Türk yetkili: Ne tacizi, Fransız gemisine yakıt ikmali bile yaptık!

Üst düzey bir Türk askeri yetkili, Türk donanmasına bağlı gemilerin Fransız savaş gemisini taciz ettiğine dair iddianın doğru olmadığını, söz konusu savaş gemisine Türk donanması tarafından yakıt ikmali bile gerçekleştirildiğini ifade etti. 

GÜNDEM 18.06.2020, 13:09 18.06.2020, 13:14
Türk yetkili: Ne tacizi, Fransız gemisine yakıt ikmali bile yaptık!

Fransa Savunma Bakanlığı, Akdeniz'de NATO görevini yürüten bir Fransız savaş gemisinin, Türk donanmasına bağlı gemiler tarafından taciz edildiğini ileri sürmüştü. 

Üst düzey bir Türk askeri yetkili, söz konusu iddianın doğru olmadığını bildirdi.

Yetkili, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) tacizin, tehlikeli hareketin, iş birliği ve dayanışmanın ya da dostane faaliyetlerin ayrımını yapabilecek deneyime sahip olduğunu belirtti.

"Türk donanması yakıt ikmali yaptı"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sahada müttefikler arasında herhangi bir problem gerçekleşmesi halinde hayata geçirilecek usulleri çok iyi bildiğini kaydeden yetkili, basit bir koordinasyon probleminin gündeme getirilmesinin müttefiklik ruhu ile bağdaşmadığını söyledi.

Yetkili, taciz edildiği ileri sürülen Fransız savaş gemisine Türk donanması tarafından yakıt ikmali gerçekleştirildiğini, bu nedenle suçlamanın kastılı olduğunu kaydetti.

"Fransız gemisi tehlikeli manevra yaptı"

Öte yandan, olay sırasında Fransız savaş gemisinin seyir güvenliğini riske sokacak, NATO prensipleri ile denizde güvenlik kurallarını ihlâl edecek seviyede yüksek hızda ve oldukça tehlikeli bir manevra yaptığını belirten yetkili, bundan bahsedilmemesinin oldukça manidar olduğuna dikkat çekti.

"Yalnızca kamera ile takip edildi"

Yetkili, Fransız gemisinin, söz konusu manevrayı gerçekleştirdiği esnada seyir emniyetini sağlamak üzere Türk harp gemisi tarafından atış kontrol radarı üzerinde bulunan kamera ile takip edildiğini, fakat hiçbir şekilde radar ile izleme gerçekleştirilmediğini söyledi. 

Yorumlar (0)