Türk askerine Libya'da ziyaret: "Dengeleri değiştirdiniz"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya'da Türk askeri ile bir araya geldi. Darbeci Halife Hafter'in tüm Libya'ya egemen olma hayalinin neredeyse gerçekleşeceğini ifade eden Akar, Türk askerinin katkılarıyla dengelerin değiştiğini ve Hafter'in hayallerinin suya düştüğünü söyledi. 

GÜNDEM 04.07.2020, 15:24
Türk askerine Libya'da ziyaret: "Dengeleri değiştirdiniz"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Trablus'ta Mehmetçik ile bir araya geldi. Bakan Akar, Orta Akdeniz'de görev yürüten Türk Deniz Görev Grubu gemisine giderek, Savaş Harekât Merkezi'nde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Akar, Libya ve Türkiye arasında 500 senelik bir kültür, tarih ve inanç birlikteliği bulunduğunu kaydederek, Libya'da büyük boyutta haksızlık ve adaletsizliğin mevcut olduğuna, Türkiye'nin de uluslararası hukuk ve adaletin gerektirdiği şeyleri yapmak için sonuna kadar burada olmayı sürdüreceğine dikkat çekti. 

Türklerin Libyalılarla birlikte olduğunu vurgulayan Akar, bundan vazgeçilmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

"Türk askeri sayesinde dengeler değişti"

Akar, Türkiye'nin Libya'daki görevinin askeri eğitim iş birliği olduğunu belirterek, Libyalılara bu alanda fayda sağlamaya çalışıldığını kaydetti.

Darbeci Halife Hafter'in tüm Libya'ya egemen olma hayalinin neredeyse gerçekleşeceğini ifade eden Akar, Türk askerinin katkılarıyla dengelerin değiştiğini ve Hafter'in hayallerinin suya düştüğünü söyledi. Akar, bunu sadece kendilerinin değil dünya medyasının ve askeri çevrelerin de söylediğini aktardı. 

"İşi sulandırıyorlar"

Akar, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen davet mektubu üzerine Libya'da görev yürütmeye başladıklarına dikkat çekerek, bazı ülkelerin Kahire'de kendilerince bir şeyler yaptıklarını ifade etti.

Bu durumun sadece işleri sulandırdığını belirten Akar, Mısır'ın da kendince bir şeyler yapma gayretinde olduğunu ancak bunların herhangi bir geçerliliğinin bulunmadığını, amaçlarının "çözüm" olmadığını, sadece kendi çıkarlarını sağlamak için çaba gösterdiklerini anlattı. 

"200'den fazla ceset buldular"

Trablus'un güneyi ve Terhune'de Libya ordusunun, darbeci Hafter'e bağlı milisler tarafından açılan toplu mezarları bulduklarını, buralarda aralarında çocukların ve kadınların da yer aldığı 200'den fazla cansız bedene ulaştıklarını söyledi.

Akar, bunun bir insanlık suçu olduğunu ve Türk askerinin de bunlara karşı savaşan insanlarla birlikte olduğunu ifade etti. Mehmetçik'in onurlu bir duruş sergilediğini aktaran Akar, hüzünde de sevinçte de Libyalılarla beraber olduklarını belirtti.

Akar, Libya'nın Libyalılara ait olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin de Libyalıların haklarını korumak adına uluslararası hukuk çerçevesinde yardımcı olduğunu ekledi. 

Yorumlar (1)
Öz. Kuvvetler Ascı basi 4 yıl önce
İç işleri Bakanı, Dış işleri Bakanı, Milli Savunma Bakanından memnunum