Yargıtay, içlerinde Çetin Doğan’ın da olduğu 14 sanığın cezasını onadı 

Yargıtay, 28 Şubat davası kapsamında hapis cezasına çarptırılan 14 sanığın cezasını onadı. Hapis cezası onananların arasında Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli orgeneral Çevik Bir de bulunuyor. 

GÜNDEM 09.07.2021, 16:52 11.07.2021, 09:06
Yargıtay, içlerinde Çetin Doğan’ın da olduğu 14 sanığın cezasını onadı 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat 1997 tarihinde MGK (Milli Güvenlik Kurulu) toplantısında alınan ve uygulanan kararların hükümete dayatıldığı ve seçilmiş hükümetin işlevsiz hale getirildiği kaydedildi. 28 Şubat sürecinde yaşananlara değinen kararda, suçun icra hareketleri üzerinde ortak hakimiyet kurdukları belirlenen sanıklardan Yıldırım Türker, Vural Avar, Kenan Deniz, İlhan Kılıç, İdris Koralp, Hakkı Kılınç, Fevzi Türkeri, Erol Özkasnak, Çevik Bir, Çetin Saner, Çetin Doğan, Cevat Temel Özkaynak, Aydan Erol ve Ahmet Çörekçi’ye “müşterek fail” sıfatı ile olanlardan sorumlu tutmuştu. 

“Vazife görmekten cebren men etmek”  

Olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesinde açıklanan “Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçlamaları kapsamında sorumlu tutulan 14 sanık hakkında önceki duruşmada müebbet hapis cezası verilmişti. Öte yandan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Genelkurmay Başkanı Adli Müşaviri Muhattin Erdal Şenel ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Apkaya hakkında verilen müebbet hapis cezalarının da “eylemlerinin bu suça yardım ve yataklık niteliğinde olması” sebebiyle bozulmasına karar verildi. 



37 sanık hakkında beraat kararı verildi 

Yerel mahkemede görülen duruşmada “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak” suçu kapsamında “gizli ittifak” suçunun işlendiği ve bunun da 10 senelik zaman aşımına uğraması sebebiyle Yücel Özsır, Şükrü Sarıışık, Şevket Turan, Refik Zeytinci, Orhan Yöney, Metin Yaşar Yükselen, Köksal Karabay, Kamuran Orhon, Ersin Yılmaz, Altaç Atılan, İzzettin İyigün ve İbrahim Selman Yazıcı hakkındaki dosyaların bozulması kararlaştırıldı. Yerel mahkeme tarafından 37 sanık için verilen beraat kararı ise onandı. 

Yorumlar (0)