Yeni dönemde Ankara-Washington gündemi belli oldu!

GÜNDEM 21.11.2020, 09:05
Yeni dönemde Ankara-Washington gündemi belli oldu!

Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yeni yönetimi ile gündemi belli oldu. Söz konusu gündemde üç kritik konu başlığı var. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenen başkanlık seçimlerini Demokratların adayı Joe Biden kazandı. Biden'ın, 2021 yılının Ocak ayında başkanlığı Donald Trump'tan devralacağı ifade ediliyor. Ankara'nın Biden yönetimi ile ilk teması, Aralık ayında sağlayabileceği belirtiliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 59'uncu başkanı olan Biden ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesinde bulunması planlanıyor. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında yeni süreçte pozitif gündeme yoğunlaşılacağına dikkat çekiliyor. Kaynaklar; söz konusu gündemde üç kritik konu başlığının bulunduğunu ifade ediyor. 

İki ülke arasında 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşılması, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) güç kazandırılması ve Türkiye'nin insan haklarına ilişkin imza attığı reformların değerlendirilebileceği kaydediliyor. 

NATO

Kaynaklar, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) önemli bir konu olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin kritik bir üye olduğunu ve sahada da oldukça güçlü olduğunu belirtiyor. Sahada bulunulacak yeni hamlelere ilişkin Biden yönetimi ile görüşmeler yapılabileceğini belirten kaynaklar, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) doğu kanadına güç kazandırılması meselesinin ele alınabileceğini ifade ediyor. 

Ticaret hacmi hedefi

Kaynaklar, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefinin Trump yönetiminde de sık sık vurgulandığını hatırlatarak, söz konusu hedefin Biden yönetiminde de gündeme geleceğini belirtiyor. Türkiye'nin hem Karadeniz'de doğal gaz sondajı yapması hem de petrokimya yatırımlarında bulunması konusunda Amerikalı firmalar ile iş birliğine gidebileceğine dikkat çekiliyor.

İnsan hakları

Türkiye'nin insan hakları konusunda imza attığı reformların Demokrat yönetim ile ilişkileri olumlu etkileyebileceğini belirten kaynaklar, gelecek ay duyurulacak olan İnsan Hakları Eylem Planı'nın da iki ülke arasındaki ilişkilere pozitif yansıyacağını ifade ediyor.

Yorumlar (0)