Yunanistan Başbakanı: Türkiye, tam aksi istikamete saptı!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya'nın ibadete açılmasına yönelik karara tepki göstererek, Türkiye'nin dünya kültürleri ittifakı için gerçekleştirdiği çalışmalarından tam aksi yöne saptığını ve bunun "üzücü" olduğunu söyledi.

GÜNDEM 11.07.2020, 09:50
Yunanistan Başbakanı: Türkiye, tam aksi istikamete saptı!

Danıştay, 1934 yılında Ayasofya'yı müze haline getiren Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Böylece Ayasofya cami statüsünü yeniden kazandı. 

Bu karara destek verenler kadar karşı çıkanlar da oldu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de tabi ki bu karara tepki gösterenler arasında yer aldı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ayasofya'nın ibadete açılmasına yönelik kararı kınadığını bildirdi. 

Söz konusu kararla Ayasofya'nın hem dünya insanlık mirası niteliğinin hem de evrensel konumunun yok sayıldığını kaydeden Miçotakis, bunun sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri değil, Türkiye'nin hem Avrupa Birliği (AB) ile hem de UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) ve uluslararası toplum ile olan ilişkilerini etkileyebilecek boyutta olduğunu ifade etti.

Miçotakis, Türkiye'nin dünya kültürleri ittifakı için 2005 senesinde gerçekleştirdiği çalışmalarından tam aksi yöne saptığını ve bunun çok "üzücü" olduğunu kaydetti. 

Hagia Sophia (Ayasofya) Kilisesi, 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesinin ardından "Fetih Camii" olmuş, 1934 yılında Danıştay tarafından verilen kararla müze haline getirilmişti.

Dün alınan kararla Ayasofya yeniden cami statüsüne kavuştu. Fakat her sene birçok yerli ve yabancı turisti ağırlayan Ayasofya'nın bu durumdan nasıl etkileneceği belirsizliğini koruyor.

Yorumlar (0)