Yargı Paketi'nde nafaka ve istismar düzenlemeleri

Hazırlıkları süren Yargı Reformu kapsamındaki başlıklardan infaz sistemiyle ilgili görüş ayrılıkları sürüyor. Kimi parti yöneticilerinin talebi ise nafaka ve 'çocuk gelinlerle' ilgili düzenlemelerin de pakette yer alması gerektiği yönünde.

GÜNDEM 25.10.2019, 11:46
Yargı Paketi'nde nafaka ve istismar düzenlemeleri

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberinde yer alan bilgiler şu yönde: bazı AK Parti yöneticileri, söz konusu suçlarda infaz oranının mevcut yasadaki şekliyle korunabileceği üzerinde duruyor. Buna karşın başka AK Parti yöneticileri, “Uyuşturucu suçlarının cezalarını inanılmaz artırdık ama bir şeyi değiştirmedi. Tam tersine dışarıda bu işin rayici arttı, daha önce 1000 liraya taşıyorsa şimdi 10 bin liraya taşıyor. Şu anda hapishanelerde 284 bin kişi var. Giren çıkamıyor” şeklinde eleştiri getiriyor.

Uyuşturucu cezaları için Bahçeli'yle görüşme

AK Parti yöneticileri, Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleşecek bir uzlaşma sonrası paketin durumunun açıklık kazanacağını ifade ediyor.Diğer süreli suçlarda infaz süresinin üçte ikiden yarı yarıya, cinsel istismar ve uyuşturucuyla ilgili suçlarda ise dörtte üçten üçe ikiye düşürülmesi konuşuluyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşı çıkması sebebiyle taslağın yeniden değerlendirilmesine karar verildi.

Nafaka ve küçük yaşta evlilik başlıklarında da düzenlemeler var

Bir başka düzenleme tasarısının da nafaka ve küçük yaşta evlilik başlıklarında olduğu görülüyor. Bu başlıklarda pakete düzenlemeler gelebileceği ifade ediliyor.Tasarı, nafakanın belli özel şartlar haricinde 2 yıldan daha az bir süre olmamak kaydıyla evlilik süresi ya da evlilik süresinin yarısına kadar bağlanabilmesini de kapsıyor. 

Buna karşıt olarak parti içinde bu konuda düzenleme yapılmasına gerek olmadığı da belirtiliyor. Bu sorunun aile mahkemelerinin eğitimi vasıtasıyla aşılabileceğini belirten bir kesim de mevcut. 

Şikayet olmaması ve yaş farkının 10'u geçmemesi şartı var

Pakette öngörülen bir başka önemli düzenleme de “küçük yaşta evlendirilen çocuklarla ilgili cinsel istismar cezalarına bir defaya özgü af” olarak kaydediliyor. “Şikâyet olmaması ve aradaki yaş farkının 10’u geçmemesi” şartının da düzenleme kapsamında tasarıya eklenmesi konuşuluyor. 
Mevcut yasa ise Mevcut yasada, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası 39 yıl, ömür boyu hapis cezası 33 yıl, süreli hapis cezalarının iste dörtte üçü infaz ediliyor.
 

Yorumlar (0)