Ülke dışından medyanın fonlanması ile ilgili açıklama

Altun, ABD'li vakfın ülkemizdeki bazı basın kuruluşlarına fon sağladığı haberleri ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamada ,"Demokrasimizi hiç kimsenin masasına meze ettirmeyiz." dedi.

GÜNDEM 22.07.2021, 00:34 22.07.2021, 18:05
Ülke dışından medyanın fonlanması ile ilgili açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ülkemizde faaliyet gösteren bazı basın kuruluşlarına yabancı ülkelerden fon sağlandığına ilişkin haberlere dair açıklamada bulundu.

"Müsaade etmeyiz"

Altun, "Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ne basın hürriyeti ne de bir başka bahaneyle demokrasimizi hiç kimsenin masasına meze ettirmeyiz. Yeni kisveler altında beşinci kol faaliyetlerine izin vermeyiz." sözlerini sarf etti.

"Yakından izliyoruz"

Altun, konu ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamada, merkezi ABD'de bulunan bir vakfın ülkemizdeki bazı basın kuruluşlarını fonladığına ilişkin iddiaları yakından izlediklerini belirtti.

Türkiye Anayasası'nın haber alma ve verme hürriyetinin güvence altına aldığını anımsatan Altun, özgür basının, demokrasinin belkemiği olduğuna işaret etti.

"Kimse şüphe etmesin"

Medyanın, iç ve dış vesayet odaklarınca ilgi duyulan bir sektör olduğunu da çok iyi bildiklerini aktaran Altun, şöyle konuştu:

"Bazı yabancı liderlerin Türk siyasetini dizayn etme gayret ve niyetlerini açık bir şekilde ifade ettiği bir ortamda, hiçbir yabancı kuruluş ve devletin medya sektörüne çeşitli fonlar sağlamasını bahse konu hedef ve çıkarlardan bağımsız olarak yorumlayamayız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ne basın hürriyeti ne de bir başka bahaneyle demokrasimizi hiç kimsenin masasına meze ettirmeyiz. Yeni kisveler altında beşinci kol faaliyetlerine izin vermeyiz.

"Düzenlemeleri en kısa sürede tamamlayacağız"

Yabancı kuruluşların veyahut devletlerin fonlarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren medya kuruluşlarına yönelik bir düzenleme gereksinimi olduğu açıktır. Bunun emsalini ABD'de görmemiz mümkündür. Örneğin ABD'de yabancı devletlerce fonlanan basın kuruluşları, 6 ayda bir ABD makamlarına çalışmaları hakkında detaylı bilgi vermek zorundadır. Ülkemizde de benzer statüde faaliyet gösteren, direkt olarak yabancı devletlerce fonlanan çeşitli basın kuruluşları bulunmaktadır. Bunlar ile ilgili kamu düzeninin korunması ve vatandaşlarımızın doğru haber hakkının teminat altına alınması maksadıyla, gereksinimimiz olan düzenlemeleri en kısa süre içerisinde tamamlayacağız."

Yorumlar (0)