Süleyman Soylu: Ciddi bir göç dalgası tehlikesiyle karşı karşıyayız

Hak-İş Konfederasyonu’nun 46. Kuruluş Yıl Dönümü ve Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afganistan'daki gelişmeler hakkında değerlendirmeler yaptı ve "Çok ciddi bir göç dalgasıyla karşı karşıyayız" açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 23.10.2021, 08:53
Süleyman Soylu: Ciddi bir göç dalgası tehlikesiyle karşı karşıyayız

İçişleri Bakanı Soylu, Hak-İş Konfederasyonu 46. Kuruluş Yıl Dönümü ve Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı. 

“Ciddi bir göç dalgası riski var”

Burada açıklamalarda bulunan Süleyman Soylu, göç riskine değindi. 

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra İran sınırlarını günde 5 bin Afgan'ın zorladığını ifade eden Soylu, "Üç binini engelliyorlar, iki bini İran’a giriyor. İran’da 3.5 milyonun üzerinde Afgan var. Bunlar 2 milyonu harekete hazır" sözlerini kullandı.

Süleyman Soylu, "Her gün gelen 2 bin kişiyi buna eklediğimiz zaman çok ciddi bir göç dalgası riskiyle karşı karşıya kaldığımızı ifade etmek istiyorum. Bu göç dalgasını engellemek için İran da elinden gelen her şeyi yapıyor. Sınırlarında ilk defa kamp kurmaya başladı" açıklamasını yaptı.

Göç meselesinde Batı ülkelerine de tepki gösteren Soylu, "Batı, içinde yaşadığı karmaşıklığı gündeminden uzaklaştırmak için acımasız bir şekilde bütün sorunları doğuya yıkmaktadır" açıklamasını yaptı. 

Türkiye’nin gri listeye alınması

Uluslararası Mali Eylem Gücü, “terörizmin finansmanı” ve "kara para aklama" ile mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle Türkiye'yi gri listeye almıştı. Bu konu üzerine konuşan Soylu, "Terörün en çok maliyet yüklediği devlet biziz. Teröre güç veren, onu finanse eden Avrupadır" şeklinde konuşan Soylu, "Bu kadar yüzsüzlük olabilir. Gerçeklerden aykırı bu kadar tespitler yapılabilir. Hukukun üstünlüğünden söz edenler bunlar. Yarın bizden Selahattin Demirtaş’ı, Abdullah Öcalan'ı da içerden çıkarmamızı isterler."

Büyükelçilere tepki

10 ülke büyükelçisinin Osman Kavala ile ilgili açıklamasıyla ilgili de konuşan Bakan Soylu, "Bir eksiğimiz vardı. Osman Kavala'yı, Demirtaş’ı serbest bırakmadık. FETÖ ve PKK ile mücadele konusunda kimseden talimat almadık. Bunun siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz" açıklamasıyla tepki gösterdi.

Yorumlar (0)