Savaşta 26. gün! Zelenskiy'den 'referandum' çıkışı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 26. gününe girdi. Gece saatlerinde başkent Kiev'de çok sayıda patlama yaşandığı bildirildi. Rusya’nın Kiev'deki bir alışveriş merkezine gerçekleştirdiği saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin ise yaralandığı aktarıldı. Ukrayna, Rusya'nın bütün cephelerde ilerleyişinin durdurulduğunu bildirdi. Öte yandan taraflar arasındaki müzakereleri, çevrim içi olarak bugün devam edecek. Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerde uzlaşmaya varılacak olan hususların ülkede referanduma sunulması gerektiğini ifade etti.

GÜNDEM 21.03.2022, 22:30 22.03.2022, 01:45
Savaşta 26. gün! Zelenskiy'den 'referandum' çıkışı

Ukrayna ve Rusya arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş 26. gününde de devam ediyor. İşte dakika dakika yaşananlar…

00.39 - Pentagon: Rus askerlerinin savaş suçu işlediğine ilişkin açık kanıtlar görüyoruz.

00.13 - Ukrayna’da son 24 saat içinde 8 bini aşkın sivil tahliye edildi.

23.30 - Beyaz Saray: Rusya'nın sivil halka ayrım gözetmeden saldırdığına ilişkin kanıtlarımız var.

22.55 - AB Güvenlik Politikası ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell: Rusya'ya yönelik petrol ambargosu kararı çıkmadı, yaptırımlar devam edecek.

22.54 - Biden, İngiltere, İtalya, Almanya ve Fransa liderleri ile Ukrayna'yı görüştü.

Zelenskiy'den 'referandum' çıkışı

22.13 - Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerde uzlaşmaya varılacak olan hususların ülkede referanduma sunulması gerektiğini ifade etti.

20.41 - Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev’deki alışveriş merkezi, roketatar yerleştirildiği için hedef alındı. 

20.38 - Pentagon: Karadeniz’deki Rus savaş gemilerinde hareketlilik arttı.

20.28 - Zelenskiy, Rusya’nın verdiği ültimatomu yerine getiremeyeceklerini, bahse konu ültimatomun yalnızca Ukrayna halkının tümüyle yok edilmesi halinde mümkün belirtti. Ukrayna lideri, “Bize 'Kiev, Mariupol ve Harkiv'i verin.' diyorlar. Bunu ne söz konusu şehirlerin sakinleri ne de Ukrayna'yı yönetenler yapacak. Biz ültimatomu yalnızca yok olduğumuzda uygulayabiliriz.” dedi.

19.28 - Ukrayna, Rus askerlerinin Kiev'deki AVM'ye düzenlediği saldırıda 8 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

18.40 - Rusya’da Instagram ve Facebook'un çalışmaları aşırılıkçılık sebebiyle yasaklandı.

18.36 - Birleşmiş Milletler: Ukrayna'da minimum 925 sivil öldü, 3,5 mülteci komşu ülkelere geçiş yaptı.

17.51 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürerken Odessalılar, şehirlerini savunmak için plajdan kum alıp torbalara doldurdu.

ABD'nin Moskova Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

17.40 - ABD'nin Moskova Büyükelçisi Sullivan, Joe Biden'ın Putin'e ilişkin sözleri sebebiyle Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Rus cephesinden endişelendiren petrol uyarısı: "Fiyatlar 300 doları bulabilir"

17.33 - Rusya’da, Instagram ve Facebook aşırılık yanlısı olarak değerlendirilirken, çatı kuruluşları Meta’nın işlemleri de yasaklandı. Rusya Başsavcılığı’nın, Instagram ve Facebook'un aşırılık yanlısı olduğu iddiasıyla kapanmalarını istediği dava, Moskova’daki Tverskoy mahkemesinde görüldü. Meta’nın aşırılık yanlısı olduğu kararını veren mahkeme, şirketin Rusya’da Instagram ve Facebook ürünlerini kullanmasını yasakladı.

16.45 - Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Batılı devletlerin Rus petrolünü almaya son vermeleri durumunda, varil başına fiyatların 300 dolara çıkabileceğini açıkladı. Novak, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi yetkilileriyle başkent Moskova'da gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya'ya karşı yaptırımların enerji sektörüne yönelik etkilerini ele aldı.

Rus petrol sektörünün vergilendirmesinde bazı değişikliklere gidileceğine dikkat çeken Novak, "Ürünlerimizin bir bölümü indirimle satılıyor. Firmalarımızın zarara uğramaması adına vergilendirme sistemini piyasadaki fiyatlarına denk duruma getirmeliyiz." şeklinde açıklama yaptı. Novak, İngiltere ve ABD'nin Rus petrolü almaya son verme kararı aldığını hatırlatarak, "Bunun etkisi çok az oldu çünkü bu devletlere sevkiyatımız düşük oranda. Petrol ihracatımızın yalnızca yüzde 3'ünü ABD'ye sevk ediyorduk." sözlerini kullandı.

Rusya'nın, yaptırım baskısı karşısında doğal gaz ve petrol üretimini tam kapasiteyle devam ettirdiğine dikkat çeken Novak, "Ocak ve şubat ayında üretimimiz, geçen yıla oranla daha da yüksek oranda." sözlerini kullandı.

Kiev'de sokağa çıkma yasağı uzatıldı

15.50 - Rus ordusu, Ukrayna’nın sahil şehri Mikolayiv’i bombaladı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken, Rus ordusu Ukrayna’nın Mikolayiv şehrini vurdu. Rus ordusunun öğle saatlerinde şehirde saldırı düzenlemesinden sonra Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim, orduya yönelik görüntülerin yayınlanmaması ile ilgili uyarı yaparak, “Ukrayna’dan iyi günler. Rusya, sivil yerleşimleri ve şehri vuruyor. Lütfen görüntü yayınlamayın. Kimseye destek vermiş olmuyorsunuz" şeklinde konuştu.

15.16 - Rusya’nın işgal harekâtına karşı Herson’da gerçekleştirilen protesto gösterisinde, Rus polisi protestoculara ateş açtı. Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında Rusya'nın kontrolüne geçen Herson şehrindeki siviller, işgale karşı çıkmak adına protesto gösterilerine devam ediyor. Şehirdeki son Rusya karşıtı protesto gösterisi esnasında da sivillerden bazıları ellerindeki Ukrayna bayraklarıyla sokağa çıktı. Şehir meydanında güvenlik tedbirleri alan Rus polisi, hiç kimsenin meydana çıkmasına müsaade etmedi. Protestolarını yapma konusunda göstericilerin ısrarı devam edince Rus polisi sivillere silahlarla ateş etti. Yaşanan olay sırasında bazı göstericiler yaralanırken, birçok gösterici, Rus polisi tarafından gözaltına aldı.

15.16 -  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Lviv bölgesinde savaş mağdurlarına yemek ikramı yaptı. AFAD'ın sosyal medya hesabından gelen açıklamada, Türkiye'nin yardım elini Ukraynalılara ulaştıran mobil mutfak tırı, Lviv'de sıcak yemek dağıtım faaliyetlerine başladı. Paylaşımda yemek ikramına yönelik görüntüler de aktarıldı.

15.03 - Rus güçlerinin saldırılarının sürdüğü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, bu akşamdan sonra geçerli olmak üzere 35 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Kiev Belediye Başkanı Kliçko, sokağa çıkma yasağının bugün 20.00'da başlayacağını ve çarşamba günü saat 07.00'a kadar devam edeceğini duyurdu. Yasak boyunca marketler, benzin istasyonları ve eczaneler de dahil olacak şekilde tüm işletmeler kapalı olacak. Özel izni olanlar haricinde hiçbir aracın şehirde seyahatine izin verilmeyecek. 

Kiev'de 24 Şubat'ta Rusya ile başlayan savaştan sonra her gün saat 20.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağı mevcut. Rusya'nın saldırılarının hedefinde olan Kiev'de, son kararla birlikte yine gündüz saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. En son 15 Mart'ta 36 saatlik kesintisiz sokağa çıkma yasağı açıklanmıştı. Rusya'nın, dün Kiev'deki bir alışveriş merkezine yönelik saldırısında en az 8 kişi yaşamını yitirmişti.

14.47 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Almanya ve Avrupa Birliği üye ülkelerine, "Rusya'yı desteklemeyin" çağrısı yaparak "İşgalcilere 1 euro dahi vermeyin, bütün limanlarınızı kapatın, ürün tedarik etmeyin, Rus enerji kaynaklarını reddedin" sözlerini kullandı.

Ulusa seslenen Zelenskiy, AB ve Almanya'nın, Rusya ile ticareti durdurması durumunda Rusya'nın işgal harekatı için para bulamayacağını ifade etti. Kimsenin, Avrupa'yı parçalama ve halkları yok etme hakkının bulunmadığını söyleyen Zelenskiy, "Bu savaşın başlamasını engellemek için yaptırımlara ihtiyaç olduğunu söylemiştik. NATO sınırlarından Rus füzeleri 20 kilometreyi vurduğunda, Rus tankları nükleer santralimize doğrudan ateş ettiğinde, en sonda herkes Ukrayna'yı dinlemeleri gerektiğini fark etti." sözlerini kullandı. Zelenskiy, "Rus savaş makinesine destek olmayın. İşgalcilere 1 avro dahi vermeyin, bütün limanlarınızı kapatın, ürün tedarik etmeyin, Rus enerji kaynaklarını reddedin. Barışın olası olduğuna inanıyorum fakat barışı sağlamak için Avrupa'da herkes, artık harekete geçmeli." açıklamasını yaptı.

Ukrayna: “15 bine yakın Rus askeri öldürüldü”

14.36 - İsrail Başbakanı Bennett, Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy'nin İsrailli milletvekillerine yönelik açıklamalarında, "Rusya'nın Ukrayna işgalinde yaptıklarını Yahudi soykırımına (Holokost) benzetmesi" sonrasında, Holokost'un "Bugüne kadar yaşananlarla mukayese edilmemesi gerektiğini" ve İsrail'in, Ukrayna için elinden gelen her şeyi yaptığını öne sürdü.

14.28 - Rusya, Ukrayna’nın sahil şehri Odessa’da bulunan sivil yerleşimleri hedef aldı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 26 gündür devam ederken, Rusya bu defa Odessa'yı hedef aldı. Saldırılardan sonra çok sayıda sivil yerleşim bölgesi hasar görürken, Ukrayna Acil Durumlar Servisi, zarar gören yapıların görüntülerini paylaştı. Saldırıdan sonra resmi kaynaklar henüz bir açıklamada bulunmadı.

14.27 - Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki sokağa çıkma yasağının uzatıldığı açıklandı. Rus ordusu, Ukrayna’ya yönelik saldırılarını sürdürürken Kiev Belediyesi, 23 Mart Çarşamba sabahına kadar sokağa çıkma yasağının uzatıldığını açıkladı. Belediyeden gelen açıklamada, "Bugün itibariyle saat 20.00’den 23 Mart sabah 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı devam edecektir. Özel izin olmadan gezmek yasaktır. Yalnızca sığınaklara gitmek amacıyla dışarı çıkabilirsiniz. Yasak saati içinde  özel izin kağıtları olmadan dışarıda dolaşanlar, özel sabotajcılar olarak kabul edilecektir" sözlerine yer verildi.

14.19 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, Lavrov'un, Mirzoyan ve Bayramov ile görüşmesinde, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında 9 Kasım 2020, 11 Ocak 2021 ve 26 Kasım 2021 döneminde imzalanan anlaşmalar ele alındı.

13.29 - Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rus ordusunun 15 bine yakın askerini, 498 tankını, 121 helikopterini, 97 uçağını kaybettiği aktarıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-21 Mart'ta Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili verileri yayınladı. Bu açıklamaya göre, Ukrayna'ya saldıran Rusya’nın 15 bine yakın askeri öldürüldü, Ruslara ait 121 helikopter, 97 uçak, 498 tank, 240 top, 1535 zırhlı araç, 45 hava savunma sistemi ve 80 roketatar sistemi  imha edildi. Rus güçleri 3 hafif sürat teknesi, 969 araç, 24 insansız hava aracı ve 60 yakıt aracını kaybetti.

Rusya, tüm dünyayı uyardı: "Rus petrolüne ambargo, küresel piyasayı derinden etkiler"

13.20 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulaması durumunda küresel petrol piyasasının bu durumda derinden etkileneceğini açıkladı. Başkent Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, Rus petrolüne yönelik Avrupa Birliği'nin yaptırımı gündeme alması ve Ukrayna'da süren savaşla ilgili değerlendirmeler yaptı. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler sırasında ateşkes ilan edilmesine olumlu bakmadıklarına dikkat çeken Peskov, "Operasyona son verilmesi, milliyetçi odakların yeniden organize olarak Rus askerlerine saldırmasına sebep olur. Bu devamlı oluyor ve bu süreci karmaşık duruma getiriyor." dedi. Peskov, Avrupalıların, Rus petrolüne ilişkin bir ambargoyu yoğun bir biçimde istişare ettiklerini söyleyerek, "Böyle bir karar çıkarsa herkese zarar gelecektir. Bu oldukça karmaşık bir konu. Bu tarz bir ambargo küresel petrol piyasasını derin bir şekilde etkiler." sözlerini kullandı. Böyle bir karardan Avrupa'nın oldukça olumsuz bir şekilde etkileneceğini belirten Peskov, "Elbette ABD, Avrupa'dan daha rahat bir durumda. Avrupa'daki enerji dengesi, kötü bir biçimde etkilenir. Avrupa çok büyük bir darbe alır." şeklinde konuştu.

Rus askerlerinin kuşattığı Mariupol kentindeki hasar görüntülendi

13.09 - Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, savunma ve dışişleri bakanlarının, Rusya'ya yeni yaptırımlar, Ukrayna'daki gelişmeler, "Stratejik Pusula"yı görüşeceğini aktardı. Borrell, savunma ve dışişleri bakanları toplantısından önce açıklamalarda bulundu ve toplantıda, iki yıldır AB'nin üzerinde çalışmış olduğu "Stratejik Pusula"nın görüşüleceğini kaydetti. AB'nin güvenlik ve savunma alanlarında daha özerk davranması amacıyla hazırlanan strateji belgesinin, AB'nin, Ukrayna savaşına cevabının bir parçası da olacağını belirten Borrell, "Avrupa'nın savaş gibi sıkıntılarla yüzleşme kapasitesinin geleceğini tekrar düşünmenin tam vakti." şeklinde konuştu. Ukraynalı göçmenlere destek sağladığı için Moldova Dışişleri Bakanı Popescu ile görüşeceklerini söyleyen Borrell, daha sonra ise Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile video konferans yoluyla görüşeceklerini bildirdi. Rusya'nın Ukrayna'da pek çok savaş suçu işlediğini öne sürerek, Mariupol'ün özellikle tamamıyla yok olacağını belirten Borrell, dışişleri bakanlarının toplantısında enerji alanında özellikle yeni yaptırımlar hakkında görüş alışverişi yapılacağını iletti. Bazı Baltık devletlerinin petrol ambargosu kararını da istediği iddia ediliyor.

12.41 - Rus ayrılıkçıların ve askerlerinin kuşattığı Ukrayna'nın Mariupol kentinde, sivillerin güvenli koridorlardan tahliyeleri devam ediyor. Siviller, bulundukları bölgelerden Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde ayrılarak, konvoylar şeklinde başka kentlere tahliye edildi.

Rusya: "Sumi'deki amonyak sızıntısı aşırı milliyetçilerin provokasyonu"

12-34 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Sumi şehrinde, Ukrayna askerinin "planlı provokasyon" yaptığını ve "amonyak" kullanarak kışkırtıcı eylemlerde bulunduğunu iddia etti. Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, başkent Moskova'da açıklamalarda bulundu ve Ukrayna ve Rusya savaşı ile ilgili bilgi paylaşımı yaptı. Başkent Kiev'deki Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait yer altında bulunan bir komuta merkezinin ele geçirildiğini söyleyen Konaşenkov, 61 Ukrayna askerinin burada esir alındığını aktardı. Konaşenkov, "Rivne bölgesindeki Nova Lyubomirka poligonundaki yabancı paralı savaşçıların ve askerlerin eğitildiği merkez, yüksek hassasiyetli füzeler aracılığıyla vuruldu. 80'i aşkın yabancı savaşçı ve asker yok edildi." sözlerini kullandı.

12.20 - Rus ayrılıkçıların ve askerlerinin kuşattığı Ukrayna'nın Mariupol kentinde, saldırılar neticesinde sivil yerleşim yerleri hasar gördü. Şehir genelinde yaşanan zarar, bölgeden tahliye olan vatandaşların telefon kameralarına yansıdı.

12.04 -  Eski Fas Ulaştırma Bakanı Necib Bulif, Ukrayna-Rusya savaşının ilk aşamada, hayat pahalılığı ve hammadde fiyatlarında artış şeklinde ülkeye etkisinin olacağını dile getirdi. Aynı zamanda bir ekonomi uzmanı olarak da tanınan Bulif, "Ukrayna savaşının Fas ekonomisine olumsuz yönde etkileri olacak. Enerjisinin yüzde 92'sini ve tahıl ihtiyacının yarısını ithal eden Fas'ta, tahıl ve enerji dahil olmak üzere genel anlamda hammadde fiyatlarında artış olacak." sözlerini kullandı. Fas’ta bir sosyoekonomik stratejinin yokluğuna vurgu yapan eski Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) hükümetinin bakanı Bulif, bunun bir fiyat artışı problemini de ayrıca barındırdığını dile getirdi. Bulif, Ukrayna-Rusya krizinin Fas’ta yaklaşık bir senedir yaşanan ciddi kuraklık sorunu da eklenince olumsuz etkilerinin olacağını fakat savaşta tarafsız bir tutum takip eden Fas'ın bu krizi lehine de çevirebileceğini kaydetti. 2022 boyunca Fas ekonomisinin bu etkilere dayanabilme yeteneğine sahip olduğunu belirten Bulif, tedbirlerin alınmaması halinde önümüzdeki senenin zorlu geçebileceğini aktardı.

11.55 - Tayvan merkezli Xdynamics elektronik şirketi, askeri amaçla kullanılmak üzere Ukrayna’ya 10 adet Evolve 2 tipi dron bağışında bulunduklarını duyurdu. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken, Tayvan merkezli Xdynamics elektronik şirketi Ukrayna’ya yardım etmek adına dron tedarik edeceğini duyurdu. Bu kapsamda, askeri amaçla kullanılmak üzere Ukrayna’ya 10 adet Evolve 2 tipi dron bağışında bulunulacak. Xdynamics şirketinin sözcüsü Bert Hsu, basın toplantısında yaptığı açıklamada, şirketlerinin savaş karşıtı olduğunu ve bağışlanacak dronların tıbbi malzemelerin taşınması ve barışın sağlanması konusunda Ukrayna’ya yardımcı olacağını dile getirdi. Hsu, bağışlanacak dronların yüksek kalite görüntü sağlayan teknolojisinin bulunduğunu ve ABD üzerinden Polonya’ya gönderileceğini kaydetti.

Gece saatlerindeki bombardımanın bilançosu ağırlaşıyor: Ölü sayısı 8'e çıktı

11.44 - Ukrayna'nın Lviv şehrindeki spor salonları, savaştan kaçanların sığındığı alanlara dönüştürüldü. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra Ukrayna'nın kısmen güvenli kenti Lviv çatışma alanlarından kaçan milyonlarca Ukraynalı'ya ev sahipliği yapıyor. Kentteki barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla spor salonları tarzı tesisler sığınma merkezleri haline geliyor. Salonlarda görevli olanlar ise gece gündüz demeden çatışmadan ve savaştan kaçan sivillere yardım etmeye ve onlara destek olmaya çalışıyor. Lviv’deki bir jimnastik salonu da Ukrayna'nın çatışma bölgelerinden kaçmak durumunda kalan yüzlerce sivili misafir ediyor. Yatakhaneye dönüştürülen salonda başka ülkelere geçmek amacıyla Lviv’e gelen siviller genellikle kalıyor. Salona gelenler 1 ya da 2 gün burada kaldıktan sonra diğer ülkelere geçmek amacıyla yola koyuluyor.

10.54 - Ukrayna Başsavcılığından gelen açıklamada, bugüne kadar Rusya’nın saldırılarında 115 çocuğun yaşamını yitirdiği kaydedildi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında can kaybı artıyor. Ukrayna Başsavcılığından gelen son açıklamada, saldırıların başladığı 24 Şubat’tan beri 115 çocuğun yaşamını yitirdiği, 148 çocuğun yaralandığı duyuruldu. Açıklamada, Rus birliklerinin sivil yerleşim ve alt yapı bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucunda 530 eğitim kurumunun hedef alındığı ve 72’sinin tamamen yıkıldığı aktarıldı. Öte yandan Rus saldırılarında sanat okulları, tıp merkezleri, kütüphaneler ve spor tesisleri de dahil olmak üzere çocuklarla ilgili 40'tan fazla kurumun yıkıldığı ya da hasar gördüğü bildirildi.

10.50 - Rus birliklerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev'e yönelik dün gece düzenlediği saldırıda can kaybının 8’e yükseldiği açıklandı. Rusya Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna’daki sivil yerleşimler de bombalanmaya devam ediyor. Dün gece saatlerinde Rus ordusu, başkent Kiev’in Podilskyi ilçesinde füze saldırıları düzenledi. Ukrayna Başsavcılığı, can kaybının 8’e yükseldiğini duyurdu. Kiev Belediye Başkanı Kliçko, son duruma yönelik açıklama yaparak, “Elde ettiğimiz bilgilere göre birkaç ev ve bölgedeki bir alışveriş merkezi vuruldu. Kurtarma ekipleri, bölgede büyük bir yangını söndürdü” sözlerini kullanmıştı.

Sumykhimprom tesisinde amonyak sızıntısı

09.28 - Ukrayna’nın Sumi şehrinde Rus birliklerince kuşatılan bir kimyasal tesiste amonyak sızıntısı olduğu bildirildi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken, Sumi Bölge Valisi Zhyvytskyy, Ukrayna'nın kuzeydoğusunda bulunan Sumi şehrinde Rus birliklerince kuşatılan Sumykhimprom kimyasal tesisinde saat 04.30’da amonyak sızıntısı yaşandığını duyurdu. Sızıntının sebebine ilişkin bir açıklama yapmayan Zhyvytskyy, tesisin çevresindeki 5 kilometrelik alanın riskli olduğunu aktardı. 

Ukrayna, güne siren sesleriyle uyandı...

07.28 - Rusya'nın saldırısı altında bulunan Ukrayna'nın liman şehri Odessa'da hava savunma sistemleri devreye alındı. Şehirde sokağa çıkma yasağının bitmesine az bir süre kala siren sesleri tekrar yankılandı. Rusya'nın saldırısına maruz kalan Ukrayna'nın liman şehri Odessa'da, saat 05.50 civarında hava savunma sistemleri devreye alındı. Ukrayna hava savunma sistemleri, Odessa’da keşif uçuşu yapan Rus füzeleri ve insansız hava araçlarını hedef aldı. Hava savunma sistemlerin devreye alınmasından sonra Odessa halkı, sokağa çıkma yasağının sona ermesine kısa bir zaman kala şehir genelinde yankılanan sirenlerle yeniden güne uyandı. 

06.27 - ABD Başkanı Biden, bu hafta içi Ukrayna-Rusya savaşı gündemiyle Brüksel'de NATO liderleriyle gerçekleştirilecek olan zirveden sonra Polonya'yı ziyaret edecek. Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, bu hafta Biden'ın yapacağı Avrupa ziyaretine Polonya’nın da eklendiğini duyurdu. Çarşamba günü Brüksel'e gidecek olan Biden, perşembe günü ise NATO zirvesine, G7 zirvesine ve daha sonra Avrupa Konseyinin zirvesine katılacak. Cuma günü Biden'ın, Varşova'ya geçmesi ve cumartesi ise Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile bir görüşmesi bekleniyor. Polonya ile ABD arasında Ukrayna'ya eski Sovyet yapımı savaş uçaklarının yollanmasıyla ilgili anlaşmazlık çıkmış, son olarak Washington, bu planın rafa kaldırıldığını duyurmuştu.

Rusya, alışveriş merkezine saldırdı: 4 ölü

05.52 - Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri, Rusya’nın gece saatlerinde başkent Kiev'de bulunan bir alışveriş merkezine yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 4 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bir kişinin ise yaralandığını duyurdu. Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri Kiev şubesinden gelen açıklamada, Kiev'in Podilskyi semtinde bulunan bir alışveriş merkezine düzenlenen saldırıdan sonra olay yerinde arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiği ifade edilerek, "Olay yerinde 4 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi ise yaralandı. Bilgiler yavaş yavaş netleşiyor." sözlerine yer verildi. Telegram hesabından paylaşım yapan Kiev Belediye Başkanı Kliçko, Kiev'in Podilskyi semtinden patlama seslerinin geldiğini açıklamıştı.

05.49 - Rusya’nın Ukrayna'nın başkenti Kiev’e gece yarısında başlattığı saldırılardan sonra Rus füzelerine karşı Kiev’deki hava savunma sistemleri devreye girdi. Rusya tarafından Ukrayna'nın başkenti Kiev’in Podilskyi ilçesine gece saatlerinde başlatılan füzeli saldırılardan sonra Rus saldırılarına karşı Kiev’de kurulu hava savunma sistemleri devreye alındı. Kiev’deki hava savunma sistemleri, şehre doğru gelen Rus füzelerini havada imha etti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, hava savunma sistemlerinin üst üste birçok atış yaptığı belirlendi.

05.09 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna’ya saldıran Rusya Federasyonu'na gelecek hafta uygulanmaya başlayacak yeni Batı yaptırımları beklediklerini açıkladı. Facebook hesabından görüntülü mesaj paylaşan Kuleba, Rusya'ya uygulanacak olan yeni yaptırımlar ile ilgili Batı devletlerindeki meslektaşlarıyla yoğun görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getirdi. Konuşmasında, "Yeni yaptırımlara ihtiyacımız var ve gelecek hafta bunlar olacak. Şimdi tam anlamıyla Ukrayna'ya göre önemli olduğunu düşündüğümüz konuları zorlamak istiyoruz." sözlerini kullanan Kuleba, Rusya pazarını bırakmayan uluslararası firmalara da Rusya'dan "ayrılın" çağrısını yineledi.

03.16 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Lideri Vladimir Putin ile er geç diyalog için bir araya geleceğini ve söz konusu görüşmenin Kudüs'te düzenlenebileceğini açıkladı. Telegram hesabı üzerinden görüntülü bir mesaj paylaşan Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının 25. gününü ele alarak, "Rusya, 25 gündür kendi kendine icat ettiği Ukrayna Nazilerini arıyor fakat bulamıyor." şeklinde konuştu. Rusya’nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğini belirten Zelenskiy, "Rus askerleri eve dönüş yolunu bir türlü bulamıyorlar ve askerlerimiz, Tanrı’nın huzuruna çıkmaları için onlara yardım ediyor." değerlendirmesini yaptı.

01.54 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, Ukrayna ile Rusya arasındaki ateşkes sağlanması için gerçekleştirilen müzakerelerin 21 Mart Pazartesi çevrim içi devam edeceğini açıkladı. Podolyak, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelere ilişkin açıklamasında, müzakerelerin çevrim içi olarak bugün devam edeceğini söyleyerek, "Bundan evvel çalışma alt gruplarında oldukça yoğun bir çalışma vardı." açıklamasını yaptı.

21 Mart’ta insani koridor açılacak

00.54 - Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'den 21 Mart sabah itibari ile insani yardım koridorlarının açılacağını açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Rus Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mizintsev, Ukrayna’daki insani yardım koridorlarına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Rusya saatiyle saat 10.00'dan itibaren Mariupol'den batı ve doğuya insani yardım koridorlarının açılacağını bildirdi. Mizintsev, sabah saat 09.30'dan sonra karara uymak için taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

00.12 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'daki göçmenler için 35 milyon dolar bağış toplayan ABD’li aktör Ashton Kutcher ve Ukrayna asıllı eşi Mila Kunis'e teşekkür etti. Twitter hesabından bir açıklama yapan Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna’ya saldırdığı ilk günden beri Kutcher ve eşinin Ukrayna'ya destek verdiğini belirterek, "35 milyon dolar topladılar, Airbnb ve Flexport ile onu Ukrayna'daki göçmenlere yardım için yönlendiriyorlar. Destekleri için kendilerine bizzat teşekkür ettim." sözlerini kullandı. 4 Mart tarihinde bir açıklama yapan Kutcher ve Kunis, Ukraynalı göçmenlere 3 milyon dolar bağış yaptıklarını söyleyerek, 30 milyon dolarlık bağış kampanyasına hayranlarından destek vermelerini istemişlerdi.

Yorumlar (0)