Sosyal medya düzenlemesi komisyondan geçti

Basın, internet haberciliği ve sosyal medyaya dair düzenlemeleri kapsayan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti.

GÜNDEM 16.06.2022, 01:02 16.06.2022, 12:09
Sosyal medya düzenlemesi komisyondan geçti

Basın, internet haberciliği ve sosyal medyaya dair düzenlemeleri kapsayan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti.

Yayın durdurma yaptırımı internet haber sitelerine uygulanmayacak

Kabul edilen teklifle, basın hürriyeti ve bahse konu hürriyetin kullanımı ile basın kartına dair esas ve usuller belirlenecek. Basın kartı düzenlemesi yönünden basın kartı isteyen medya çalışanları ve enformasyon çalışanları kanun kapsamına alınacak. Basın kartı başvuruları, niteliği, türleri, alabilecek olan şahıslar, basın kartı almak isteyen şahıslarda aranacak olan koşullar belirleniyor. 

İnternet haber sitelerinde, faaliyet gösterdiği adres, ticari unvan, elektronik tebligat adresi, telefon ve e-posta adresi ile yer sağlayıcısının ismi ve adresi iletişim başlığının altında yer alacak. Söz konusu site, bu hükümlere uymazsa Basın İlan Kurumu 14 gün içinde eksikliğin ortadan kaldırılmasını isteyecek. Talebin yerine getirilmemesi durumunda Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunulacak. Mahkemenin kararı en geç 14 gün içinde açıklanacak. Bahse konu sitelerde yayımlanan haberler iki sene süreyle muhafaza edilecek. İnternet haber sitesi, zarar gören şahsın yanıt ve düzeltme yazısını en geç bir gün içinde yayımlamak mecburiyetinde olacak. Düzeltme ve yanıt bir gün boyunca ana sayfada kalacak. Yayın durdurma yaptırımı internet haber sitelerine uygulanmayacak. 

Resmi ilan ve reklamlar Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayımlanabilecek

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından her ayın sonunda resmi reklam ve ilan verilebilecek olan süreli yayın yapanlar ile internet haber sitelerinin vasıflar ve adlarını içeren liste, Basın İlan Kurumu resmi internet sitesi üzerinden açıklanacak.

İnternet haber sitelerinin, resmi reklam ve ilan yayımlayanların taşıması gereken tüm vasıfları ve harfiyen yerine getirilmesi gereken sorumlulukları ile yayına dair esas ve usulleri maddenin uygulamaya konulduğu tarih itibarıyla Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'nca altı ay içerisinde çıkarılacak yönetmelikle üzerinden belirlenecek. İnternet haber sitesi ve gazete ilanları Basın İlan Kurumu aracılığıyla usulde gerçekleştirilecek. Toplamda 500 bin liraya kadar olan satışlar için internet haber sitesi veyahut gazete ile ilan yapıp yapamayacakları icra dairesi tarafından ilgililerin menfaatleri göz önünde bulundurularak karar verilecek.

Gerçek dışı bilgileri yayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis

Halk arasında panik, korku veyahut endişe sebebiyle Türkiye'nin dış ve iç güvenliği, genel güvenliği ve kamu güvenliği ile gerçek dışı bilgiyi, kamu barışını bozmaya uygun şekilde alenen yayan kişiler, bir seneden üç seneye kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bu çerçevede, şahsın gerçek kimliğini gizleyerek veyahut bir terör örgütünün çalışmaları kapsamında suç işlenmesi durumunda cezalar yüzde 50 oranında arttırılacak.

Yorumlar (0)