Türkiye'den sert tepki: ABD kendi siciline odaklanmalı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, hazırladığı 2022 İnsan Hakları Raporu'nda yer verdiği asılsız bilgiler nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığını kınadı. Raporda önyargılı yorumlar ve gerçek dışı bilgilerin bulunduğu kaydedildi. "Ciddiyetten uzak raporu hazırlayan ABD, insan hakları konusunda kendi siciline odaklanmalı." denildi.

GÜNDEM 25.03.2023, 00:42 Hakan Öksüz
Türkiye'den sert tepki: ABD kendi siciline odaklanmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan 2022 İnsan Hakları Raporu, Türkiye'nin tepkisini çekti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin 2022 İnsan Hakları Raporu'nda daha önceki yıllarda olduğu gibi önyargılı yorumlar ve gerçek dışı bilgiler bulunmaktadır. Ülkemiz hakkında ortaya atılan bu kaynağı belirsiz yorumları reddediyoruz." denildi. 

"Haklı mücadelemiz, çarpıtılarak rapora yansıtıldı"

Türkiye'nin, bölgenin güvenliği için PKK/PYD/YPG, DEAŞ, FETÖ ve DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı mücadele ettiğini hatırlatan Bakanlık, açıklamasında, "Haklı mücadelemiz, ABD Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan rapora çarpıtılarak yansıtılmıştır. PKK'nın geçen yıl Türkiye'de gerçekleştirdiği terör eylemlerinin sadece belli bir kısmına raporda yer verilmiştir. Sözde Suriye Demokratik Güçleri'nin, PKK'nın kontrolünde olduğu bilgisine yer verilmemesi garabettir." ifadeleri kullanıldı. 

"Siyasi saiklerle hazırlanmış ve objektiflikten uzak"

Türkiye'nin, hem kendi vatandaşlarının hem de ağırladığı milyonlarca kişinin haklarını korumaya devam edeceği kaydedildi. Asılsız ithamlara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Söz konusu raporun, PKK/PYD/YPG ile FETÖ'nün faaliyetlerine göz yuman bir ülke tarafından siyasi saiklerle hazırlandığı kaydedildi. "Ciddiyetten uzak raporu hazırlayan ABD, insan hakları konusunda kendi siciline odaklanmalı." denildi.

Yorumlar (0)