Uzmanlardan uyarı: "Evde kalın" diyoruz, "Evde bir araya gelin" değil!

Yetkililerin vatandaşları "Evde kalın" ve "Sosyal mesafeye dikkat edin" şeklinde uyarmalarına rağmen Türkiye'de eğlence hayatının evlerde devam ettiği fark edildi. Büyükçekmece'de bir villada verildiği öğrenilen parti, büyük tepki çekti. Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, "Bu insandan insana geçen bir virüs. O yüzden canla başla 'Evde kalın' diyoruz. Ama bu ‘Evde bir araya gelebilirsiniz’ demek değil." ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 30.03.2020, 09:14 30.03.2020, 09:17

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ve vakalar artmaya devam ederken, yetkililer tarafından "Evde kalın" ve "Sosyal mesafeye dikkat edin" gibi uyarılar yapılıyor.

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre, son dönemde evlerde veya "mekân" haline getirilmiş villalarda düzenlenen partilerin görüntüleri sosyal medyada yayılmaya başladı. Büyükçekmece'de bir villada verildiği öğrenilen parti, büyük tepki çekti. 

Uzmanlar, böyle durumlarda enfeksiyon riskinin kaçınılmaz olduğunu kaydederek, bu tür organizasyonlardan kesinlikle uzak durulması uyarısında bulundu. 

"Bu şuursuzca yapılmış ölümcül riskler taşıyan bir hatadır"

Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, "Bu insandan insana geçen bir virüs. O yüzden canla başla 'Evde kalın' diyoruz. Ama bu 'Evde bir araya gelebilirsiniz' demek değil. Adına 'parti' deyin, 'gün' deyin, 'komşu ziyareti' deyin, ne derseniz deyin değişmez. Dışarıdan, birbirinden farklı ortamlardan gelenlerin birbirine virüs bulaştırma riski çok çok yüksektir. Bu şuursuzca yapılmış ölümcül riskler taşıyan bir hatadır." açıklamasını yaptı. 

"Grupların parti gibi ortamlarda buluşması çok büyük risk"

Prof. Dr. Kadriye Yaşar Kart, birkaç kişinin bir araya gelmesinin ciddi bir tehlike meydana getirdiğine dikkat çekerek, "Biz aile içinde bile bu riski değerlendirirken farklı gruplardan bireylerin, grupların dışarıdan bir araya gelerek ‘parti’ gibi ortamlarda buluşması çok büyük risk. Sadece kendileri açısından değil içinde yaşadıkları semt ve bütün toplum açısından da bir risk. Bu tür hareketlerin, birlikteliklerin bugünlerde mutlaka terk edilmesi gerekir." dedi. 

İhbar halinde polis doğruda müdahale edebilir

Güvenlik birimleri, eğlence için ücretli olarak parti gerçekleştirilen villa veya herhangi bir evin hukuken "kaçak mekân" statüsünde olduğunu ve bu yerlerin tespit edilmesi durumunda polisin doğrudan müdahale edebildiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)