Yunanistan, masayı devirmek için her yolu deniyor!

Türk-Yunan İstikşafi görüşmelerinin 61'incisinin yapılacağı 25 Ocak'a günler kala Yunan Başbakan "sadece deniz yetki alanlarını konuşuruz" dedi, Yunan Başpiskoposu İslam'a hakaretler yağdırdı, Yunan medyası Ege adalarının karasularının 12 mile çıkarılması gerektiğini yazdı, F-16'nın en üst versiyonu Viper Block 70'ler test edilirken Yunan Savunma Bakanı "Artık gökyüzü bizimdir" ifadelerini kullandı. Az önce de Yunan Dışişleri Bakanı, Girit'in doğusunda da kara sularını genişletmeyi planladıklarını açıkladı.

GÜNDEM 19.01.2021, 16:36 20.01.2021, 16:54
Yunanistan, masayı devirmek için her yolu deniyor!

İstanbul'da 5 sene aradan sonra başlayacak ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların masaya yatırılacağı 61'inci İstikşafi Görüşmelere 6 gün kaldı.

Yunanistan tarafı ise masayı dağıtmak için elinden gelen her yolu tek tek deniyor. Türkiye'yi tahrik eden peş peşe açıklamalar, en yetkili ağızlardan geliyor.

Yunanistan Başbakanı

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, masayı dağıtmak için ilk hamleyi yapan isim oldu. Miçotakis, istikşafi görüşmelerde yalnızca deniz yetki alanlarını görüşeceklerini söyleyerek, Türkiye'nin hak, alaka ve menfaatlerinin umurunda olmadığını, diğer hiçbir sorunların adilane çözümünden yana durmadığını göstermiş oldu.

Yunan Başpiskopos

İkinci hamle Yunanistan Başpiskoposu Ieronimos'tan geldi. Başpiskopos, İslam'ın bir din olmadığını, İslam'ın bir siyasi parti olduğunu ve Müslümanların da savaş insanları olduğunu söylemesi büyük tepkiye yol açtı.

Yunan Savunma Bakanı

F-16'ların en üst versiyonu olan Viper Block 70 savaş uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. F-16'ların ilk Viper versiyonu olan Viper Block 70'in test uçuşunu başarıyla tamamladığını açıklayan Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Yunan Hava Kuvvetleri'nin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu belirtti ve "Artık gökyüzü de bizimdir" ifadesini kullandı.

Yunan medyası

Atina'nın Ankara'ya karşı tutumuna paralel olarak hareket eden Yunan medyası ise, Atina'ya seslenerek, "Türkiye'ye karşı bir adım atılması gerekiyor. Ege'de bulunan adaların karasularını 12 mile çıkarın." çağrısında bulundu.

Şimdi de Yunan Dışişleri Bakanı

Yunanistan’ın kara sularının İyon Denizi’nde genişletilmesini öngören kanun tasarısının görüşüldüğü Yunan Parlamentosu'nda az önce konuşma yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise, Girit Adası’nın doğusuna işaret ederek, Yunan kara sularını genişletmeyi planladıklarını açıkladı.

Başbakan Miçotakis'in aylar önce Yunan kara sularının Girit’te genişletilmesi konusunda açıklama yaptığını anımsatan Dışişleri Bakanı Dendias, "Tabii ki Girit, Girit’in doğu bölümünü de kapsıyor. Kara sularımızı Girit'in doğusunda da genişletmeyi planlıyoruz. Başbakan'ın belirlediği bir politikanın dışına çıkılması mümkün değil. Hiçbir Yunan başbakanı, Yunan kara sularını müzakere etmez. Çünkü bu bir egemenlik konusudur ve müzakerelere konu edilemez." ifadelerini kullandı.

"Kara sularımızı genişletme konusunda sınır komşusu ülkelerle müzakere etmek zorunda değiliz." diyen Dendias, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yunanistan'ın kıta sahanlığı meselesindeki tezi, Maniatis yasasıyla ifade edilmekte. MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) meselesine gelince... Kıta sahanlığı üzerinde belirli bölgede MEB var. Sınır komşusu ülkelerden hiçbiriyle anlaşmalı olarak sınırlandırılmadı. Komşu ülkeler, bu hakkımızı uygulamamıza anlayışla yaklaşıyor. İtalya, bizim kara sularımızı genişleteceğimizi biliyordu fakat bunu bilmesi, İtalya'nın bizimle müzakere ettiği anlamına gelmiyor. Tıpkı Arnavutluk’un, bize sormadan hakkını sonuna kadar kullandığı gibi."

Yorumlar (0)