Türkiye tecrit altında!

Hızla yayılan yeni tip koronavirüsten (Covid-19) korunabilmek ya da yayılmasını yavaşlatabilmek için yeni önlemler alınmaya devam ediyor. Bu önlemler kapsamında en önemli adımlardan biri de virüs taşıyan kişilerin ülkeye giriş yapmaması. Bu amaçla Türkiye, 17 ülkeye hava ve kara sınırlarını kapatırken, uçuşların durdurulduğu 11 ülkedeki öğrenci ve turistlere de dönüş için 18 Mart'a kadar süre tanındı. Türkiye'ye döneceklere 14 gün karantina şartı da uygulanacak.

GÜNDEM 15.03.2020, 09:52
Türkiye tecrit altında!

Tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemek adına alınan tedbirler kapsamında 17 ülkeye sınırlar kapatıldı. Bu kapsamda son karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in görüşmesinde alındı. İki lider, ülkeler arasındaki kara ve hava yolu ulaşımın geçici süreyle durdurulmasını kararlaştırdı.

Covid-19'un yayılmaya başlaması sonrası 3 Şubat'ta Çin, 23 Şubat'ta İran, 29 Şubat'ta da Irak, İtalya ve Güney Kore ile uçuşlar yasaklandı.

Son olarak da Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç, Bulgaristan ve Hollanda'ya uçuşlar 17 Nisan'a kadar iptal edildi.

Yurtdışından gelene karantina uygulaması 

Yukarıda sayılan ülkelerle birlikte Azerbaycan ve Gürcistan'daki Türk vatandaşı öğrenci ve turistler 17 Mart Salı günü lokal saatle 24.00'e kadar, 14 gün karantina şartıyla Türkiye'ye dönüş yapabilecek. Tahliyeler, Türkiye'den gönderilecek uçaklarla yapılacak.

Uçuş yasağının uygulanmasına rağmen söz konusu ülkelerden gelmeye devam eden yabancılar kara sınır kapılarından Türkiye'ye alınmayacak.

Ayrıca son 14 gün içinde bu ülkelerden birinde bulunmuş olanların Türkiye'ye girişi de yasaklanmış durumda. Türk vatandaşları ise 14 günlük gözlem sonuçlarına göre gerekirse karantina altında olacaklar.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp sınır kapısından yolcu giriş çıkışı da geçici bir süreliğine karşılıklı olarak kapatıldı.

Deniz sınırlarında da önlemler artırılırken Türkiye limanlarına gelen gemilerin 24 saat önce yapması gereken bildirme mecburiyeti 48 saate çıkartıldı.

Öte yandan gemilerin son gittikleri 10 limana ve bu limanlardan yolcu alıp almadıkları da yapılacak incelemeler arasında.

Tedbirler kapsamında Bulgaristan ve Irak ile demiryolu, İran ile de kara ve demiryolu ulaşımına geçici bir süreliğine ara verildi.

Yorumlar (0)