Son bir haftada sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı açıklandı!

Göç İdaresi Başkanlığı, son bir hafta içinde sınırlarda yakalanan ve ülkeye girişine izin verilmeyen düzensiz göçmenlerle ilgili paylaşımda bulundu. Peki 2022 yılı içinde kaç göçmen sınır dışı edildi? İşte detaylar...

GÜNDEM 18.09.2022, 14:54 19.09.2022, 14:53 Hakan Öksüz
Son bir haftada sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı açıklandı!

Türkiye'nin son yıllarda gündeminde yer eden başlıca konulardan biri de düzensiz göçmen sorunu oldu. Düzensiz göçmenlerin yakalanması ve sınır dışı edilmesinden sorumlu olan Göç İdaresi Başkanlığı, söz konusu çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulundu. 9-15 Eylül tarihlerinde ülkeye girişi engellenen ve yakalanarak sınır dışı edilen düzensiz göçmenlere dair veriler paylaşıldı.

9-15 Eylül tarihlerinde kaç kişi sınırlarda yakalandı?

Düzensiz göçmenlerin ülkeye girişinin engellenmesi için üst düzey güvenlik tedbirlerinin alındığını bildiren Göç İdaresi Başkanlığı 9-15 Eylül tarihlerinde 5 bin 216 göçmenin ülkeye girmek isterken sınırlardaki kontrol noktalarında yakalandığını aktardı. Bu kişilerden 1.870'inin Afganistan ve 271'inin Pakistan uyruklu olduğu kaydedildi. Son bir haftada sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı ise 3 bin 5 olarak açıklandı.

2022 yılında kaç düzensiz göçmen sınır dışı edildi

2022 yılında ülkeye girişi engellenen toplam düzensiz göçmen sayısının 214 bin 534 olduğu belirtildi. Bu yıl yakalanarak sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısının 81 bin 721 olduğu ifade edildi. Halihazırda 15 bin 755 düzensiz göçmenin, geri gönderme merkezlerindeki işlemlerinin devam ettiği aktarıldı. 

Yabancılara sosyal uyum eğitimi veriliyor

Göç İdaresi Başkanlığı, bir taraftan düzensiz göçmenleri geri gönderme işlemlerini yürütürken bir taraftan da Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile iş birliği yaparak ülkede yaşayan yabancıların uyum sürecinin kolaylaştırılması için çalışıyor. 2019'da başlayan Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi Programı, 1 milyon 102 binden fazla yabancının, Türkiye'deki sosyal ve ekonomik hayata katılımı için başlatıldı. Başvuruların suye.goc.gov.tr web üzerinden yapıldığı kaydedildi.

Programda hangi konularda bilgiler veriliyor?

"Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu" çerçevesinde başlatılan çalışma kapsamında yabancılara 8 saatlik eğitim programı uygulandı. Bu yıl 18 Ocak ile 9 Eylül tarihleri arasında 210 bin 258 yabancının eğitime dâhil edildiği belirtildi. Programda Türkiye'deki sosyal hayatla ilgili bilgilerin verildiği kaydedildi. Ülkede yaşayan yabancıların hangi hak ve yükümlülüklere sahip olduğunun anlatıldığı belirtildi.

Yorumlar (0)