Savaşta 41'inci gününde Putin'den Batı'ya açık tehdit

Rusya-Ukrayna savaşı, 41'inci günde de devam ediyor. Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rus ordusunun katliamla suçlandığı Buça şehrini ziyaret etti. Zelenskiy, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine hitap edecek. Ukrayna Başsavcılığı, Buça şehrinde işkenceye uğrayan 5 kişinin daha cesedinin bulunduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Buça şehrindeki sivil ölümlerine yönelik, "Ukrayna'da propaganda kampanyası ve yalan haberlerin yapılması ile ilgili pek çok örnek var" değerlendirmesini yaptı.

GÜNDEM 05.04.2022, 23:59 06.04.2022, 00:51
Savaşta 41'inci gününde Putin'den Batı'ya açık tehdit

Rusya - Ukrayna arasındaki savaşta 41. güne girildi. İngiliz istihbarat raporlarında Rusya’nın, Mariupol'e saldırılarını yoğunlaştırdığı kaydediliyor. Şehirde kriz, günden güne daha da derinleşiyor. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar...

23.54 - ABD, Rusya'yı hedef alan yeni yaptırımları yarın duyuracak.

23.40 - Zelenskiy, Rus saldırılarının başlamasından beri 19 parlamentoya hitap etti.

23.20 - Rusya Dışişleri Bakanlığı: Rus ordusu bazı ‘savaş suçları’ iddialarının açık ve net bir şekilde yanlış ve uydurma olduğunu birçok defa kanıtlanmıştır.

22.42 - Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle geçici süreliğine Çernivtsi kentine taşınan Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, Kiev şehrine döndü.

22.14 - Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta Karadeniz'in geçiş güzergâhı gibi kullanılma tehlikesinin bertaraf edildiğini kaydeden ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, "Türkiye, buna müsaade etmedi." dedi. Victoria Nuland, Türkiye'nin Ukrayna'ya destek vermesinin önemli olduğunu vurguladı.

22.01 - BM Güvenlik Konseyi toplantısında Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin brifing veren Rosemary di Carlo, "Rusya, sivil yerleşim bölgelerinde misket bombası kullandı, kanıtlar var." dedi.

21.36 - ABD Genelkurmay Başkanı Milley: Putin, savaştan yalnızca ABD ordusunun Ukrayna'ya konuşlandırılmasıyla caydırılabilirdi.

20.52 - Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nebenzya: Batılı devletler Kiev'e mühimmat ve silah tedarik ederek Ukrayna'daki çatışmayı uzatmaya çabalayacaklar.

20.48 - Avrupa Birliği'nden Rusya'ya beşinci yaptırım paketi.

20.41 - ABD, Avustralya ve İngiltere hipersonik silahlar hususunda iş birliği yapacak.

20.37 - Boris Johnson, Rus halkına 'gerçekleri öğrenin' çağrısında bulundu.

20.03 - Avrupa Birliği, 19 Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' olarak ilan etti.

19.52 - İspanya, 25 Rus diplomatı sınır dışı etti.

19.33 - ABD, Rusya'nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması çağrısında bulundu. 

19.26 - Çekya, Ukrayna'ya zırhlı personeller taşıyıcı ve tank gönderdi.

19.06 - Zelenskiy, NATO ve Avrupa Birliği ülkelerinden Rusya ile iş yapmayı tümüyle bırakmalarını talep etti. 

19.00 - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına videolu bağlantıyla hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Bölgede, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana şahit olunmayan suçlar işleniyor. Eğer hukukun üstünlüğü savunulmuyorsa, BM'yi kapatalım gitsin." dedi.

18.46 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Mariupol'deki ölü ve yaralıları, Türkiye'nin yardımıyla bölgeden çıkaracağız. Sayın Erdoğan, Putin'i aradı. Şimdi ondan onay bekliyoruz." dedi.

18.30 - İsveç Uluslararası ve Organize Suçlarla Mücadele Ulusal Savcılığı tarafından, Ukrayna'da işlenen savaş suçlarına dair ön soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

17.52 - Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer, Buça'da sivillerin öldürülmesine dair, "Ortaya çıkan görüntüler bizlere Rus güçlerinin işgal ettikleri Ukrayna'ya ait bölgeden geri çekilmeden önce yapmış oldukları vahşeti göstermiş oldu. AB tarafından büyük bir olasılıkla, yarın çarşamba günü yeni yaptırımlar paylaşılacak." dedi.

17.44 - BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya'yı Ukrayna'yı işgal edip uluslararası kabul gören sınırları tekrar çizmeye çalışmakla suçladı.

17.34 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya'nın Ukrayna'dan geri çekilmek yerine Donbas'ı hedeflediğini söyledi.

17.31 - Avrupa Birliği tarafından kimi Rus diplomatlar diplomatik statülere aykırı şekilde davrandıkları gerekçesiyle istenmeyen kişi ilan edildi.

17.17 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Buça'da katliamla ilgili, "Bu, Avrupa'nın onlarca senedir şahit olmadığı bir vahşetti." sözlerini sarf etti.

17.16 - Zelenskiy, Mariupol'deki ölü ve yaralıların gemi yoluyla tahliye edilmesi için Türkiye'nin hazır olduğunu dile getirdi

17.15 - İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Rusya'nın Buça'da yüzlerce sivili öldürdüğüne dikkat çekerek Rusların ulusal güvenliği tehdit ettiğini; bu sebeple de 25 Rus diplomat ile büyükelçilik personelinin sınır dışı edileceğini dile getirdi.

"Batı, bunu unutmasın"

17.12 - Vladimir Putin, "Rusya'ya düşmanca politika güdüyorlar." dediği ülkelere gıda ihracatı konusunda daha ihtiyatlı olacaklarını dile getirdi. Putin konuşmasında, şu anda dünyada gıda kıtlığı yaşandığına da dikkat çekti. Rus iş insanlarının yurt dışındaki mallarının kamulaştırılması kararı hakkında da konuşan Putin, "Demek Batı bu kadar ileri gidecek ha! Bunun iki ucu keskin silah olduğunu kimse unutmasın." ifadelerini kullandı.

17.10 - Letonya Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 2 Rus konsolosluğunun kapatılacağını dile getirerek konsolosluk personellerinin ülkeyi kısa zamanda terk etmesini istedi.

16.45 - Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşıyla görüştü. Bakanların görüşmesinde Ukrayna'daki son durum konuşuldu.

16.33 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü. Görüşmenin gündeminde Rusya-Ukrayna savaşı vardı.

16.26 - Ukrayna Mikolayiv'deki bölge savcısı Artiom Dyktyarinka, "vatana ihanet" sebebiyle gözaltına alındı.

16.12 - Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile görüştü. Görüşmede Ukrayna-Rusya savaşı konuşuldu.

15.52 - Erdoğan, Japonya Başbakanı Kişida'yı telefonla aradı. Görüşmenin maddeleri arasında Ukrayna-Rusya savaşı da vardı.

NATO: "Rusya henüz çekilmedi"

15.51 - Ukrayna ile Rusya orduları arasında çatışmaların devam ettiği Mariupol kentindeki limanda duran Dominik bayraklı bir geminin vurulduğu açıklandı.

15.37 - NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın henüz çekilmediğini, tekrar birliklerini konumlandırdığını, Donbas'ı ele geçirme hedefiyle saldırıların, bu bölgede devam etmesini beklediklerini ifade etti.

15.32 - Ukrayna'da Rusya saldırıları sonucunda 18 gazetecinin yaşamını yitirdiği, 13 gazetecinin ise yaralandığı açıklandı.

14.21 - Avusturya Başbakanı K. Nehammer’in, önümüzdeki birkaç gün içinde Ukrayna’ya ziyaret düzenleyeceği ve Zelenskiy ile görüşeceği aktarıldı.

13.58 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarını, Putin'le muhtemel görüşmesini ve Ukrayna’nın durumunu yerel gazetecilere değerlendirdi. Buça'daki katliama rağmen müzakerelerin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Zelenskiy, "Buça'da yaşananlar soykırımdır ve sorumlular cezalandırılmalıdır. Bütün bu yaşananlara rağmen durumdan bir çıkış bulmak ve ülkemizin topraklarını kaybetmemek adına Putin'le görüşme fırsatı bulunmalıdır. Ancak bu görüşme olmayabilir." dedi. Yabancı devletlerin Ukrayna'ya garantörlüğü meselesi ile ilgili ise Zelenskiy, "Her devlet farklı biçimlerde garantör olmak istiyor. Bugüne kadar yüzde yüz garantör olmak isteyen bir devlet çıkmadı. Bize, Ukrayna için talimatla savaşacak 40 devlet değil, her şeye hazırlıklı ve ciddi oyuncular gerek." ifadelerini kullandı.

13.45 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, yabancı savaşçıların barınması amacıyla tercih edilen Ukrayna Özel Harekat Kuvvetleri Eğitim Merkezi ve yakıt depolarını yüksek hassasiyetli silahlarla vurduklarını açıkladı.

13.16 - Polonya Başbakanı M Morawiecki, Ukrayna’nın Buça şehrindeki sivil ölümlerinden sonra Rusya Lideri Putin ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u sert bir dille eleştirdi. Varşova'da basın toplantısında konuşan Morawiecki, Rus kaynaklarına yaptırımları ve ambargoyu sıkılaştırması yönünde Batı’ya çağrı yaparken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik "Sayın Macron, Putin ile kaç defa görüştünüz, herhangi bir şey başardınız mı? Suçlularla pazarlık halinde olacak bir durum yok." açıklamasını yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Kiev'e gidiyor

12.50 - İtalya Dışişleri Bakanı Luigi D. Maio, ulusal güvenlik sebebiyle 30 Rus diplomatı sınır dışı etme yönünde karar verdiklerini duyurdu.

12.40 - Alman enerji firması E.ON’un Almanya Üst Yöneticisi Filip Thon, AB’nin Rus gazı ve petrolünün ithalatını dondurması halinde Alman tüketicilerinin, gaz ve elektrik fiyatlarındaki keskin artışlara hazır olması yönünde uyarılar yaptı.

12.21 - Danimarka, Rus istihbarat görevlisi olarak çalışan 15 kişiyi sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı.

12.10 - AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Lideri Zelenskiy ile görüşmek için bu hafta Kiev'e gidecek.

Zelenskiy'den Putin ile görüşme açıklaması: "Görüşme olmayabilir"

10.58 - Ukrayna askerleri, Rus ordusunun geri çekilirken bıraktığı zırhlı araçları ve tankları Kiev'e getirdi. Rusya’nın, Ukrayna’nın Kiev bölgesi ve etrafından çekilmesinden sonra alanda araştırma yapan Ukrayna askerleri, çok sayıda tankı ve zırhlı aracı ele geçirdi. Toplanan araç ve tanklar Kiev'e götürüldü. Hasarlı bazı tanklar ise yakın bölgelerde halkın yardımıyla tamir edilmeye çalışıldı.

10.48 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Şu anki şartlarda Rusya ile müzakere yapmak çok zor, fakat başka seçeneğim yok. Putin ile aramda bir görüşme olmayabilir" sözlerini kullandı. Ayrıca Zelenskiy, Buça'daki sivil cesetlerine yönelik, "Olası savaş suçlarını inceleyeceğiz, diğer devletlerin savcılıklarını da soruşturmaya dahil edeceğiz" değerlendirmesini yaptı. Bununla beraber Zelenskiy, "Buça'daki cinayetler, Nazilerden arındırma" sözlerinin Ukrayna için değil Rusya için geçerli olduğunu dile getirdi. Donbas ile ilgili de konuşan Zelenskiy, "Rusya ve Ukrayna ilk aşamada, aynı düşüncede olmayabilir, fakat üzerinde çalışılmalı" açıklamasını yaptı. Rus Interfax ajansı da, telekonferans yoluyla Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin devam ettiğini aktardı.

10.07 - Ukrayna'ya işgal harekâtı başlatan Rus ordusunun 18 bin 500 askerini, 676 tankını, 134 helikopterini 150 uçağını kaybettiği bildirildi.

09.17 - Avustralya Dışişleri Bakanı M. Payne, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle Rusya'ya yönelik yaptırımları genişleterek, ihracatı yasaklanan ürünlere lüks malları da eklediklerini duyurdu.

Çin'den Ukrayna'ya: "Çıkar peşinde değiliz, barış istiyoruz"

08.57 - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin’in, Rusya-Ukrayna savaşına jeopolitik çıkarlar kapsamında bakmadığını, barış istediğini aktardı. Çin Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Bakan Vang Yi’nin Ukraynalı Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştüğü kaydedildi. Vang bu görüşmede Çin’in, Ukrayna ile ilgili tutumuna yönelik, "Çin, jeopolitik çıkar arayışı peşinde değil. Ne ateşe körükle gitmeyi ne de güvenli mesafede yaşananları izlemeyi istiyoruz. Ukrayna'da istediğimiz tek şey barış." açıklamasını yaptı.

08.36 - Japonya Dışişleri Bakanı H. Yoşimasa, Ukrayna’ya destek için gittiği Polonya'dan ülkesine döndüğü esnada 20 Ukraynalı göçmeni Japonya’ya getirdi.

04.59 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, "düşmanın Ukrayna’da kayıp vermeye devam ettiğini" açıklarken, kışlasına geri dönen Rus askerlerin büyük bir bölümünün istifa etmek için uğraştığını iddia etti.

Başkanlıktan gelen açıklamada, kışlasına geri dönen Rus askerlerin büyük bir bölümünün istifa etmek için uğraştığına ve bunun, yeterli bir şekilde sağlık hizmeti alamamalarından kaynaklandığına vurgu yapıldı.

03.55 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı A. Arestoviç, 'Amiral Essen' olarak bilinen Rus firkateynine hasar verdiklerini duyurdu. Günlük brifinginde açıklamalar yapan Arestoviç, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerin tecrübesi ve cesareti sayesinde "Amiral Essen" olarak bilinen Rus firkateynine hasar verildiğini açıkladı.

02.57 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Ukrayna'daki savaş suçlarını işleyenlerin kimler olduğunu her Rus vatandaşının, bütün gerçeği öğreneceği zamanın geleceğini ifade etti.

Zelenskiy, bugün BM Güvenlik Konseyi’ne seslenecek

01.55 - Nisan ayı BMGK dönem başkanlığını devralan İngiltere daimi temsilciliğinin resmî sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, bugün Zelenskiy'nin BM Güvenlik Konseyine hitap edeceği açıklandı.

01.32 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, 3 bin 376 sivilin son 24 saat içinde güvenli bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.

00.28 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, güvenlik garantileri ile ilgili Rusya ile müzakereler kapsamında daimi bir heyet kurdu. Ukrayna Devlet Başkanlığından gelen açıklamada, Zelenskiy tarafından imzalanan kararname ile birlikte devletin güvenliğini garanti altına almak amacıyla bir anlaşma taslağının oluşturulması ve onaylanması çerçevesinde Rusya ile müzakere görüşmelerine katılmak amacıyla bir heyet oluşturuldu.

Rusya ve İngiltere arasında “Buça” krizi

01.07 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin Suriye, Libya ve Irak’ı dağıttığını söyleyerek, "ABD’li siyasetçilerin vicdanları iyi durumda değil." sözlerini kullandı. Ayrıca Lavrov, Buça şehrindeki sivil ölümlerine yönelik, "Ukrayna'da propaganda kampanyası ve yalan haberlerin yapılması ile ilgili pek çok örnek var" değerlendirmesini yaptı.

00.04 - BMGK’nin dönem başkanlığını yapan İngiltere, 4 Nisan'da Rusya'nın talep ettiği Ukrayna toplantısını kabul etmedi. Rusya, Buça'daki sivil kayıplarıyla ilgili "soykırım ve savaş suçu" suçlamalarından sonra 4 Nisan tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı. BMGK dönem başkanı olan İngiltere ise Rusya'nın söz konusu talebini kabul etmeyerek, meselenin konseyin gündeminde olduğu 5 Nisan'da görüşülmesine karar verdi.

Yorumlar (0)