T.C. tabelalara geri döndü, vatandaş ne tepki verdi?

T.C. ibaresinin bazı kurum ve kuruluşların tabelalarından kaldırılması toplumun her kesiminde tepkiye neden olmuştu. Ankara ve İstanbul’da belediye binalarına yeniden bu ibarenin getirilmesi de yine aynı şekilde yankı buldu.

GÜNDEM 03.05.2019, 17:47 03.05.2019, 17:54

Haber Ne Diyor ekibi olarak Ankara sokaklarında gündeme ilişkin nabız tutmaya devam ediyoruz. Ankara sokaklarında vatandaşlara İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye binalarına getirilen T.C. ibaresini nasıl değerlendirdiklerini sorduk. Vatandaşların birçoğu bu adımın olumlu olduğunu belirtirken, bazıları da T.C. ibaresine gerek olmadığını ifade etti.

T.C. ibaresinin kaldırılma ve yeniden getirilme sürecini birlikte hatırlayalım. T.C. ibaresi 2012 yılında bazı kurum ve kuruluşların tabelalarından kaldırılmasıyla gündeme gelmişti. Resmi kanattan T.C. ibaresinin kaldırıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmazken, her gün medyada farklı kurumların tabelalarından T.C. ibaresinin kaldırıldığı haberleri geliyordu.  Aynı dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından kurumlara resmi bir yazı gönderildi. Bu resmi yazıda, tanıtıcı bayrak ve tabelaların şekil ve içeriğinin nasıl olacağı tanımlanmış ve bu tanımda T.C. ibaresine yer verilmemişti.

T.C. adımı çözüm süreci döneminde atıldı

İbarenin kaldırıldığını savunan taraf, T.C. ibaresinin bulunmadığı tabelaları sosyal medya hesaplarında paylaşıyordu. İbarenin kaldırılmadığını savunan taraf ise görüntülerin montaj olduğunu ile sürüyordu. Çözüm süreciyle ilgili görüşmelerin devam ettiği dönemde böyle bir girişimin yapılmış olmasına halkın her kesiminden insanlar tepki gösteriyordu.

Vatandaş tepkisini göstermek için harekete geçti. Sosyal medya üzerinden yürütülen kampanya ile vatandaşların birçoğu, hesap isimlerinin başına T.C. ibaresi koydular. Böylece yürüttükleri kampanyayı Türkiye’ye duyurmuş oldular. Aynı zamanda yenilenen Ziraat Bankası tabelalarına da T.C. ibaresi yazılı stickerlar yapıştırdılar. Söz konusu kriz o dönemde her günün gündemiydi.

Tabela krizi günden güne büyümeye devam etti. Ziraat Bankası, tabelasındaki T.C. ibaresini kaldırdı. Buna gerekçe olarak ise özel bankalar ile rekabet edebilmek için böyle bir karar alındığını savundular. Dönem dönem bazı kurumlarda T.C. ibaresinin kaldırılması adımları atılmaya devam etti.

Resmi bir karar yokmuş

O dönem muhalefette bulunan CHP ve MHP grubu partileri bu duruma sessiz kalmadılar. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt TBMM’ye, ‘T.C.’ ibaresinin kaldırılmasına yönelik soru önergesi verdi. Verilen önergeyi Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yanıtladı. Canikli’nin verdiği cevaba göre T.C. ibaresinin kaldırılması için resmi bir karar olmadığı belirtiliyordu.

T.C. ibaresi geri döndü

T.C. ibaresinin kaldırılması tartışmalarının üzerinden yıllar geçti. 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonuçlarına göre İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin bazı büyükşehirlerinde CHP’li adayların seçimleri kazanması üzerine yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş göreve gelmelerinin ardından, daha önce belediye binalarının tabelalarından kaldırılan T.C. ibaresinin tekrar eklenmesi yönünde bir karar aldı. Bu karar da toplumda geniş yankı buldu. Vatandaşların bazıları geç bile kalındığını, T.C. ibaresinin daha önce eklenmesi hatta kaldırılmaması gerektiğini savundular. Bazıları ise kendi ülkemizde böyle bir ibareye ihtiyaç olmadığını ifade etti.

Haber : Hande Atasoy

Görüntü: Uğur Atasoy

Yorumlar (0)