Türkiye’deki ilk 'alo'nun 28. yıldönümü

Türkiye’de gerçekleştirilen ilk cep telefonu görüşmesi üzerinden 28 yıl geçti. İlk görüşme 23 Şubat 1994 tarihinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel arasında gerçekleştirilmişti.

GÜNDEM 22.02.2022, 17:09 23.02.2022, 13:56
Türkiye’deki ilk 'alo'nun 28. yıldönümü

Telefon onlarca yıldır insanların uzakta olan yakınlarına ulaşabilmek için kullandığı ve küresel ağın temellerini atan oldukça önemli bir icat. Günümüzden tam 28 yıl önce de bu teknoloji Türkiye’ye gelerek insanların iletişim sorununu çözüme kavuşturmuştu. Türkiye ilk olarak 1991 yılında araç telefonları ile birlikte 1G teknolojisine adım atmıştı. Bu teknoloji diğer sektörleri de etkileyerek birçok iletişim ağının oluşmasına neden olmuştu. 1993 yılında internet, 1994 yılında ise cep telefonları ile görüşmeyi ve kısa mesaj göndermeyi sağlayan 2G kullanılmaya başlamıştı. 23 Şubat 1994 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ilk telefon görüşmesini gerçekleştirmişti. Bugün bu tarihin üzerinden tam 28 yıl geçti.

Hız en çok öne çıkan özellik

Yıllar içinde sesin yanı sıra data da giderek daha fazla önem kazanmaya başladı. İnternet kullanımının iyice yaygınlaşmasıyla beraber artık bir ihtiyaç olan 3G teknolojisi 2009 yılında, mobil cihazların internet veri aktarımını 10 kata kadar çıkarabilen 4,5G teknolojisi ise 2016 yılında gelmişti. Türkiye’nin yanı sırada dünyada pek çok ülkenin kullanıma açtığı ve mobil internet teknoloji ile beraber neredeyse her yerde kesintisiz ve sorunsuz iletişimin de önü açıldı. Bu teknoloji ile beraber özellikle hız en öne çıkan parametre olarak dikkat çekmeye başladı.

Fiber ağ uzunluğu Dünya’nın etrafını 11 kere dolaşabiliyor

Türkiye’de internet kullanımının miladı olarak kabul edilen 1993 senesinden beri de internet hızı oldukça arttı. 2008 senesinde sadece 6 milyon kullanıcı bulunurken bu sayı geçtiğimiz yılın son dönemi için açıklanan rakamlara göre 70 milyonun üzerine çıktı. Mobil internet kullanıcı sayısı ise 80 milyonun üzerinde. Hızlı internet için gerekli altyapının oluşturulabilmesi amacıyla ülkenin birçok yerine fiber ağlar döşendi. Güncel rakamlara göre fiber uzunluğu 455 bin metrenin üzerinde. Bu uzunluk dünyanın çevresini tam 11 kez dönebilecek kadar fazla.

5G için çalışmalar devam ediyor

Veri aktarımının yanı sıra internetten veri indirme hızında da oldukça büyük bir artış sağlandı. 4,5G teknolojisini kullanan cihazlarda veri indirme hızı 100 Mbps’den 375 Mbps’ye kadar çıktı. Bir örnekle anlatmak gerekirse 2 GB boyutuna sahip bir video 3G teknolojisi ile birlikte 780 saniyede (13 dakika) indirilebilirken, 4,5G teknolojisine sahip bir bağlantı ile 54 saniyede indirilebiliyor. Bu sayede kullanıcılar büyük veri aktarı gerektiren durumlarda da internete sorun yaşamadan bağlanabiliyor. İnternet hızını şu an olduğundan oldukça artıracak 5G teknolojisi için çalışmalar devam ederken ilk örnekler çeşitli etkinlikler aracılığıyla tanıtıldı. Teknolojinin önümüzdeki sene kullanıma açılması bekleniyor.

Yorumlar (0)