Ukrayna'dan taşınan tahıl miktarı 1 milyon tonu aştı

Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından bugüne kadar taşınan tahıl miktarının 1 milyon 43 bin 286 tona ulaştığını duyurdu. 

GÜNDEM 28.08.2022, 08:15
Ukrayna'dan taşınan tahıl miktarı 1 milyon tonu aştı

Ukrayna ve Rusya arasında 24 Şubat’ta başlayan çatışmalar, birçok ülkeyi kıtlık sorunu ile baş başa bıraktı. Ukrayna depolarında bulunan yaklaşık 25 milyon ton tahılın bir türlü diğer ülkelere sevk edilememesi sebebiyle milyonlarca insan açlık riski ile karşı karşıya kaldı. Bu süreçte devreye giren Türkiye, yoğun diplomasi trafiği sayesinde iki ülkenin uzlaşmasına zemin hazırladı. İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru mutabakatı ile birlikte Ukrayna depolarında bekleyen tahıllar, gemiler eşliğinde diğer ülkelere taşınır hale geldi. 

Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde denetimler sürüyor

Tüm dünyaya derin bir nefes aldıran bu mutabakat kapsamında İstanbul’da Müşterek Koordinasyon Merkezi kuruldu. Bu merkezde görev yapan Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcileri, Ukrayna limanlarına giriş-çıkış yapan gemileri inceleyerek denetimlerde bulunuyor. 


“Tahıl sevkiyatları, güvenli, planlı ve hızlı bir şekilde sürüyor”

Başarıyla işleyen anlaşmaya ilişkin yeni bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, bugüne kadar Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarının 1 milyon 43 bin 286 tona ulaştığını duyurdu. Bakanlığın sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “1 Ağustos 2022 tarihinde ilk geminin Odessa Limanı’ndan hareket etmesiyle başlayan tahıl sevkiyatları, güvenli, planlı ve hızlı bir şekilde sürüyor. An itibariyle Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarı 1 milyon 43 bin 286 ton oldu” ifadelerine yer verdi. 


Yorumlar (0)