Tuz Gölü'nde flamingo katliamı: Bakanlar sebebini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tuz Gölü'nde meydana gelen flamingo ölümleri ile ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

GÜNDEM 14.07.2021, 19:03 15.07.2021, 11:20
Tuz Gölü'nde flamingo katliamı: Bakanlar sebebini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilajın temizlenmesi için denize midye bıraktı.Programda konuşan Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleri ile ilgili açıklama yaptı.



Pakdemirli: Etraflıca soruşturuyoruz

Bakan Pakdemirli, "Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleri ile ilgili gerekli incelemeleri gerçekleştiriyoruz. Daha evvelden de bu tarz yavrularda ölümlerin izlendiği yıllar oldu. 1000 kadar yavru ölümü söz konusu gibi gözüküyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin gerçekleştirdiği incelemeye göre herhangi bir zehirlenme durumu yok. Buradaki suyun azalmasına bağlı olarak sudaki konsantrasyonun artmasıyla beraber uçamayan ve susuz kalan yavrularda ölümlerin gözlendiği görülüyor. Bu konu ile ilgili gerekli önlemler alındı. Bu hususun, tarımsal sulamayla ve çevredeki kuyularla direkt veyahut dolaylı bir ilişkisi olmadığını da belirtmek isterim. Husus etraflı bir şekilde şu anda hem tarafımızca hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca da soruşturuluyor." sözlerini sarf etti.



Kurum: 2020'de zirveyi gördü

Bakan Murat Kurum ise "Ülkemizde 18 tane özel koruma bölgesi var. Bunlardan biri de Tuz Gölü'nde. Gerek yaban hayatı gerek endemik türlerin gerekse flamingoların ender üredikleri bölgelerden bir tanesi. Tuz Gölü'nü korumak için tüm adımları atıyoruz. Gerek gölün çevresindeki suların arıtılarak göle atılması gerek üreme alanlarının ıslah edilmesi gerekse de orayı ziyarette bulunan yurttaşların bilinçlendirilmesi gibi, bu bölgenin korunması için birçok adım attık. 1997 senesinde buradaki flamingo sayısı 4 bin civarındayken, geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin tane flamingo tespit edildi. Yavru flamingoların ölüm haberi herkesi üzdü. Konya Valiliğimiz ölüm sebeplerine dair çalışmayı başlattı." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)