Türkiye, NATO’nun tatbikatı kapsamında Romanya’ya gidiyor 

15 NATO üyesi ve 11 NATO üyesi olmayan olmak üzere toplamda 26 ülkenin katılım sağlayacağı NATO Steadfast Defender 2021 isimli tatbikat kapsamında Mehmetçikler, Romanya’ya gidecek. 

GÜNDEM 09.05.2021, 12:35 10.05.2021, 11:40
Türkiye, NATO’nun tatbikatı kapsamında Romanya’ya gidiyor 

NATO üyesi 15 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen Steadfast Defender 2021 tatbikatı, bu sene Romanya’da düzenlenecek. ABD Avrupa Ordusu Komutanlığı önderliğinde düzenlenen Defender Europe 2021 isimli tatbikatın bir diğer ayağı olan Romanya ayağında Mehmetçiklerimiz de yer alacak.

ABD Avrupa Ordusu’nun Hollanda, Almanya ve Belçika’da görevli kuvvetlerinin ve Amerika’dan gelecek hava ordusunun katılım sağlayacağı tatbikatlarda NATO ve ortaklarından ise milli kuvvetlerin yer alacağı biliniyor.

Yarın Romanya’ya doğru hareket edecek olan Mehmetçiklerimize, NATO üyesi 15 ülke ve NATO üyesi olmayan 11 ülkeden toplamda 30 bin asker eşlik edecek. Ordu dışından katılan görevlilerle birlikte 30 binden fazla kişinin yer alacağı tatbikatta, dört farklı kategoride ara tatbikat yapılması planlanıyor.



Balkanlar ve Karadeniz ön planda olacak

Ana tatbikatlar sırasında özellikle Balkanlar ve Karadeniz bölgeleri ön planda olacak. Buralarda gerçekleştirilen düşmanca faaliyetler, saldırılar, sınır ihlalleri gibi durumlarda yapılması gerekenler ele alınacak.

Tatbikat, üç aşamada gerçekleştirilecek

Tatbikatın ilk safhasının birinci aşamasında “caydırıcılık” olarak isimlendiriliyor. ABD Avrupa Ordusu bu safhada, Müşterek Kara Unsur Komutanlığı konumunda bulunarak harekat kuvvetlerinin Bulgaristan, Romanya ve Estonya’ya intikal etmesini koordine edecek. 1-14 Mayıs 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ilk safhanın birinci aşamasında Bulgaristan, Estonya, İtalya, Kanada, Almanya, Hollanda, Polonya, İspanya, Romanya ve İngiltere bulunacak.

Tatbikatın ilk safhasının ikinci aşamasında ise yine ABD Avrupa ordusu, Avrupa Kara Unsurları’nın taktik kontrolünde görev alacak. Bu aşamada NATO Güneydoğu Çok Uluslu Kolordusu ve ABD 5. Kolordu Komutanlığı görev alacak. Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Yunanistan, Slovenya ve Karadağ’da gerçekleştirilecek ikinci aşamada Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna Hersek, Slovenya, Kosova ve Karadağ ülkelerinin orduları yer alacak.

Tatbikatın ikinci safhasında ise “inisiyatifin ele geçirilmesi” konusu işlenecek. Bu safhada Romanya Kara Kuvvetleri ve ABD Avrupa Kara Kuvvetleri, Bulgaristan ve Romanya’da tatbikat gerçekleştirecek.



Tatbikatın üçüncü safhasında ise “üstünlüğün ele alınması” konusu işlenecek. Bu safha, NATO Antlaşması’ndaki 5. maddenin yürürlüğü girmesiyle başlayacak. ABD 5. Kolordusu ve NATO Güneydoğu Çok Uluslu Kolordusu bu safhada birlikte görev yapacak. Bu safhada İngiltere, Slovenya, İspanya, Romanya, Macaristan, İtalya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Arnavutluk görev alacak. Üçüncü safhanın, diğerlerinden ayrı olarak, “bilgisayar destekli komuta yeri tatbikatı” olarak icra edilmesi bekleniyor.

Havadan ve karadan sevkiyat olacak

Arnavutluk’taki “Harp Esiri Toplama Merkezi” ve Macaristan’daki “askeri hastanede” gerçekleştirilecek olan “Steadfast Defender 2021” tatbikatlarının 24 Mayıs-9 Haziran arasında yapılması bekleniyor. Bu tatbikat kapsamında Romanya Cincu’da bulunan Türkiye 66. Merkezi Piyade Tugay Komutanlığı personelleri ise 2-9 Haziran’da hazır bulunacak.

Türkiye, tatbikatlarda 1 Ocak 2021-2022 arasında yer alacak

Türkiye, 1 Ocak 2021 ve 1 Ocak 2022 arasında NATO önderliğinde yapılacak olan tatbikatların tümünde görev alacak. Türkiye’den katılım sağlayacak olan Mehmetçiklerin, Çok Uluslu NATO Kolordusu 3. Kolordu Komutanlığı ve Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı birliklerinde görev alan askerler olduğu biliniyor.

Yarın Romanya’da gidecek 1356 askeri personelimizin hem kara hem de hava yolu ile bölgeye intikal edeceği bilgisi verildi. Askerlerimizle birlikte bölgeye gidecek olan 214 askeri araç, 128 konteyner ve 39 römork da bulunuyor.

Yorumlar (0)