Türkiye’nin teknoloji ve savunma sanayisindeki dev projelerde geri sayım başladı

Türkiye son yıllarda teknoloji alanında oldukça büyük yatırımlar yaptı ve bu yatırımların meyvesini yavaş yavaş almaya başlıyor. Savunma sanayinde geliştirilen araçlar muharebe tarihini yeniden şekillendirirken, oyun sektöründen uzay çalışmalarına, iletişimden ulaşıma pek çok alanda dev projeler vitrine çıkmaya başladı.

GÜNDEM 08.03.2022, 16:49 08.03.2022, 17:10
Türkiye’nin teknoloji ve savunma sanayisindeki dev projelerde geri sayım başladı

Teknoloji her geçen gün ilerlemeye devam ediyor. Türkiye de teknoloji alanında yaptığı yatırımlarla beraber bu konuda bir öncü olmaya devam ediyor. Türkiye son yıllarda uzay çalışmalarından sağlığa, elektrikli otonom araçlardan insansız hava araçlarına kadar pek çok alanda önemli adımlar attı. Son dönemde bu alanlarda önemli adımlar atan Türkiye ürettiği değerleri de teker teker vitrine çıkarmaya devam ediyor. Özellikle savunma sanayi sektöründe atılan adımlarla Türkiye dünyada kendinden söz ettirmeye başladı. Ülkemizde üretilen insansız hava araçları ile beraber dünyada var olan askeri dengeler değişmeye başladı. Libya’da ve Azerbaycan’ın Karabağ operasyonunda kullanılan SİHA ve İHA’lar sahada bu araçları kullanan birliklere oldukça yardımcı olurken harp tarihinde de yeni bir sayfa açmış oldu.

SİHA ve İHA’lar yurt dışında da ilgi görüyor

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türk İHA-SİHA'larının başarısını değerlendirdi. Bayraktar açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

"Dünya muharebe tarihini değiştireceğini düşündüğümüz Bayraktar TB2 SİHA’lar filolar halinde uçuşlar gerçekleştirerek muharebe doktrinlerini yeniden yazıyor. Dünyada SİHA’lar ile başarılı bir şekilde sonuçlandırılan ilk savaş Türk orduları tarafından gerçekleştirildi. Uçak gemilerinden ve kısa piste sahip gemilerden kalkıp inebilen insansız hava uçakları ve SİHA’lar muharebe alanında bir devrimin oluşmasını sağlayacak."

Türkiye’de geliştirilen SİHA ve İHA’lar dünya medyadasın tarafından da oldukça ilgi görüyor. İngiliz medyasında yer alan haberler İHA ve SİHA’ların bölgede var olan askeri dengeleri oldukça değiştirdiğini ve drone gücü olarak Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’e bir rakip olduğunu gündeme getirdi.

Milli Muharip Savaş Uçağı hangardan çıkmak için gün sayıyor

Türkiye savunma sanayi anlamında yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Milli Muharip Savaş Uçağı’nda yaşanıyor. 2023 yılında hangardan çıkması beklenen uçağın Türk hava gücüne oldukça olumlu katkılarda bulunması bekleniyor. Uçağın 2025 ya da 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi, 2028 yılından itibaren ise de envantere katılması bekleniyor. 2014 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet sağlayan ATAK helikopteri ise bunun yanı sıra Filipinler ve Pakistan ordusunda da faal olarak kullanılarak pek çok ülkeden talep görüyor.

TCG Anadolu seyir testleri gerçekleştirecek

Türkiye’de hava gücüne kattığı teknolojilerin yanı sıra denizde geliştirdiği teknolojiler ile de tüm dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu ilk test sürüşlerine çıkmaya hazırlanıyor. Bu yıl sonunda teslimatı beklenen TCG Anadolu deniz, kara ve hava araçlarıyla seyir testleri gerçekleştirecek. Türkiye’nin geliştirmiş Olduğu insanlı ve insansız kara araçlarının yanı sıra mühimmat ürünleri de savunma fuarlarında oldukça ilgi görüyor.

Yerli otomobil girişimleri

Türkiye son yıllarda attığı adımlarla Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile birlikte kendi otomobilini üretme konusunda oldukça önemli mesafeler kat etti. Yeni nesil elektrikli ve bağlantılı TOGG’lar Bursa’nın Gemlik ilçesinde yer alan 1,2 milyon metrekarelik bir alana kurulu olan fabrikada üretilecek. Bu yılın son çeyreğinde banttan inişi gerçekleştirildiğinde Avrupa’nın doğuştan ilk elektrikli SUV’u unvanını kazanacak. TOGG bunun yanı sıra üçüncü seviyeye hazır durumda olan otonom bir araç olacak. Türkiye elektrikli araçların yanı sıra bu araçlarda kullanılan batarya teknolojilerini üretme konusunda da oldukça önemli adımlar attı. Farasis ve TOGG ortaklığında Siro proje bazlı devlet desteğinden de faydalanarak kurulacak fabrikada batarya hücresi ve modül üretimlerini gerçekleştirecek. Türkiye’nin elektrikli araç dönüşümüne oldukça katkı sağlaması beklenen yatırımla 30 milyar liralık 15 gigavat saat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavat saat kapasiteli batarya modülü üretilecek.

Yerli solunum cihazı ve Turkovac aşısı

Türkiye koronavirüsün ortaya çıkmasından beri salgını ortadan kaldıracak teknolojilere yatırım yapmaya devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde çalışan Sağlık Bakanlığı Biosys, Baykar, ASELSAN ve Arçelik mühendisleri ile birlikte Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı’nı geliştirdi ve bu cihaz özellikle salgının ilk dönemlerinde oldukça sık yaşanan solunum problemlerine çözümler üretti. Cihaz sadece Türkiye’deki hastaların değil tüm dünyaya ihraç edilerek farklı bölgelerde yaşayan insanların da imdadına yetişti.

Pandemi ile mücadele kapsamında en çok üzerine düşülen bir diğer konuda yerli aşıydı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen yerli aşı dünyada aşıya ihtiyaç duyan birçok ülkeye de gönderildi.

Türk oyun sektörü her geçen gün daha çok yatırım alıyor

Türkiye’de teknoloji alanında son dönemde en çok rağbet gören alanlardan biri de oyun sektörü oldu. Özellikle Peak Games’in 1,8 milyar dolara satılması ile birlikte Türk oyun sektörü dünyada kendinden oldukça söz ettirmeye başladı. Türk oyun şirketleri devam eden süreçte de pek çok yeni yatırımlar aldı. 2020 yılı içinde Türkiye’de en çok yatırım alan sektör oyun sektörü olurken 2021 yılı içinde 50’den fazla oyun şirketi yatırım aldı. 2021 yılında gerçekleşen en büyük yatırımlardan biri de Dream Games’in aldığı 155 milyon dolarlık yatırım oldu.

Bunun yanı sıra Google Play’de yer alan 158 binin üzerindeki oyun yayıncılarından 2 bin 636 tanesini Türk yayıncılar oluşturuyor. Öte yandan platformda yer alan 424 bin oyunun yaklaşık 9 bin adedi de Türk yayıncılar tarafından üretildi. Türk yayıncılarının ürettiği oyunlar özellikle ABD’de en çok indirilen oyunlar arasına giriyor.

5G projeleri

5G teknolojileri dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sektörel anlamda olumlu sonuçlar doğuracak. Şu anda Türkiye’nin bilişim ihracatı 2 – 3 milyar dolar seviyelerinde. Telekom teknolojileri ürün ve hizmet sağlayıcı şirketi GTENT'in yönetim kurulu üyesi İlhan Bağören gelişen 5G teknoloji ile beraber bunun 3’e katlanabileceğini ifade ediyor.

Turkcorn sayıları gün geçtikçe artıyor.

1 milyar dolar değerine ulaşan şirketler dünyada unicorn olarak adlandırılıyorlar. Türkiye’dek bulunan unicorn şirketlerin sayısı özellikle teknoloji şirketlerinin son dönemde yaptıkları başarılı girişimlerle beraber gittikçe artıyor. Oyun şirketi olan Peak Games aldığı yatırım ile beraber Türkiye’nin ilk unicorn şirketi olmuştu. Peak Games’in ardından Dream Games, Hepsiburada ve geçtiğimiz günlerde yatırım alan Insider da unicorn şirketler arasına adını yazdırdı. Trendyol ve Getir şirketleri ile değerlerinin 10 milyar doları geçmesinin ardından decacorn oldular.

Uzay çalışmaları oldukça hızlandı

Türkiye’de son yıllarda uzay çalışmalarında da önemli adımlar atıldı. 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın tanıtımında 10 hedefini açıkladı. Hedefler arasında en dikkat çekici hedef ise Cumhuriyet’in 100. Yılında gerçekleştirilmesi planlanan Ay ile ilk temas yer alıyor. Bunun yanı sıra uzaya bir Türk vatandaşını göndermek ve bir uzay limanı inşa etmek de dikkat çeken hedefler arasında.

Yorumlar (0)