven, ‘Seksenler’ dizisinin çekimlerini salgın sebebiyle durdurunca, yeni bir dizi projesi yarattı. “Ev Yapımı” dizisi için Seksenler dizisinden oyuncular, evlerinde telefonla dizi çektiler.

Trt’de yayınlanan ’Tutunamayanlar’ dizisi, ’Tutunamayanlar Çevrimiçi’ oldu. Dizinin çekimleri, uzaktan kablosuz ağ üzerinden yönetilebilen kameralar ve teknik ekipmanlara gerçekleştirildi.

Çukur dizisinin 3. Sezon 26. Bölümünde oyuncular, dizi için kendileri evden çekimler yaptı.

Oyuncu ve yönetmen Müfit Can Saçıntı, pandemi günlerinde evden film çekti ve “Maskeler de Düşer” filmi YouTube’da yayınladı. Filmin oyuncuları kendi telefonlarından çekimler yaptı ve ortaya ‘Koronavirüs’ konulu bir film çıktı!



Netflix, 2020’de ardı ardına projeler yayınladı!

Netflix, 2020 yılında Türk yapımı birçok projesini yayına soktu. “Hakan Muhafız” dizisinin ulusal ve uluslararası başarısının ardından, Atiye dizisi de oldukça iyi bir izlenme yakaladı. 
Ocak 2020’de Türk ve Amerikan ortak yapımı 6 bölümlük bir belgesel olan “Rise of Empires: Ottoman” yayınlandı. Fatih Sultan Mehmet dönemine belgelerle ve kurguyla ışık tutan belgesel, başarılı bir izlenme yakaladı. Projede Cem Yiğit Üzümoğlu, Tuba Büyüküstün, Birkan Sokullu, Damla Sönmez ve Tolga Tekin gibi oyuncular rol aldı. Emre Şahin’in yönettiği proje, Kelly McPherson tarafından kaleme alındı. Nisan 2020 yılında ise 1998 yılında uyumsuz öğrencilerin hikâyesini konu alan “Aşk 101” dizisinin ilk sezonu yayınlandı. Okullarında problem yaşayan gençlerin, yanlarına örnek bir öğrenciyi alıp iki öğretmenlerini birbirilerine yakınlaştırmaya çalışmasını konu alan dizide; Pınar Deniz, Kaan Urgancıoğlu, Alina Boz, Kubilay Aka ve Mert Yazıcıoğlu gibi isimler rol aldı. Haziran 2020’de ise Netflix’in ilk Türk orijinal filmi “Yarına Tek Bilet” yayınlandı. Ozan Açıkran’ın yönettiği, Metin Akdülger ve Dilan Çiçek Deniz’in rol aldığı film; Ankara’dan İzmir’e giden bir trende birbirine raslayan iki yabancıya odaklanıyor. Eylül 2020’de Atiye dizisinin 2. Sezonu yayınlandı. Kasım 2020’de ise izleyicinin bol ilgisini çeken “Bir Başkadır” dizisi yayınlandı. Hayatları, hayalleri, fikirleri taban tabana zıt insanların bambaşka hikâyelerini izleten diziyi, Berkun Oya yarattı. Dizide Öykü Karayel, Defne Kayalar, Fatih Artman, Funda Eyiğit ve Tülin Özen gibi isimler rol aldı.

Canlı yayınlar sükse yaptı!

Evde kalınan dönemlerde, Instagram üzerinden yapılan canlı yayınlar oldukça takip edilir bir hal aldı. Özellikle oyuncu Bartu Küçükçağlayan ve eleştirmen Melikşah Altuntaş’ın yaptığı 'Mücbir Sebepler' adını verdikleri yayınlar, ünlü isimlerinde konuk olduğu canlı yayın bölümleri oldukça milyon izlenme rakamlarına ulaştı. Ayrıca birçok oyuncu, televizyoncu, gazete vs neredeyse herkes, birbiriyle canlı yayın yapmaya başladı.

Rasim Öztekin, kavuğu Şevket Çoruh’a devretti!

Ferhan Şensoy’un Rasim Öztekin’e devrettiği Geleneksel Türk tiyatrosunun en önemli simgelerinden bir tanesi olan ‘kavuk’, Öztekin tarafından Şevket Çoruh’a devredildi. Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen törende Bir Baba Hamlet oyununu da sergileyen Çoruh, ödülü: “Anadolu'da perde açmaya çalışan, alternatif sahnelerden apartman dairelerine kadar yüreği tiyatroyla dolu tüm tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum" diyerek aldı.
 

Hollywood yıldızları Türkiye’ye geldi!

Türkiye ve Amerikan ortak yapımı bir film için, Hollywood yıldızları 2020 yılında Türkiye’ye geldi. Amerikalı Türk asıllı yönetmen ve yapımcı Sean GK liderliğinde çekilecek olan filmin adı ise “X The End Time” olarak açıklandı. İzmir’de düzenlenen basın toplantısında, filmin Türkiye’de; Alanya, Kapadokya, Pamukkale ile Adıyaman Nemrut'ta geçileceği ve Amerika’da da çekimlerinin olacağı belirtildi. Türk oyuncular Selahattin Taşdöğen ve Ali Başar’ın rol alacağı filmde Türk asıllı Alman oyuncu Wilma Elles de yer alıyor. Holywood dünyasından; Terminatör filminin güzel oyuncusu Kristanna loken, Testere filminin başarılı dedektifi Costas Mandylor, İtalyan film yıldızı Marisa Mattioli ve Tom Tidiman ile Franky Lankester da filmde rol alıp Türkiye’ye basın toplantısına gelen isimler arasında… Filmin çekimleri Koronavirüs salgını sonrasında başlayacak.

Sanat Dünyasından Hayatını Kaybeden Ünlü İsimler

14 Ocak’ta ‘Aşk-ı Memnu’ dizisinin Hilmi Önal’ı “Recep Aktuğ” hayatını kaybetti.
20 Mart’ta sinema sanatçısı ve şarkıcı, aynı zamanda Müslüm Gürses’in hayat arkadaşı Muhterem Nur hayatını kaybetti.
31 Mart’ta tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Turhan Kaya’yı kaybettik.
7 Nisan’da tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Cevdet Balıkçı’yı kaybettik.
31 Mayıs’ta yazar ve şair Oruç Aruoba’yı kaybettik.
9 Haziran’da ‘En Son Babalar Duyar’ dizisindeki rolüyle ve TRT’nin ‘Bir Alışveriş Bir Fiş’ skeciyle bilinen usta sanatçı Ayşegül Atik’i kaybettik.
7 Temmuz’da sinema, televizyon ve tiyatro sanatçısı Jale Aylanç’ı kaybettik.
14 Temmuz’da öykü ve roman yazarı Adalet Ağaoğlu’nu kaybettik.
17 Temmuz’da şarkıcı ve sunucu, ‘Huysuz Virjin’ olarak da bilinen Seyfi Dursunoğlu’nu kaybettik.
Haldun bopt31 Ağustos’ta tiyatro, sinema ve dizi oyuncuları Haldun Boysan ve Mehtap Anıl’ı kaybettik kaybettik.
27 Ekim’de tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Hikmet Karagöz’ü kaybettik.
7 Kasım’da tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Ahmet Uz’u kaybettik.
25 Kasım’da sinema ve tiyatro oyuncusu Muhittin Korkmaz’ı kaybettik..
 

Yorumlar (0)