TBMM Başkanı Şentop'tan Yunanistan yorumu: Güvenlik tehdidi var!

Türkiye'ye yakın konumdaki adaları silahlandırmaya çalışan Yunanistan'ın, uluslararası anlaşmalara aykırı davrandığını kaydeden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Yunanistan'ın faaliyetleri bizim için artık güvenlik tehdidi boyutuna geldi. Meydan okumalara her türlü cevabı verecek gücümüz var ancak barıştan yanayız." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 13.09.2022, 16:42 Hakan Öksüz
TBMM Başkanı Şentop'tan Yunanistan yorumu: Güvenlik tehdidi var!

Malta Temsilciler Meclisi Başkanı Angelo Farrugia ile görüşen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bölgesel ve uluslararası gündemin sıcak konularına ilişkin görüşlerini aktardı. Türkiye ve Malta parlamentolarının arasındaki ilişkilerin derinleşmesi ile birlikte hem Akdeniz'de hem de küresel ölçekte yaşanan sorunların çözümüne daha fazla katkı sağlanacağını kaydeden Şentop, "2023-24 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak seçilmesinden dolayı Malta'yı kutluyoruz." dedi.

"AB üyeliği, stratejik hedeflerimizden biri"

Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Türkiye için halen daha stratejik hedeflerden biri olduğuna işaret eden Mustafa Şentop, "Katılım müzakereleri, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin temel dayanak noktası olarak karşımıza çıkıyor. Jeopolitik koşullar, Türkiye ile AB arasındaki üyelik süreci müzakerelerinin devam etmesini gerektiriyor. AB üyeleri, Türkiye'nin üyeliği ile ilgili daha güçlü bir perspektife sahip olmalı. Çok geç olmadan Gümrük Birliği güncellenmeli. Vize serbestisi sürecimiz kolaylaştırılmalı. Göç ve terörizm gibi konularda yaşanan sorunların çözümüyle ilgili daha sıkı ilişkiler kurmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Yunanistan'ın hamleleri, uluslararası anlaşmalara aykırı"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un gündemindeki konulardan biri de Ege ve Akdeniz'de agresif politikalar güden Yunanistan oldu. Yunanistan'ın son yıllarda Doğu Akdeniz'deki gerilimi tırmandırmaktan başka bir şey yapmadığına değinen Şentop, "Komşumuz Yunanistan'ın faaliyetleri bizim için artık güvenlik tehdidi boyutuna geldi. Kıyılarımıza yakın adaları silahlandırmaları, uluslararası anlaşmalara aykırı. Bu adaların silahsız statüde olmasına rağmen Yunanistan'ın silahlandırma girişimine göz yumamayız." dedi.

"Adalar Denizi, bir Yunan gölü olamaz"

Sorunların çözümü için en uygun yolun diplomasi olduğunu aktaran Mustafa Şentop, "Biz barışçıl söylemlerle yakınlaşmaya çalıştıkça Yunanistan, uluslararası arenada bize meydan okumak istiyor. Adalar Denizi, bir Yunan gölü olamaz. Yunanistan'ın bunu talep etmesini kabullenemeyiz. Yunanistan, Rus yapımı S-300 hava savunma sistemini kullanarak uçaklarımızı taciz ediyor. NATO görevindeki uçaklarımız, 22-24 Ağustos ve 1 Eylül'de Yunan uçakları tarafından taciz edildi. Meydan okuma girişimlerini her türlü yöntemle çözebilecek gücümüz var ancak biz barıştan yanayız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)