Türkiye’nin ilk doğalgaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi hizmete alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülkemizin hizmete giren ilk doğal gaz depolama gemisi olan Ertuğrul Gazi’nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz transferinin önümüzdeki salı günü yapılacağını ifade ederek gemiye ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

GÜNDEM 25.06.2021, 20:07
Türkiye’nin ilk doğalgaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi hizmete alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılım gösterdiği Hatay Stadı, BOTAŞ Ertuğrul Gazi Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Tesisi Hizmete Alımı, Mobsan Sanayi Sitesi ile yapımı biten diğer projelerin açılış törenine katıldı.

Törene Dörtyol’dan bağlanan Dönmez, Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğine katkı verecek Ertuğrul Gazi FSRU gemisinin vatana ve millete hayırlar getirmesini temenni etti.

Bakan Dönmez, Ertuğrul Gazi Gemisi’nin özelliklerini anlattı

Fatih Dönmez, Türkiye’nin büyüyerek güçlendiğini ve her gün 100 senelik amaçlara emin adımlarla ilerlediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Ortaya koymuş olduğumuz vizyonla büyüyen Türkiye’nin enerjisini sağlayarak her alanda güçlü ve güvenilir bir altyapı sağlıyoruz. Bugün resmi açılışını yapacağımız Ertuğrul Gazi FSRU gemisinde doğal gaz  arz güvenliğimize önemli bir halkayı daha dahil ediyoruz. Dünyada yalnızca 18 ülkede olan FSRU gemilerinden ilkini sizlerin teşrifleriyle İzmir Aliağa’da 2016 senesinin sonunda devreye almıştık. 2 senelik bir çalışma sonrası bugün ise Ertuğrul Gazi FSRU gemisini Hatay’da hizmete almanın sevinci içerisindeyiz. 28 milyon metreküp gazlaştırma ve 110 milyon metreküp depolama kapasitesiyle Ertuğrul Gazi, arz güvenliğimize mühim bir esneklik kazandıracak.

İlk gaz dolum 29 Haziran’da

Dönmez, gemiyi sisteme hızlı bir şekilde entegre olması ve yüksek mobilitesiyle ihtiyaç duyulan bölgeye hızlı bir şekilde sevk edeceklerini, geminin 3 futbol sahası büyüklüğünde ve mevcut gazlaştırma hacmiyle dünyadaki mevcut FSRU gemiler içerisinde en çok gazlaştırma kapasitesine sahip üst segment gemi olduğununu kaydeden Dönmez, “Tüketimin yoğun olduğu bölgeler için yeni kaynak noktaları yapacağız. Ertuğrul Gazi’de ilk gaz dolum operasyonu yani gemiden gemiye olacak LNG transferi gelecek hafta salı günü 29 Haziran tarihinde yapılacak.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)