2 bin 500 yıllık Paflagonya Geçidi’nde inceleme başlatıldı!

UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde bulunan Safranbolu’da bulunan Paflagonya Geçidi, arkeologlar tarafından incelemeye alındı. Yaklaşık 2 bin 500 yıllık olduğu bilinen geçitte başlayan araştırmalara göre alan konusunda net bir sonuç elde edilmesi bekleniyor.

KÜLTÜR-SANAT 20.04.2021, 17:45 21.04.2021, 12:10
2 bin 500 yıllık Paflagonya Geçidi’nde inceleme başlatıldı!

Karabük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan büyülü kültürel kenti Safranbolu’da bir geçit bulunmuştu. 2 bin 500 yıllık bir geçit olduğu düşünülen ‘Paflagonya Geçidi’ nin Paflagonya dönemine ait olduğu düşünülen yapıla keşfedilmişti. Geçitte geçtiğimiz günlerde başlatılan incelemelerde, arkeologlar da geldi. Dağcıları andıran kıyafetler giyen arkeologlar, kazı aletleriyle değil halatlarla geçidin bulunduğu kanyona indiler.



Demir korkuluklarla kapatılmıştı

Doğa Araştırmacısı Cemil Belder ve Emre Erakçaoğlu tarafından yapılan çalışmalarda, Anadolu’nun kuzeybatı kesiminde Paflagonya yani Paphlagonia olarak bilinen bölgedeki geçit, korkuluklarla kapatılmıştı.



Tarihte suya erişim veya gizli geçit olarak kullanıldığı düşünülen geçit, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü tarafından inceleme altına alınmıştı. Demir korkuluklarla kapatılan ve incelemeye alınan alanda, şimdi de arkeologlar çalışma yürütecek.



Bilimsel çalışma sonucu gerçek ortaya çıkacak

Arkeolog ekibi, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. üyelerinden oluşuyor. AFAD ekiplerinin yardım ettiği arkeologlar, gümüş kanyonuna indiler.



Alan ve 2 bin 500 yıllık olduğu düşünülen geçidi incelemeye başlayan arkeologlar, alanın doğal ya da 2 bin 500 yıllık olup olmadığı konusunda bilimsel çalışmalar yürütecek. Böylece alanın tarihi olup olmadığı da sonuca göre ortaya çıkacak. 
 

Yorumlar (0)