Savaşta 42'nci gün! Rusya: "Buça konusunda biz masumuz, konuyu kapatın"

Rusya-Ukrayna savaşı, 42'nci günde de devam ediyor. Ukrayna Lideri Zelenski, Rusya'ya uygulanacak olan yeni yaptırımların, savaş suçlarıyla orantılı bir şekilde olması gerektiğini ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Buça'daki katliam görüntülerinin "açıkça uydurulmuş ve yalan" olduğunu öne sürdü.

GÜNDEM 06.04.2022, 23:59 07.04.2022, 00:22
Savaşta 42'nci gün! Rusya: "Buça konusunda biz masumuz, konuyu kapatın"

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 42. gününde de devam ediyor. İşte bölgede anbean yaşananlar…

23.36 - Yunanistan, ABD'den gelen 'Ukrayna'ya ek silah tedariki' teklifini kabul etmedi.

23.28 - Ukrayna’da gün içerisinde yaklaşık olarak 5 bin sivil, güvenli bölgelere ulaştırıldı.

23.23 - Çekya’dan Ukrayna’ya 5,5 milyon avroluk ilave askeri yardım.

23.09 - ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye, ülkemize F-16 savaş uçağı satılması için öneri mektubu gönderdi. 

22.47 - Ukrayna: Rusya, ülkemizin doğusunda taarruz operasyonu için hazırlık yapıyor. 

22.22 - ABD, Rusya'nın iştirak edeceği G20'ye katılmayacak.

21.58 - Rusya savaş uçakları Donetsk Bölgesi’ndeki mevzileri vurdu.

21.39 - Rusya: Harkiv’de Ukrayna askerlerine verilen yabancı silahları imha ettik.

21.18 - Mariupol Belediye Başkanı: Son bir ayda abluka altında olan kentte 5 bin kişi katledildi. 

21.15 - Rusya’ya yönelik yaptırımları ağırlaştıran Tayvan, "Stratejik öneme sahip 57 ürünün Rusya’ya ihracatı yasaklandı." açıklamasını yaptı.

20.52 - Rusya lideri Putin'e seslenen Almanya Başbakanı Olaf Scholz,  "Bu savaş, sizi de yıkıma sürüklyecek. Buna bir son verin." dedi.

20.01 - Ukrayna'ya karşı işgal girişimi başlatan Rusya'nın, BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması için toplantı yapılacak. 

19.46 - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya lideri Putin ile  Ukrayna lideri Zelenski'nin görüşme yapıp yapmayacağına ilişkin, "İki lideri de cesaretlendirmeye çalışıyoruz. Büyük ihtimalle görüşme, dışişleri bakanları düzeyinde olacak." dedi.

18.54 - İngiltere, Rusya'ya ek yaptırım kararı aldı. Bu yılın sonuna dek Rus petrol ve kömürüne olan bütün bağımlılık sonlandırılacak, ardından mümkün olan en kısa zamanda gaz ithalatı durdurulacak.

18.46 - Rusya, Ukrayna'nın esir değişimini engellediğini öne sürdü.

18.09 - ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarda Putin'in çocuklarını ve bu ülkeye yatırımları hedefledi.

18.02 - Putin, Macaristan Başbakanı Orban ile Ukrayna'daki son durumu görüştü.

17.30 - Litvanyalı olimpiyat şampiyonu yüzücü Ruta Meilutyte, Vilnius şehrindeki Rusya Büyükelçiliği yakınlarındaki bir gölü kırmızı boyayla boyadı ve ardından, "kan gölü" ismini verdiği suda yüzdü. Litvanyalı sporcu bu şekilde Rusya'nın saldırılarını kınamış oldu.

17.23 - İngiltere Başbakanı Johnson, "Ukrayna'da gördüklerimiz soykırıma yakın." ifadesini kullandı.

17.18 - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Buça'da olanların Rusya'nın suçu olmadığını dile getirerek şunları kaydetti: "Orada, Rusya'nın masum olduğuna dair pek çok kanıt var. Bu sebeple artık bu konu kapatılmalı."16.56 - Bulgaristan'da muhalif parti, Rusya'ya destek gösterisi düzenledi.

16.56 - Almanya Başbakanı Scholz, "Rusya'nın bu savaşta mağlup olması hepimizin hedefi olarak kalmadı." şeklinde konuştu.

16.26 - Rus Rublesi, dolar karşısında hızlı yükseldi. Ekonomistler, Rusya'nın doğalgazı rubleyle satmasının bu durumda etkili olduğunu belirtti.

16.25 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'nın acil yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek müttefik ülkelerin silah yardımında bulunmasını talep etti.

16.14 - Rus ordusunun ablukasındaki Mariupol'de Rus askerlerinin, savaş suçu işlediklerinin kanıtlarını ortadan kaldırmak amacıyla "mobil krematoryum" kullandığı iddia edildi.

16.10 - BM, Ukrayna'da en az 2213 sivilin yaralandığını, 1563 sivilin de hayatını kaybettiğini duyurdu. Saldırılar sırasında 4 milyon 278 bin 789 kişi ise komşu ülkelere geçiş yaptı.

16.01 - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto, doğalgazda Rusya’ya ruble ile ödeme yapılmasına ilişkin teknik detaylar konusunda çalışıldığını açıkladı.

15.54 - Rusya'nın saldırılarından sonra Ukrayna'da harabeye dönen Borodyanka'daki enkazda ceset arama çalışmalarına geçildi.

Zelenskiy, isyan etti: "Tahammül edemiyorum"

14.00 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Arestoviç, Rusya’nın, daha önce kontrol altına aldıkları İzyum kentinden, Kramatorsk ve Slavyansk yönünde saldırıya geçtiğini açıkladı.

14.00 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkındaki "kararsızlığına" tahammül edemediğini söyledi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplanıyor

13.30 - NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Ukrayna’daki gelişmeleri öncelikli olarak konuşmak amacıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelecek. İki gün boyunca devam edecek olan toplantı, TSİ 19.00 sıralarında Brüksel'deki NATO karargahında başlayacak. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken tarafından yapılacak ortak açıklamalarla toplantının açılışı yapılacak. Daha sonra bakanlar akşam yemeğine geçecek. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bazı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

13.19 - Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, savaşın başından beri AB’nin Rusya'ya, enerji için 35 milyar avro ödeme yaptığını, bunun Ukrayna'ya yönelik askeri yardımlarla mukayese edildiğinde, enerji bağımlılığını azaltma konusunun aciliyetine işaret ettiğini ifade etti.

13.15 - Rusya Maliye Bakanlığı, yabancı bankalar tarafından 643 milyon dolar değerindeki tahvil ödemesinin reddedildiğini, bu sebeple ruble cinsinden olmak üzere ödemeyi gerçekleştirdiğini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Rusya Maliye Bakanlığı, vadesi gelmiş olan tahvil ödemesi kapsamında dolar türünden ödeme talimatı verildiği fakat bu talimatı, yabancı bankaların yerine getirmeyi reddettiği kaydedildi. Açıklamada, döviz olarak ödeme yapılamaması sebebiyle gerekli ödemelerin ruble olarak yapıldığı ve Rusya'nın, söz konusu yükümlülüğünü yerine getirdiği bildirildi.

Bucha ve İrpin’de sokaklar patlamamış mühimmatlarla doldu

12.37 - Rusya'ya ambargo kararından sonra Avrupa'da kömür fiyatları tırmanışa geçti. AB Komisyonu Başkanı Leyen, Rusya'ya karşı uygulanması planlanan 5'inci yaptırım paketi çerçevesinde, yılda 4 milyar dolarlık Rusya’dan kömür ithalatına yasak getireceklerini ve söz konusu bu ambargonun, Rusya adına önemli bir gelir kaybı teşkil edeceğini açıkladı. Açıklamadan sonra kömürün ton fiyatı, API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası'nda nisan kontratlarında, dün bir önceki kapanışa kıyasla yüzde 12,6 artışla birlikte 295 dolara çıkmıştı. Ton başı fiyatların fiyatı bugün, dünkü kapanışa oranla yüzde 4,5 artışla 303 dolara yükseldi.

Yunanistan, 12 Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

12.10 - Hollanda, Rusya'ya yönelik Avrupa Birliği yaptırımları çerçevesinde, bakımda ve yapım aşamasında olan, Ruslara ait olduğu belirtilen 13 yata el koydu. Yazılı bir açıklama yapan Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Hollanda’daki 5 yat üreticisinde yer aldığı belirlenen toplam 13 yatın, Hollanda gümrüğü tarafından sıkı denetim altına alındığını açıkladı. Hoekstra, yapım aşamasında bulunan ve 35 metreden uzun 12 yatın da aralarında olduğunu, birinin ise bakımdaki bir yat olduğunu dile getirdi.

12.06 - Yunanistan Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Yunanistan'da akredite edilmiş olan Rusya’nın Diplomatik ve Konsolosluk Misyonlarının 12 mensubu, "istenmeyen kişi" olarak ilan edildi. Bu kararın, 1963 Konsolosluk İşleri Hakkındaki Viyana Sözleşmesi ve 1961 Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi hükümleri gereğince alındığı kaydedildi. "İstenmeyen kişi" olarak ilan edilen diplomatlar ile ilgili Rusya'nın Atina Büyükelçisine bilgi verildiği ifade edildi.

11.49 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, karadan ve havadan yüksek hassasiyetli roketler aracılığıyla 5 akaryakıt üssünün Ukrayna'da vurulduğunu açıkladı. Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin eylemlerine yönelik açıklamalar yaptı. Rus ordusunun, sabah saatlerinde Ukrayna'daki hedeflere karşı yüksek hassasiyetli roketlerler saldırdığını ifade eden Konaşenkov, "Karadan ve havadan Novomoskovsk, Mıkolayiv, Radehov, Prosyanaya ve Kazatin yerleşim yerleri civarındaki beş akaryakıt deposu üssü yüksek hassasiyetli füzelerle vuruldu. Bu bölgelerden Donbas, Mıkolayiv ve Harkiv’e Ukrayna askeri araçları için akaryakıt sevkiyatı gerçekleştiriliyordu." şeklinde konuştu. Bir gecede Ukrayna ordusuna ait olduğu belirlenen 24 askeri nesnenin imha edildiğini duyuran Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 125 uçak, 407 insansız hava aracı,  93 helikopter, 227 hava savunma füze sistemi, 215 çok namlulu roketatar, 1981 tank ve zırhlı araç, 1882 özel askeri araç ve 854 obüs ve havan topu yok edildi." açıklamasını yaptı.

11.41 - Rus Savunma Bakanlığı, "yüksek hassasiyetli füze" ile Ukrayna'nın askeri altyapı tesislerine saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

11.37 - Polonya Başbakanı Morawiecki, Ukrayna'nın Buça şehrindeki katliam sebebiyle Avrupa Komisyonunu sert dille eleştirdi. Bir video mesaj yayınlayan Polonya Başbakanı Morawiecki, "Gerçekten Buça'daki katliamı beklemek gerekiyor muydu? Rus canavarlığını ortaya koyan ve öldürülen masumların fotoğraflarını beklemek mi gerekiyordu?" açıklamasını yaptı. Bugüne kadar Avrupa Komisyonunun yaptıklarının, Rus yönetiminin "korkunç soykırımlarını" durdurmadığına vurgu yapan Morawiecki "Avrupa Komisyonunu bugün, acı verici ve gerçek yaptırımları uygulamaya davet ediyorum. Şu ana kadar uygulanan yaptırımlarla Rus rublesi, savaştan evvelki değerini çok az kaybetti." şeklinde konuştu.

Buça görüntüleri, sınır dışı edilen Rus diplomat sayısını artırdı

11.10 - Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın başlamasıyla birlikte çok sayıda Avrupa ülkesi, çeşitli sebeplerle Rus diplomatları sınır dışı etmeye başlarken, Ukrayna'nın Buça şehrindeki sivil ölümleri sebebiyle "istenmeyen kişi" olarak ilan edilen Rus diplomat sayısı 330'u geçti. 24 Şubat’ta savaşın başladığı günden bu yana başta Ukrayna'ya sınırı bulunan komşu devletler olmak üzere yaklaşık 10 devlet, Kiev'le dayanışma kararı aldıklarını göstermek için veya Viyana Sözleşmesi'ni ihlali ve casusluk gerekçesiyle çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etti. Bunun yanında 1 Nisan’da, Ukrayna ordusunun Buça şehrini Rus ordusundan kurtarmasından sonra çok sayıda sivilin burada öldürüldüğünün anlaşılması, İtalya, Fransa ve Almanya gibi büyük devletleri de harekete geçirdi. Buça'da sivil cinayetlerin yaşandığını işaret eden görüntülerin uluslararası basına yansıması dünya genelinde infiale sebep olurken bu gelişme, son 5 gün içinde Avrupa ülkelerinde "istenmeyen kişi" olarak ilan edilen Rus diplomat sayısının artmasına sebep oldu. Savaşın başladığı günden 1 Nisan gününe kadar 150 Rus diplomat sınır dışı edilirken, Buça'daki sivil cinayetlerin ardından bu rakamlara 182'yi aşkın Rus personel eklendi. Son rakamlarla birlikte sınır dışı edilen Rus görevli sayısı 330'u geçti. ‘Savaş suçu’ işlemekle Rusya'yı suçlayan Batılı devletler, halihazırdaki sert yaptırımları artırarak uluslararası arenada Moskova'yı biraz daha yalnızlaştırmayı amaçlıyor.

10.43 - ABD yönetimi, Ukrayna ordusuna, ABD ordusunun envanterinden 100 milyon dolarlık ek askeri mühimmat ve ekipman desteği sağlayacak. Yazılı bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Kirby, "Bugün, ABD Başkanı Biden yönetimi, Ukrayna'nın acil ihtiyacını karşılamak amacıyla daha önce verilen ve Ukraynalıların devletlerini ve topraklarını savunmak amacıyla etkili bir biçimde kullandığı Javelin zırh delici mühimmatının tedariki kapsamında 100 milyon dolarlık ek bir güvenlik yardımını onayladı” açıklamasını yaptı.

Ukrayna: "18 bin 600 Rus askeri öldürüldü"

10.29 - Ukrayna'ya saldıran Rusya’nın 18 bin 600 askerini, 135 helikopterini, 684 tankını ve 150 uçağını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-6 Nisan döneminde Rusya’nın kayıplarına ilişkin bilgileri açıkladı. Açıklamada, Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rusya’nın 18 bin 600 askerinin öldürüldüğü açıklanırken, Ruslara ait olduğu belirtilen 135 helikopter, 150 uçak, 684 tank, 332 top, 1861 zırhlı araç, 55 hava savunma sistemi ve 107 roketatar sistemi imha edildi.

09.43 - Ukrayna'da Rusya’nın saldırıları sonucunda 167 çocuğun yaşamını yitirdiği, 279 çocuğun yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başsavcılığından gelen açıklamada, Rus bombardımanlarında 927 eğitim kurumunun zarar gördüğü, 83'ünün yıkıldığı bildirildi. Açıklamada, saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan beri 167 çocuğun yaşamını yitirdiği, 279 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

08.56 - Dışişleri Bakanlığı, Kiev çevresindeki Irpin ve Buça bölgelerinde sivillerin öldürülmesine yönelik basına düşen görüntülerin "insanlık adına üzücü" ve "dehşet verici" olduğunu bildirdi.

07.10 - Japon hükûmeti, Ukrayna'nın mayın, patlamamış mühimmat ve enkaz temizliğine yardım etmeyi planlıyor. Başbakan Fumio hükümeti, geçen ay Ukrayna'ya 100 milyon dolar insani yardım kararı almıştı. Bu yardımın detayları belli olurken Japonya, günlük ihtiyaç, gıda, ilaç tedariki ile göçmenlerin Ukrayna'dan güvenli bir şekilde ayrılışının sağlanması konularında Ukrayna’ya yardım edecek. Öte yandan Japonya, Ukrayna'nın mayın, patlamamış mühimmat ve enkaz temizliği ile ülkedeki tarımsal üretimin canlandırılması amacıyla tohum dağıtılmasında da ayrıca görev alacak.

Rusya: “Ukrayna’nın komuta merkezini vurduk”

04.07 - Ukrayna ve Rusya askerleri arasında çatışmaların sürdüğü Harkiv şehrindeki hayvanat bahçesinden hayvanların tahliye edilmesine başlandığı kaydedildi..

03.35 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, çatışmaların olduğu bölgelerden 24 saat içinde 3 bin 800'den fazla kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Rus işgalinden kurtarılan Chernihiv'deki yıkım görüntülendi

02.23 -  Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya'ya uygulanacak olan yeni yaptırımların, Buça şehrindeki savaş suçları ile orantılı bir şekilde olması gerektiğini ifade etti.

00.50 - Rusya Savunma Bakanlığı, savaşın başlamasından itibaren Ukrayna'da, 620 binden fazla kişinin tehlikeli bölgelerden tahliye edildiğini duyurdu.

00.07 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da yüksek hassasiyetli füzelerle yakıt deposu ile komuta merkezinin vurulduğunu açıkladı.

Lavrov: "Buça'daki görüntüler, açık bir şekilde uydurulmuş ve yalan"

23.54 - Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Kiev çevresindeki Buça şehrinde sivillere ait cesetlerin bulunmasından sonra yarın, Avrupa ile eş zamanlı bir şekilde Rusya'ya yeni ekonomik yaptırımları duyuracaklarını açıkladı.

23.25 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'nın Buça kentinde sivillerin katledildiğine ilişkin görüntülerin "uydurulmuş" olduğunu söyleyerek, bunun Ukrayna ile Rusya heyetleri arasında süren müzakerelerin bozulması için yapıldığını kaydetti. Lavrov, bir video mesaj yayınlayarak, Rus askerlerinin çekildiği Buça’da, "Ukrayna askerinin ve istihbaratının kaydettiği bilinen videoların açık bir şekilde uydurulmuş ve yalan" olduğunu dile getirdi.

23.11 - Ukrayna ordusunun kontrolü yeniden sağladığı Borodyanka kenti, yanmış zırhlı araçlar ve yıkılmış binalarla, "harabe şehre" döndü. 

23.04 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, NATO ve Avrupa Birliği ülkelerine, "Ukrayna’ya daha çok silah yardımında bulunmaları ve Rusya ile iş yapmayı bırakmaları" yönünde çağrı yaptı.

Yorumlar (0)