Türkiye ile Rusya "Libya" konusunda anlaştı

Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerde, Libya konusunda 4 madde üzerinde anlaşma sağlandı. Türkiye'nin Rusya'yı kendi alanına çektiği görüldü.

GÜNDEM 22.07.2020, 14:57
Türkiye ile Rusya "Libya" konusunda anlaştı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Libya ile ilgili Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerden çıkan ortak kararı açıkladı.

Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerde, Libya'daki krizin askerî çözümü olmadığına dair inancın tekrarlandığı bildirildi.

Türkiye, Rusya'yı kendi görüşüne çekti!

Açıklamada, Libya'daki gerilimi yatıştırmak ve siyasi bir sürece zemin hazırlamak için iki ülkenin devlet başkanları Erdoğan ve Putin'in 8 Ocak'ta İstanbul'da bir girişim başlattığı hatırlatıldı ve Türkiye ile Rusya'nın, Libya'nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile BM (Birleşmiş Milletler) Şartı'nın amaçları ve ilkelerine güçlü bağlılıklarını yinelediği vurgulandı.

"Terörist Hafter ile mücadele" vurgusu

"Türkiye ve Rusya, Libya'daki krizin askerî çözümü olmadığına ve problemin ancak Libyalıların öncülüğünde ve Libyalıların sahiplendiği, Birleşmiş Milletler kolaylaştırıcılığında siyasi süreçle çözülebileceğine dair inançlarını ifade etmiştir" denilen açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerde BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) tarafından belirlenen Libya'daki terörist şahıslar (Hafter) ve yapılarla mücadeleyi sürdürme zorunluluğunun vurgulandığı ifade edildi.

Anlaşma sağlanan konular

Libya'da güvenlik ve istikrarın sağlanması ve insani durumun iyileştirilmesi maksadıyla Türkiye ile Rusya arasında ikili temasların devam ettirilmesi yönünde kararlılığın tekrarlandığı açıklamada şu konularda anlaşma sağlandığı belirtildi:

1. Libyalı tarafların teşvik edilmesi de dahil olmak üzere, Libya'da kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes için zeminin oluşturulması maksadıyla ortak çabaların sürdürülmesi.

2. Libya hakkında 19 Ocak 2020 tarihli Berlin Konferansı sonuçlarıyla uyum hâlinde, Birleşmiş Milletler ile eş güdümlü olarak Libyalılar arası siyasi diyalogun ilerletilmesinin sağlanması.

3. Güvenli insani erişimin sağlanması ve ihtiyaç duyan herkese acil insani yardımın ulaştırılmasının sağlanması için tarafların tedbir almaya çağırılması.

4. Libya konusunda Ortak Çalışma Grubu'nun oluşturulmasının masaya yatırılması ve ardından istişarelere yakın zamanda Moskova'da başlatılması.

Yorumlar (0)