Savaşta 48'inci gün! Dünya Ticaret Örgütü küresel ticaret büyüme tahminini düşürdü

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 48. güne girildi.  Rus ordusu, askeri birliklerini Ukrayna'nın doğusuna kaydırdı. ABD'li yetkililer de Rusya’nın Donbas'taki birliklerine takviye yaptığını öne sürdü. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise müzakereler sürecinde de askeri operasyonların devam edeceğini açıkladı. Ukrayna Lideri Zelenskiy ise Batılı devletlere yardım çağrısını tekrarladı.

GÜNDEM 12.04.2022, 23:59 12.04.2022, 23:45
Savaşta 48'inci gün! Dünya Ticaret Örgütü küresel ticaret büyüme tahminini düşürdü

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş 48. gününde de devam ediyor. Rus güçleri, Ukrayna'nın doğusuna doğru güçlerini yoğunlaştırmış durumda. İşte bölgede ve dünyada dakika dakika yaşananlar…

23.51 - Dünya Bankası, Ukrayna'ya 1,5 milyar dolar tutarında yeni destek paketi için hazırlık yapıyor. 

23.21 - ABD'nin 2021 İnsan Hakları Ülkeler Raporu'nda Rusya ve Çin'in ihlallerine işaret edildi. 

22.29 - İngiltere Başbakanı Johnson, Kiev ziyaretine ilişkin olarak Biden ile görüştü.

22.08 - Ukraynalı müzakereci Arakhamia: Ukrayna tarafı, Rus Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarının tam tersine İstanbul mutabakatına bağlıdır ve husustaki tutumu değişmemiştir.

21.40 - Ukrayna: Mariupol’deki sivil vefat sayısı 22 bine ulaştı.

21.06 - Beyaz Saray: Rusya'nın füze ve hava saldırıları devam edecek.

20.59 - Rusya: Ukrayna'ya ait 2 bin 153 tank, 99 helikopter ve 130 uçak imha edildi.

20.20 - Kulüpler Birliği Vakfı, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle zor duruma düşen 126 Ukraynalı çocuğu Türkiye'deki 4 Süper Lig kulübünün altyapılarına yerleştirdi. Bu kulüplerin Trabzonspor, Çaykur Rizespor, Sivasspor ve Kayserispor olduğu öğrenildi.

19.55 - Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, "Kiev'i ziyaret etmek istedim ancak Ukrayna lideri Zelenski beni istemedi." dedi.

19.32 - Ukrayna heyeti ile İstanbul'da yaptığı müzakerelerde belli bir noktaya kadar anlaştıklarını söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Anlaşmaları reddettiler ve çekildir. Müzakerelerde çıkmaza girdik." diye konuştu.

19.10 - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya yönelik dayanışma mesajlarını abartınca alay konusu oldu. Bu durum "Macronete" (Macronlaşmak) kelimesinin üretilmesine neden oldu. Kelimenin, "Çok endişe duymaya rağmen hareketsiz kalmak" anlamına geldiği ifade edildi.

DTÖ küresel ticaret büyüme tahminini düşürdü

18.55 - Dünya Ticaret Örgütü, Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle küresel ticaret için büyüme tahminini %4,2'den %2,8'e çekti.

17.40 - Polonya ve Almanya Cumhurbaşkanları Varşova'da bir araya geldi. Yapılan görüşmede Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin bölgesel yardım konuları başta olmak üzere ikili ilişkiler ele alındı.

16.32 - Ukraynalı resmi kurumların ve yetkililerin açıklamalarından derlenenlere göre, Ukrayna'daki saldırıları sebebiyle, hem sivil can kayıplarının hem de zarar gören sivil yapıların sayısı her geçen gün artıyor.

16.00 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşında, en az 1892 sivilin Ukrayna'da yaşamını yitirdiğini, 2 bin 558 sivilin yaralandığını, saldırılardan sonra 4 milyon 615 bin 830 kişinin komşu devletlere geçtiğini açıkladı.

Rusya'dan ABD'ye, temerrüt suçlaması

15.15 - Rusya Maliye Bakanı A. Siluanov, Rusya’nın temerrüde düşmediğini söyleyerek, bununla ilgili ortaya atılan iddiaların yasa dışı uygulamaları izleyen ABD yetkililerine yöneltilmesi gerektiğini ifade etti.

14.58 - Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi Ekonomik Güven Endeksi, nisan ayında 1,7 puan gerileyerek art arda ikinci aya düşüşünü taşıdı.

14.58 - Dünya Sağlık Örgütü, Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'da bugüne kadar sağlık merkezlerine 108 saldırı düzenlendiğini duyurdu. Bhatnagar, 24 Şubat'ta savaşın başladığı günden beri DSÖ Sağlık Hizmetlerine Yönelik Saldırıları Takip Sistemi'nin, Ukrayna’daki sağlık merkezlerine 108 saldırıyı teyit ettiğini bildirdi ve bu saldırılarda en az 73 kişinin hayatını kaybettiğini, 51 kişinin ise yaralandığı bilgisini aktardı.

14.31 - Polonya’da Ukraynalı sığınmacılara ev sahipliği yapan şehirlerden biri olan Krakow’un ana meydanında bir araya gelen protestocular, Ukrayna hava sahasını kapatmak için NATO'ya çağrı yaptı. Polonya ve Ukraynalılardan oluşan grup, iki devletin milli marşlarını okuduktan sonra çatışmalarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Ukrayna: "6 bin savaş suçunu araştırıyoruz"

12.55 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna'nın Kiev bölgesinde cephanelik, Hmelnitski bölgesinde ise uçak hangarının karadan ve havadan yüksek hassasiyetli füzelerle imha ettiklerini duyurdu.

12.43 - Ukrayna Başsavcısı I. Venediktova, Ukrayna'da işlendiği aktarılan 6 bin savaş suçunu incelemeye başladıklarını açıkladı.

12.30 - Fransa, Rusya'nın "savaş suçu" işlediğine yönelik kanıt bulmaları amacıyla adli tıp uzmanlarının da aralarında yer aldığı bir askeri ekibi Ukrayna'ya yolladı. Ulusal basındaki iddialarda, Fransa Adalet ve İçişleri bakanlıklarından gelen açıklamada, başkent Kiev çevresinde sivillerin öldürülmesinden sonra "savaş suçu" oluşturan eylemlerin cezasız kalmasını engellemek adına Ukrayna'ya bir ekip yollandığı kaydedildi.

Putin'den tüm dünyaya gözdağı: "Durmayacağız"

12.07 - Rusya Devlet Başkanı Putin “Başarıya ulaşana kadar askeri operasyonumuz sürecek" açıklamasını yaptı. Ayrıca Putin, "Askeri operasyon ile Ukrayna'da Rusya'yı koruyoruz, başka opsiyonumuz yoktu" açıklamasını yaptı. Putin, ayrıca “Kendimizi izole etmeyeceğiz. Kimse, modern dünyada katı bir biçimde tecrit edilemez. Etkileşim kurmak isteyen bütün ortaklarımızla çalışacağız" şeklinde konuştu.

11.48 - Ukrayna'da Rus birliklerinin saldırılarından en fazla etkilenen kentlerden biri olan Çernigiv'de enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Arama faaliyetlerinde enkaz altından bir kişinin daha cansız bedeni çıkarıldı.

Rus askerlerinin çekildiği Gostomel'de sivillere ait cesetler bulundu

11.22 - İngiltere'nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı J. Heappey, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanımına yönelik vereceği tepki ile ilgili Batı'nın, "tüm seçeneklerini masada tuttuğunu” açıkladı. Kimyasal silah iddialarından sonra ülke basınına açıklama yapan Heappey, kimyasal silahların kullanıldığına ilişkin raporları İngiliz hükümetinin henüz doğrulayamadığını söyledi. Bakan Heappey, "Fakat, kimyasal silah kullanımının doğruluğu ispatlanırsa, Rusya Lideri Putin, Batı'nın yanıtının nasıl olacağına ilişkin ‘tüm seçeneklerin' masada olduğunun farkında olmalı." sözlerini kullandı. Bunun, doğrudan NATO'nun katılımı anlamına gelmesine ilişkin sorulan soruya yanıt veren Heappey, "Bütün seçenekler masada." şeklinde cevap verdi.

Ukrayna: 19 bin 600 Rus askeri öldürüldü

11.05 - Almanya'da şubat ayında yüzde 5,1 olarak açıklanan yıllık enflasyon, Ukrayna-Rusya savaşı neticesinde artan gıda, gaz ve petrol fiyatlarındaki son yükselişle birlikte mart ayında yüzde 7,3'e yükselerek 1981 yılından beri görülen en yüksek düzeye ulaştı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), tarafından açıklanan fiyat artışlarına yönelik verilerde, şubat ayında yüzde 5,1 olarak belirlenen yıllık enflasyon, mart ayında yüzde 7,3’e yükseldi. Destatis’in söz konusu açıklamasında, enflasyonun Federal Almanya'da mart ayında, 1981'de Irak-İran savaşının petrol fiyatlarında artışa sebep olmasından beri görülen en yüksek düzeye ulaştığı belirtilerek, "2022 Mart ayında enflasyon, iki Almanya'nın birleşmesinden beri en yüksek düzeye ulaştı." sözlerine yer verildi.

Rusların çekildiği Gostomel’den geriye enkaz kaldı

09.32 - Ukrayna'ya saldıran Rusya’nın 19 bin 600 asker, 140 helikopter, 732 tank ve 157 uçağını kaybettiği aktarıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-12 Nisan arasındaki Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Bu kapsamda, Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rus askeri birliğinden 19 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 140 helikopter, 157 uçak, 732 tank, 349 top, 1946 zırhlı araç, 63 hava savunma sistemi ve 111 roketatar sistemi imha edildi. Rus birlikleri, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 1406 araç, 124 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti.

07.36 - Japonya, Rusya Lideri Putin'in kızlarının da aralarında yer aldığı 398 kişinin mal varlıklarını dondurma yönünde karar verdi. Başbakan Kişida Fumio hükümeti, 28 Rus örgüt ile 398 Rus vatandaşının mal varlıklarını dondurma kararı verdi. Bu söz konusu Rus vatandaşları arasında Putin'in kızları Maria Vorontsova ile Katerina Tikhonova ve Dışişleri Bakanı Lavrov'un eşi de yer alıyor. Kabine Baş Sekreteri M. Hirokazu, Ukrayna-Rusya savaşının daha da yükselmesini engellemek ve ateşkesi en yakın dönemde sağlayabilmek adına Moskova'ya sert yaptırımlar gerektiğine dikkat çekti.

Zelenskiy’den önemli iddia: ‘Kimyasal silah kullanacaklar’

02.12 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rus güçlerinin Ukrayna’nın kuzey bölgelerinden çekildikleri esnada çok sayıda patlayıcıyı kasıtlı olarak bıraktığını ve bunun, savaş suçu olarak görülmesi gerektiğini öne sürdü. Her gün bu bölgelerde bine yakın patlayıcının etkisiz hale getirildiğini söyleyen Zelenskiy, “İşgalciler, her alana mayın bırakmış. Evlerde, sokaklarda, arabalarda. Bu, işgalin ardından bölgelere geri dönmenin mümkün olduğunca tehlikeli hale getirilmesi için yapılan kasıtlı bir faaliyet.” şeklinde konuştu. Zelenskiy, Rusya’nın eylemleri sebebiyle Ukrayna’nın, dünyanın en fazla mayınlı bölgelerinden biri olmaya başladığına dikkat çekerek, “Rusların işgal etmiş olduğu bölgeleri mayınlarla doldurması savaş suçu olarak görülmeli. Çünkü bu ülkemizden çekilmek zorunda kalsalar dahi mümkün olduğunca çok insan öldürmek ya da onları sakat bırakmak için gerçekleştirilen bir eylem. Bu tarz eylemler doğrudan emirlerle yapılır.” dedi. Rusya’nın, Mariupol’deki direnişçilere karşı kimyasal silah kullanabileceklerini açıkladığına vurgu yapan Zelenskiy, “Bunu ciddiye alıyoruz. Bu, Rus saldırganlığına daha hızlı ve sert cevap vermenin gerekli olduğu manasına geliyor.” sözlerini kullandı.

ABD'den kimyasal silah açıklaması: "Endişe verici"

01.56 - ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü J. Kirby, Ukrayna'nın Mariupol şehrinde Rusya'nın, kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaları, endişe verici olarak değerlendirdi. Mariupol'da Rusya'nın kimyasal silah kullandığı iddiaları ile ilgili konuşan Kirby, "Rus birliklerinin Ukrayna'nın Mariupol şehrine bir kimyasal mühimmat attığını öne süren sosyal medya paylaşımlarını görüyoruz. Teyit edemiyoruz şu anda ancak söz konusu mevcut durumu yakından izlemeye devam edeceğiz." açıklamasını yaptı. Kirby, bunun doğru olması halinde oldukça endişe verici olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)